Banke u BiH uvećale kamate na štednju

Autor: Milan Šutalo , 24. listopad 2008. u 00:00

Nakon povećanja kamata na kredite prouzročenih povećanjem cijene kapitala poslovne banke sada se okreću domaćim izvorima novca

Sve veći broj banaka u BiH pokreće marketinšku kampanju kojom promovira štednju i nudi više kamate na oročene štedne uloge.

Analitičari kažu kako banke tako žele zaustaviti odljev novca svojih deponenata, prouzročen zabrinutošću da bi se svjetska financijska kriza mogla odraziti i na banke u BiH, a time i na sigurnost uloga. Podsjetimo, od početka krize građani BiH podigli su 200 milijuna eura gotovine. Nakon povećanja aktivnih kamatnih stopa prouzročenih povećanjem cijene kapitala na svjetskom tržištu banke se sada okreću domaćim izvorima novca. U Udruženju banaka BiH kažu da je povećanje kamate na štednju jedan od najboljih mehanizama za zadržavanje povjerenja građana s obzirom na kolebanja klijenata izazvana negativnim vijestima sa svjetskog financijskog tržišta. Banjolučka Hypo banka tako je nudeći kamatu od 8 posto na godišnjoj razini prikupila 37 milijuna KM. U toj banci kažu da je zaduživanje na domaćem tržištu, bez obzira na globalnu krizu, povoljnije nego na inozemnom tržištu, ponajprije zbog velike disperzije izvora. Među bankama koje nude veće kamate na oročenu štednju su i Intesa San Paolo banka, Volks banka i Fima banka. Ta bankarska kuća uz kamatu od čak 7,2 posto na rok oročenja od 60 mjeseci nudi i bonus – besplatno osiguranje od nezgode i kreditnu karticu bez članarine. U federalnoj agenciji za bankarstvo kažu kako još nemaju preciznih podataka za koliko je u prosjeku porasla kamata na oročene štedne uloge. Prosječna, efektivna, kamata na dugoročne depozite iznosila je 4,55 posto na depozite oročene do tri godine, 6,53 posto na uloge oročene više od tri godine, a za oročenja do godine 3,30 posto. Ističu kako je logično da banke nakon što su povećale kamate sada nude i više kamate na štedne uloge. “Inače, najnoviji podaci ukazuju da se usporava trend podizanja novca u bankama F BiH”, kaže za “glasnogovornik FBA Muris Šaćirkadić.

Komentirajte prvi

New Report

Close