Trade Leaders Club: Catering Majetić najbolja svjetska tvrtka u branši

Autor: Darko Bičak , 22. veljača 2007. u 06:30

U Hrvatskoj catering postoji od 90-ih godina prošloga stoljeća, a danas djeluje 20-ak tvrtki. Nagradu dodijelila struka iz 120 zemalja

Zagrebačka ugostiteljska tvrtka Catering Majetić dobitnik je 32. međunarodne nagrade za turističku, hotelijersku i catering industriju koju dodjeljuje Trade Leaders Club iz Madrida. Catering Majetić proglašen je najboljom catering tvrtkom u svijetu za 2006. godinu, a najzaslužnijima za to u tvrtki, vlasniku Aleksandru Majetiću, šefu kuhinje Silviju Belužiću i šefu logistike Goranu Martinku čestitao je na tome i predsjednik Stjepan Mesić.

Inovativnost
Natjecanje u koje se ulazi nominacijom konkurenata iznenadilo je direktora pobjedničke tvrtke Aleksandra Majetića koji ni danas ne zna koji ga je konkurent nominirao. Majetić kaže da zna da su sposobni za osvajanje ovakvih nagrada budući da su u redovitim poslovnim obilascima spoznali da brojni njihovi konkurenti iz velikih europskih zemalja, čiji caterinzi posjeduju dugu tradiciju, u nekim detaljima zaostaju za njihovim. I tako, unatoč tome što je obrt kojim se bavi obitelj Majetić tek sredinom devedesetih stigao u Hrvatsku, njihova tvrtka je ispred brojnih i uglednih europskih cateringa, što je pokazala i nagrada Trade Leaders Cluba za catering, udruge biznismena koja u 120 zemalja broji više od 14 tisuća članova. Kao primjer inovativnosti i u svjetskim razmjerima, Majetić izdvaja podove svojih poslovnih prostorija, koji su obloženi posebnim PVC materijalom koji onemogućuje skliskost, čija je primjena, kaže prvi čovjek ove tvrtke, još uvijek budućnost u Europskoj uniji. Osim njihove nove high-tech zgrade u zagrebačkom Bestovju koja se prostire na dvije tisuće četvornih metara, Catering Majetić sadrži još nekoliko elemenata zbog kojih su u ovom dijelu Europe, prema poznavateljima catering scene, bez konkurenata, kažu u tvrtki. Catering Majetić danas upošljava 80 djelatnika, od čega 25 kuhara. Aleksandar Majetić se pohvalio da njegova tvrtka može organizirati catering i za deset tisuća osoba od koji svaka dobije četiri porcije, što je sve skupa 40 tisuća porcija jela. Zagrepčanin Aleksandar Majetić, diplomirani kineziolog i otac dvoje djece, priznao je nedavno u jednom intervjuju da nema veliko znanje o kulinarstvu te da je od 1990. godine, kada je preuzeo restoran Klub književnika, koji je kasnije doveo do restorana s pet zvjezdica, u posao s gastronomijom ušao prije svega kao menadžer. Igrom slučaja, njegov restoran ranih devedesetih posjećuju brojni ljudi iz inozemstva koji su tada imali vikendice po Dalmaciji te su zbog rata došli u Hrvatsku. Prema priči tadašnjih djelatnika restorana, stranim gostima veoma se svidjela kuhinja i usluga koja se nudila, stoga su često dolazili sa zamolbom da im netko iz restorana organizira nekakav domjenak izvan restorana što je Majetić spremno prihvaćao.

Nova zgrada
Ubrzo nakon toga Majetić 1996. godine u Mimari otvara svoju kuhinju, a 1998. se konačno osamostaljuje, te izlazi iz Kluba književnika, da bi u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu otvorio još jednu kuhinju. U to vrijeme, kada većina ljudi u Hrvatskoj još nije znala ni izgovoriti riječ catering, bilo je pet takvih tvrtki u Zagrebu, a on sam je sa svojih četrdesetak zaposlenika primao tri do četiri upita na tjedan. No 1999. godine Majetić iznajmljuje još jedan prostor, ovaj put na Jarunu, a od 2002. godine dolazi u posjed specijaliziranog dostavnog autobusa koji mu sa svojim brojnim hladnjačama omogućuje organiziranje domjenka svugdje u Hrvatskoj, čime postaje broj jedan u Hrvatskoj. Četiri godine kasnije kod Svete Nedelje se useljava u najopremljeniju zgradu namijenjenu cateringu u ovom dijelu Europe. Iako su dosad radili samo na području Hrvatske, najavljuju da se u ožujku očekuje i njihov izlazak na europsku scenu, u Bruxelles gdje će raditi domjenak za diplomate pri EU koji organizira Republika Hrvatska.

Catering i pizzeria

U Europi i svijetu catering posloji već dugi niz godina, a u Hrvatsku je, kao i većina drugih stvari, stigao početkom 1990-ih godina. No u svojim počecima u našoj zemlji, pod cateringom se podrazumijevalo sve i svašta, a najčešće dostava pizze na kućna vrata. S vremenom se tržište iskristaliziralo te danas u Hrvatskoj djeluje 20-ak tvrtki, neke lokalno, a neke, poput cateringa Majetić, na području čitave zemlje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

je stvarno dokazao ne samo u svijetu već i kod nas kako treba izgledati jedan catering. No, bilo bi super kada bi njihova prodaja naučila kako raditi ponude, razliku između cjenika i ponude i sl. 🙂 Hrana im je mrak!

New Report

Close