Napolitano ostaje do kraja mandata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2013. u 16:38
EPA

Vodeći talijanski listovi ranije su prenijeli da Napolitano, kojemu mandat završava 15. svibnja, razmišlja o ostavci.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u subotu je objavio da ostaje na položaju do kraja mandata protivno nagađanjima da bi nakon neuspjeha razgovora o sastavu nove talijanske vlade mogao podnijeti ostavku kojom bi se omogućilo održavanje novih parlamentarnih izbora.

Vodeći talijanski listovi ranije su prenijeli da Napolitano, kojemu mandat završava 15. svibnja, razmišlja o ostavci kao načinu da se zaobiđe ustavna odredba koja predsjedniku države zabranjuje da u zadnjem mjesecu svoga mandata raspusti parlament.

"Nastavit ću obavljati svoj mandat do posljednjeg dana, kako mi sugerira osjećaj za nacionalni interes, ne skrivajući zemlji teškoće s kojima se još susrećem", rekao je Napolitano novinarima u predsjedničkoj palači.

Napolitano je izjavio da će nastaviti s naporima da se razbije politička pat pozicija nastala nakon izbora održanih u veljači a koji pobjedničkoj lijevoj koaliciji nisu osigurali većinu u oba doma parlamenta.

"U već bliskoj perspektivi izbora novog čelnika države, za koji želim da prođe uz široki dogovor političkih snaga, došao sam do zaključka da, iako su moje mogućnosti daljnjih inicijativa u pitanju sastavljanja vlade prilično ograničene, mogu do posljednjeg dana pridonositi stvaranju povoljnijih uvjeta za deblokiranje političkog stanja zakočenog uslijed nepomirljivih stajališta", rekao je Napolitano i najavio da će od dvije manje skupine stručnjaka zatražiti da uobliče prijedloge institucionalnih i političkih reformi koje bi mogle podržati sve političke stranke, prenijela je agencija ANSA.

Napolitano, 87-godišnji šef države, sastao se u petak s čelnicima vodećih talijanskih stranaka i pokušao naći izlaz iz pat-pozicije kojom su rezultirali parlamentarni izbori u veljači, na kojima nitko nije dobio većinu za sastavljanje vlade. No na tome sastanku rasplinula se svaka nada u rješenje kojim bi se izbjegli novi izbori.

Reuters je ocijenio da je curenje podatka o Napolitanovoj mogućoj ostavci zapravo bio njegov pritisak na stranke.

Na ovotjednim pregovorima čelnik lijevoga centra Pier Luigi Bersani čija stranka drži donji dom parlamenta, ali nema većinu u senatu, nije uspio dobiti dovoljnu potporu drugih stranaka. Odbio je ponudu čelnika desnoga centra Silvija Berlusconija o stvaranju velike koalicije kojom bi bivši premijer, umiješan u brojne skandale, dobio udio u vlasti i sudjelovao u izboru Napolitanova nasljednika kojeg bira parlament na zajedničkoj sjednici oba doma.

Iako se čini da je jedina preostala mogućnost sastavljanje vlade stručnjaka, poput one dosadašnjeg premijera Marija Montija, Berlusconijeva grupa i populistički pokret Pet zvijezda komičara Beppea Grilla ne žele je poduprijeti.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ma kakav Katar i Azeberdzan. Ono su samo bili PR sastanci za obje strane…

Kada smo vec kod predsjednika.

Ima li glasa od onoga iz Ajzebrdzana? Je li se sto konkretno napravilo?

Gdje je katarski emir i njegove investicije?

Naravno da ne razmišlja o ostavci, pa jutros je upio nove pelene…

New Report

Close