Toyota predviđa da će joj dobit ove godine rasti više od 100 posto

Autor: Ksenija Kale , 09. svibanj 2012. u 22:00

Toyota se oporavila od posljedica prirodnih katastrofa i sad joj najviše prijete konkurenti – General Motors i Volkswagen

Godinu dana nakon potresa i nuklearne katastrofe u Japanu, koja je prouzročila velike štete japanskoj industriji, započinje oporavak tamošnjeg automobilskog sektora. U prilog tome govore ostvareni rezultati i optimistične prognoze najvećih japanskih autoproizvođača Toyote, Nissana i Honde. U Toyoti prognoziraju oporavak autotržišta, poglavito u SAD-u ali i drugdje. To je dalo i pozitivan poticaj rastu cijene tvrtkine dionice, čija je vrijednost od početka godine porasla čak 23 posto.

Nakon prošlogodišnjih prirodnih katastrofa koje su imale razoran utjecaj na proizvodnju, vodstvo Toyote na čelu s predsjednikom Uprave Akiom Toyodom predviđa da će se dobit tvrtke više nego udvostručiti u fiskalnoj 2013. godini, zahvaljujući izbacivanju novih modela vozila Prius, Corola i Lexus. Uprava tog najvećeg japanskog autoproizvođača za poslovnu godinu zaključno s 31. ožujka 2013. prognozira rast neto dobiti na 760 milijardi jena, odnosno 9,5 milijardi dolara. Međutim, dok se Toyotina proizvodnja vraća u normalu, kompaniji sada glavobolju zadaje oporavak General Motorsa kojega je japanska tvrtka prije nekoliko godina skinula s trona najvećeg autoproizvođača na svijetu. Brine ih i konkurencija južnokorejskog Hyundaija te Volkswagena koji prodajom dominira u Kini. Oporavak Toyote započeo je još u prošlom tromjesečju, kada je japanska autotvrtka više nego učetverostručila neto dobit zahvaljujući povećanju proizvodnje auta od 36 posto, a japansko tržište postalo profitabilno prvi puta u zadnje dvije godine. Međutim, taj oporavak nije bio dovoljan pa je prošlu poslovnu godinu, zaključno s 31. ožujka 2012., tvrtka završila s padom neto dobiti od 31 posto zbog negativnih posljedica japanske katastrofe i poplava na Tajlandu na Toyotinu proizvodnju automobila. Sumorne rezultate za prošlu godinu ostvarila je Honda kojoj je dobit dobit spala 60 posto, dok Nissan najavljuje pad neto dobiti za prošlu godinu od 7,9 posto. Međutim, Hondini rezultati za prva tri mjeseca ove godine također ukazuju na oporavak. Honda je promatrano razdoblje zaključila rastom neto dobiti od 61 posto, na 883 milijuna dolara, zahvaljujući povećanoj prodaji auta i motora.

Komentirajte prvi

New Report

Close