Renault-Nissan osvaja Rusiju

Autor: Ksenija Kale , 03. svibanj 2012. u 22:00

Modeli Renaulta i Nissana mogli bi se proizvoditi u ruskom Toljatiju, zajedno s automobilima Lada

Francuski Renault zajedno s japanskim partnerom Nissanom za 750 milijuna dolara indirektno preuzima kontrolni udio u Avtovazu, proizvođaču najpoznatijeg ruskog automobila Lada. U Renault-Nissanu se nadaju da će posao s najvećim ruskim autoproizvođačem rezultirati boljom suradnjom tri autokompanije i omogućiti efikasnije poslovanje. Sukladno sporazumu koji će na snagu stupiti do 2014., modeli Renaulta i Nissana mogli bi se proizvoditi zajedno s automobilima Lada u ruskom gradu Toljatiju.

Memorandum razumijevanja potpisan je u Parizu, četiri godine nakon što je Renault kupio 25 posto udjela u Avtovazu, u kojemu Nissan dosad nije imao dionice. Sporazum je strukturiran kao zajedničko ulaganje između Renault-Nissana i ruske državne tvrtke Russian Technologies. “Memorandum je najnoviji korak u širenju suradnje koja pomaže modernizaciji lidera ruske automobilske industrije”, smatra Carlos Ghosn, predsjednik Uprave Renault-Nissana. Prema tome sporazumu Renault-Nissan dobiva vlasništvo nad 67,13 posto “joint venturea” u čijem će vlasništvu biti 74,5 posto udjela u Autovazu. Predviđeno je da Renault u sljedeće dvije godine u zajedničku tvrtku investira 300 milijuna dolara, a Nissan 450 milijuna dolara. Tri automobilske tvrtke namjeravaju proizvoditi 1,6 milijuna automobila godišnje u tvornici u Toljatiju, koja će time prerasti u jedno od najvećih proizvodnih pogona za automobile na svijetu.Renault je u Rusiji prisutan još od 2005. Tri godine poslije kupio je 25 posto Avtovaza za 1,2 milijarde dolara. Četvrtinu udjela ruskog proizvođača Lada francuski Renault je tada također kupio od ruskog državnog holdinga Russian Technologies. Osim Renaulta, za udio u Avtovazu prije četiri godine još su bili zainteresirani američki General Motors (GM) i njemački Volkswagen te kanadski proizvođač autodijelova Magna International.

Širenje

Brzorastuće tržište
Carlos Ghosn, predsjednik Uprave Renault-Nissana, zahvaljujući kontroli u Avtovazu želi preuzeti 40 posto brzorastućeg ruskog tržišta te time osigurati dominaciju u Rusiji. Očekuje da će do 2015. godišnje u Rusiju godišnje isporučivati četiri milijuna automobila.

Komentirajte prvi

New Report

Close