Sustav POS+ omogućit će vam jeftinije stanove, saznajte za koliko!

Autor: Darko Bičak , 13. svibanj 2013. u 11:27
Ilustracija: Slavko Midzor/PIXSELL

Kako je najavila ministrica graditeljstva, država će subvencionirati s po 200 eura po kvadratu stanove čija cijena ne prelazi 1.400 eura po kvadratu.

Građani će putem sustava POS+ moći kupovati stanove koji će biti jeftiniji prosječno 28 posto od onih koji se kupuju na klasični način putem kredita poslovnih banaka.

Kako je najavila ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, država će subvencionirati s po 200 eura po kvadratu stanove čija cijena ne prelazi 1.400 eura po kvadratu. Potpisan je ugovor s 13 poslovnih banaka koje sudjeluju u projektu. Čitav posao voditi će APN, a za sada je u proračunu za ovu namjenu osigurano 50 milijuna kuna. U ministarstvu procjenjuju da bi se ove godine moglo putem ovog sustava prodati 900 stanova, a ako bude interesa, moguće je i povećanje iznosa u proračunu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

cijena od 800 € bi se mogla postići uz smanjenje mnogih neopravdanih davanja za ništa, ali se razlikom do 1500-2000 štiti od novopridošlih zagrepčanaca, inače bi neka hrvatska i druga područja ostala bez stanovništva


prema ovoj genijalnoj objavi ispada da je vlada odlučila kako je 1400 eura dobra cijena za stan i da sad ide trošiti porezne novce kako bi poticala tu lihvarsku cijenu, a mi znamo da bi u tržišnoj ekonomiji trebali pustiti da cijene dođu do svoje reale, a to je za prosječne stanove u zagrebu najviše 700-800 eura.

700-800 eura po kvadratu je vjerojatno nekakva realna cijena jer se na to moze navuci yield od oko 7%. A 7% yielda je neakakav konsenzus kada se procijenjuje vrijednost nekretnine. No i to samo stoji ako postoji vjerojatnost da ce se zagrebacka ekonomija oporaviti i da ce zaposlenost rasti. Jer jedino rast zaposlenosti moze poduprijeti rast vrijednosti nekretnina.

Po meni je kupnja stanova u Zagrebu iznad 1000 eura po kvadratu ogroman rizik, pogotovo ako Bandic ostane na vlasti. Ovo je politika koja je devastirala lokalnu ekonomiju i Zagrebu ce trebati godine ako ne i desetljeca da se oporavi. Dodaj na to da ce se kroz proces legalizacije stalno povecavati ponuda i vrsiti pritisak na cijene i imas perfect real-estate market storm. Banke to vide i pokusavaju prebaciti svoj teret na ledja gradjana. A izgleda da je vlada i vise nego voljna da im pomogne u tome.

Jadni ljudi koji su placali stanove iznad 2000 eura i jos se k tome zaduzivali u svicarcima. Jos jadniji su oni koji su zaglavili u Sopnici. Bojim se da su mnogi napravili fatalnu gresku koju ce placati citav zivot.

Ako su to oni stanovi u sopnici , jelkovcu ili kojoj već pripi..ini, onda je i cijena od 500 EUR-a previše.

Jer tamo za mlade nema života niti malo!

A cijena nekretnine ce im jos pasti a pola zivota ce putovati … a sadržaji okolo 0 bodova…jadno!

New Report

Close