Vjesnikovci se ne mire sa stečajem

Autor: Saša Paparella,VLM , 15. veljača 2012. u 22:00

Novinari Vjesnika u srijedu su održali tiskovnu konferenciju na kojoj su se obrušili na do sad nepotvrđenu odluku Vlade o mogućnosti pokretanja stečaja za koji su stečeni svi uvjeti

Novinari Vjesnika se ne predaju – nakon što je prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić rekao da su ispunjeni svi uvjeti za stečaj izdavača njihova dnevnog lista, u srijedu su održali tiskovnu konferenciju i obrušili se na tu, za sada još uvijek službeno nepotvrđenu odluku Vlade, a osnovali su i krizni stožer zaposlenika Vjesnika kako bi senzibilizirali javnost i poduzeli mjere za opstanak tvrtke u kojoj rade. Zatražili su da se novinama sa 72- godišnjom tradicijom pruži još jedna prilika. “Želimo da vlada u Vjesnik postavi krizni menadžment i tako nam da još šest mjeseci za spas novina, tijekom kojih bi se napravio profesionalni zaokret i našao investitor”, rekli su predstavnici novinara Vjesnika koji je lanjsku godinu preživio zahvaljujući 18 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Pronađite pet milijuna
“Vjerujem u Vjesnik jer imamo 99 stalno zaposlenih i 30 honoraraca, među njima i profesionalaca prve lige. Ako nakon šest mjeseci vidimo da to ne ide sami ćemo reći da zatvaramo”, rekao je Zlatko Herljević, predsjednik Vjesnikovog ogranka HND-a. Herljević se složio da postoje svi uvjeti za pokretanje stečaja i priznao da je u Vjesniku bilo cenzure, za koju proziva HDZ ali i SDP, koji za vrijeme svoje prethodne vladavine nije puno napravio za spas novina. “Za vrijeme HDZ-a direktive su stizale od premijera Ive Sanadera i glasnogovornika vlade Ratka Mačeka, a potom od Vladimira Šeksa koji je za direktora Vjesnika postavio svog nećaka Bojana Divjaka, iako ima samo srednju školu”, kazao je Herljević. Tvrdi da su se Vjesnikovi novinari svo vrijeme borili protiv dirigiranog novinarstva, tražili razrješenje uprave i predlagali zakon o Vjesniku kao javnom glasilu. Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić rekao je da “vlast, koja je godinama srozavala tu tiskovinu treba skinuti šape s Vjesnika i dopustiti da se razvije u neovisno glasilo. Može se govoriti o restrukturiranju i novom načinu upravljana ali gašenje ne dolazi u obzir”!Za opstanak Vjesnika javno se založila i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, kojoj je ta dnevna novina za njenog premijerskog mandata davala ogroman prostor, uključujući skoro obaveznu fotografiju na naslovnici. “Likvidacija bi bila loša. Radi se o brendu i jednoj od hrvatskih vrijednosti”, rekla je Kosor pozivajući vladu da pronađe četiri do pet milijuna kuna za privremeno financiranje Vjesnika do, kako je rekla, pronalaska konačnog rješenja za tu dnevnu novinu. “Novac se može namaknuti iz proračuna ureda premijera koji je povećan je sa 2,7 milijuna na osam milijuna kuna ili uzimanjem dijela novca od potpora civilnom društvu koje lani dobilo 40, a ove godine 105 milijuna kuna”, predložila je Kosor.

Neka Kosor ne skuplja bodove
Međutim, bivša je premijerka vrlo brzo dobila oštar odgovor novinara Vjesnika. “Tražimo od predsjednice HDZ-a da ne skuplja političke bodove na ‘spašavanju’ Vjesnika, jer je problem tih novina, da je htjela, mogla riješiti davno prije, dok je bila potpredsjednica i predsjednica Vlade RH. Umjesto toga, Jadranka Kosor postavila je HDZ-u odane kadrove na čelne pozicije u Vjesniku i tako nastavila praksu svojih prethodnika, što je dovelo do daljnjeg pada tiraže i gubitka ugleda lista. Danas ga s tim kadrovima navodno želi spasiti. Podsjećamo predsjednicu HDZ-a da smo prije dva tjedna tražili ostavke glavnog urednika Vjesnika Brune Lopandića i direktora Bojana Divjaka zbog katastrofalne uređivačke i poslovne politike koju su provodili”, navodi se u priopćenju kojim je potpisala Biljana Bašić, glavna povjerenica Vjesnikove podružnice Sindikata novinara Hrvatske. Ranije je na tiskovnoj konferenciji sindikalna liderica rekla da je za “kukavičku i jadnu odluku o stečaju Vjesnika najodgovorniji premijer Zoran Milanović. U pozadini cijele priče su interesi oko preuzimanja nekretnina i vrijednog zemljišta na kojem se nalazi Vjesnikov neboder. O tome smo izvijestili i DORH i zatražili zaštitu državne imovine”, rekla je Biljana Bašić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Meni je nezamislivo da bi radio bilo kakav posao s gubitkom .
Od kada sam se zaposlio svaki mjesec ostvarujem dodanu vrijednost i dobit .
Pa ja neznam šta bi mi rekla žena i djeca da im kažem da sam radio s gubitkom .
Vjerojatno bi me pitali , jesi li ti lud ?

Nisam baš uvjeren da će nas ova Vlada izvući iz gliba ali imaju moju podršku da zatvore sve tvrtke i ustanove koje rade s gubitcima i da rastjeraju sve Parazite .
I Vjesnik prodati !

Tako je gospodo, smao naprijed, vi ne morate ništa radit a mi glupi porezni obveznici ćemo vas plaćati. Vi ste naše ‘svete krave’ i imate ‘pravo’ na to

New Report

Close