Target RBA za Viro bio je 573, a preporuka – hold?!

Autor: Tomislav Birtić , 03. ožujak 2013. u 22:00

Ne bi to bilo tako podložno debati da cijena nije debelo iznad 600. Ne mislim da je to slika našeg tržišta, nego, globalno, našeg doba.

Prijatelj mi je javio da na limun.hr stoji analiza Raiffeisen Researcha u kojoj je ciljana cijena Vira 573 kune, a preprouka je držati, "hold". Kako se Viro tog dana, tih dana, tržio po 640-650, ne vjerujući tek tako, na riječ, otišao sam na limun.hr i otvorio dokument "First Impression Viro". Gore lijevo piše  hold. Cijena u dokumentu je 645, price target 573.

Prijatelj je navalio kritizirati (a stvarno je da pukneš od smijeha i jada, ili od neshvaćanja genijalnosti), da toga ima samo kod nas, i tako dalje. Na njegovo čuđenje, nisam se pridružio paljbi po analitičarki Ani Franin. Rekoh mu da se, može li se to nazvati analizom, analiza, ali baš savršeno uklapa u naše doba. Nije to slika hrvatskog tržišta kapitala, nego vremena u kojem živimo. Stvar je globalna, ne lokalna, a ova naša epizodica odgovara proporcijama naše male kaljužice u globalnim razuzdanostima.Masovno iščuđavanje, to jest foliranje iščuđavanja u kojemu se tržište pojavljuje na sceni kao jadni glasnogovornik, deset kopalja ispod spin doktora, malo koga razumnog čudi. Ignoriranje problema kojih je pod tepihom toliko da je grbaviji od trećeligaških igrališta, proglašavanje pobjede, kraja nestabilnosti, pa iščuđavanje što su izbori u Italiji prošli kako su prošli standard je našeg doba.

Reakcije, cijene raznih valuta ili papira – savjet ne tražim, niti bih ga dao – smatram riječima neopisivom smijurijom. I, znajući tipično ponašanje čovjeka koji je prekoračio rok za vraćanje posuđene knjige, vulgarno je hiniti čuđenje što svijest koja je stvorila problem, a ta svijest je ista i u Berlusconija i u masama birača, što ta svijest ni ovaj put problem nije mogla riješiti. Svi se prave ludi.Ponavljam, vrijeme mog gladovanja mjeri se u godinama, i suosjećam sa svima u nevolji. Ali, gledajući komešanja po Europi, i naše ljude, znajući koliko nam je teško, znam i da svaki čovjek ili skupina zapravo imaju točno onoliko prava koliko bi ljudima s kojima se sukobljavaju smetalo da im pojedinac ili skupina uskrate svoje proizvode ili usluge. Ali, jezivo je jednostavno. Kinezima, koji su prije 30 godina startali od nule nitko nije poklonio rast plaća od dolara na dan do više prodanih auta u Kini nego u Americi, kao u 2011.

Kako im nitko nije poklonio, nego su prava osvojili proizvodeći cca 90% svih svjetskih klima uređaja, cca 80% svih kompjutora…, tako ni Europi – ni nama nitko neće pokloniti, ne standard koji želimo, nego ni mrvu kruha. Što će reći, ako su Rusi gladni, moglo bi biti nezgodno, jer imaju atomskog oružja, a mi ako smo gladni, ne prelazimo li državnu granicu – u redu je.Cijeli ovaj širi uvod zato što sam svjestan mogućnosti da bih opet mogao kupovati. Točan odgovor na pitanje kamo će indeksi i cijene pojedinačnih dionica je – savjet ne tražim, niti bih ga dao – ne znam. I prije sam pisao da me stropoštavanje indeksa ni u kom slučaju ne bi iznenadilo.

Ta kako bi me iznenadio pad sa P/E 23? Ne poznajem nikoga tko bi u posao ušao očekujući da će u najboljem slučaju uloženo vratiti za 23 godine, a baš je to prosjek svih oklada. Businessinsider.com je dao 20-ak grafova. Dobar dio mahnite kupnje otpada na kupnju tuđim novcem, margin kredite. Prosječni, nazovimo ga, all time P/E po Shilleru je 15, što će reći da se današnji "odlijepio". S&P se pak "odlijepio" od svjetskih indeksa, toliko da je američko treće  po skupoći tržište na svijetu. Može se reći da je u ovom trenutku na tržištu previše optimista (pa i kod nas, kako Mahniti piše, na forumima samo što si dečki nisu počeli slati puse), Citi čak rabi izraz "euforija". Volumeni su povijesno niski. Slavni optimist Thomas Lee iz JPMorgana je pesimističan, a slavni pesimist Roubini optimističan. E to tjera na oprez. I sad reci da RBA zaslužuje neku posebnu kritiku. Pih. Ta puzla savršeno se uklapa u veliku sliku. Ali, da me ne bi izenadilo da u vrlo dogledno vrijeme bude dobrih prilika preko bare, ne bi.

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju ni na bavljenje dionicama. Autor posjeduje HDEL-R-A, IPKK-R-A, TUHO-R-A, KODT-P-A, HBAS-R-A, LURA-R-A, VPIK-R-A, VIRO-R-A, STTB (Makedonija), PLNM (Srbija) i HLF (NYSE).

Komentari (7)
Pogledajte sve

Pa sta je ovo? Umjesto da pada danas se kupuje po 61kn. Ajmo ovi sto su pokupili na 70kn vracaj kupljeno nazad na 35kn pa onda mozemo na 100kn.

Nakon ovog clanka sam odlucio uzeti 10.000kom ako ikad padne na 30kn.

put naprijed, to je jedini smjer…

Sad daju za 60kn…presmijesno..gdje ce nase mirovine nestati..kad izadju svi fondovi volio bi da napucaju Viro na 573kn minimalno.
Nakon ovog clanka sam odlucio uzeti 10.000kom ako ikad padne na 30kn. Jer ako sad fondovi izlaze onda je to znak da je dionica podcijenjena debelo.

KOLKO JE SADA

New Report

Close