Premijerov poučak: Bolje, pametnije i lukave kao lisice

Autor: Ariana Vela , 04. ožujak 2013. u 09:55
Zoran Milanović (Photo: Petar Glebov/PIXSELL)

Nedavno je premijer Milanović svojim kolegicama u stranci dao naputak da budu bolje, pametnije i lukavije od muškaraca.

Piše: Ariana Vela, direktorica konzultantske tvrtke EU PROJEKTI

Nedavno je premijer Milanović svojim kolegicama u stranci dao naputak da budu bolje, pametnije i lukavije od muškaraca kako bi suprotnome spolu ulijevale strah u kosti. To je princip na kojemu bi trebale graditi svoju karijeru koja bi ih onda trebala dovesti do visokih političkih pozicija (koje su očigledno same sebi svrha).

Trebala sam se, kao žena, zgroziti zbog takve šovinističke izjave premijera, ali izjave ovoga tipa su njemu svojstvene pa nema smisla trošiti vrijeme i živce. Međutim odmah sam zamislila kako bi princip „bolje, pametnije, lukave i strašne žene“ izgledao u konzultantskom svijetu pa sam se lijepo nasmijala jer bi naša „femina superioricus“ prilično brzo nastradala.

Pogledajmo, dakle, kako bi premijerov poučak izgledao u stvarnom životu.

Kao i u svakom poslu, u našem je poslu važan dobar odnos između klijenta i konzultanta, bez obzira na spol. Klijenti dolaze sa svojim idejama, razrađenijim ili manje razrađenim, a najvažnije je da nam tu ideju predstave potpuno otvoreno i iskreno, uključujući sve parametre koji su potrebni da damo svoje stručno mišljenje.

S druge strane, konzultant – kako muški, tako i ženski, mora biti iskren i pošten jer će jedino tako zadobiti povjerenje i poštovanje tog konkretnog klijenta, a onda i svih drugih poslije njega. To podrazumijeva da će mu, bez imalo laganja i oklijevanja, reći može li se projektna ideja financirati iz EU fondova i, ako može, pod kojim uvjetima. Tu lukavštine nema jer je sve jasno k'o dan.

Oni koji su bili „lukavi“ tijekom posljednjih nekoliko godina, uzimali su klijente za koje su znali da nemaju pretjerane šanse te su im naplaćivali „prazne“ konzultantske dane bez da su postigli ikakve rezultate, osim ih olakšali za nekoliko desetaka tisuća kuna. Upravo je zbog takvih nastala velika averzija prema konzultantima za EU fondove jer ih se percipira kao lukave, superiorne lažljivce (i lažljivice).
I što su na kraju postigli takvi konzultanti?

Zasjali su na trenutak, uzeli neku pinku i zatvorili si hrpetinu drugih vrata u budućnosti. Vjerojatno se sada bave arhitekturom, pjevanjem , glumom ili, još bolje, politikom jer tamo ovakvi principi još uvijek prolaze kao što smo mogli čuti iz premijerovog poučka.

Ariana Vela,
direktorica konzultantske tvrtke EU PROJEKTI

Posjetite nas na prvom hrvatskom portalu o EU fondovima – EU PROJEKTI INFO, i saznajte sve o EU fondovima (www.eu-projekti.info)!

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa bar je ženama lako biti “lukava” u društvu kolega. Samo obuće kratku haljinicu ili dobre prozirne čarape i svi dečki budu šutjeli što god da napravi.

Works on me.

Zamisli titulu direktorica konzultantske tvrtke EU PROJEKTI, valjda joj tatica dao lovu da nekog smuljaju.

New Report

Close