Afera Bale: Zašto se slučaj star devet godina nije već istražio?

Autor: Marija Crnjak , 04. ožujak 2013. u 14:39
Veljko Ostojić; Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

U DORH-u “ne mogu” odgovoriti je li pokrenuta istraga o navodnim malverzacijama ministra Ostojića, sve dok se ne donese odluka o slučaju koji možda je, a možda nije pokrenut.

Slučaj navodnih malverzacija zemljištem u Balama, gdje bi glavnu ulogu prema navodima medija trebao imati ministar turizma Veljko Ostojić, jedan je u nizu onih zbog kojih nikako da povjerujemo u neovisno hrvatsko pravosuđe koje nije u službi dnevne politike.

>>> HTV: Ispituje li DORH poslovanje ministra Veljka Ostojića?

>>> 'Nisam iznenađen što se ta prožvakana tema upravo sada aktualizira'

Priča prema izvještajima medija kreće davne 2004. godine kad Ostojićeva šogorica Sandra Perić kupuje zemljište u Balama od obitelji Mitton za 115 tisuća eura, u čemu je preduhitrila poduzetnika Borisa Filipaja koji je tu imao ulagačke planove. Naime, navodno je Filipaj sa svojom idejom o ulaganju došao u istarsko Županijsko poglavarstvo, gdje se sastao s Ostojićem kao tadašnjim članom Poglavarstva. Ostojić je navodno dobio ideju da preduhitri zagrebačkog poduzetnika.

Ne samo da je njegova šogorica uspjela kupiti zemljište, već je za razliku od bivših vlasnika, kasnije uspjela urbanizirati svih jedanaest i pol hektara, čime je vrijednost parcele porasla na 25 milijuna kuna, i upisana je u temeljni kapital njezine tvrtke Skvačota koju je naposljetku kupio zagrebački Heruc. Da je Ostojić kao član Županijskog poglavarstva lobirao za urbanizaciju, potvrdio je tadašnji glavni županijski arhitekt, navodi se u priči staroj gotovo deset godina koju je sad izvukao HRT. HRT je objavio nekoliko dokumenata u kojima se vidi da je Ostojić bio prisutan prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora s Mittonovima, kao svjedok istovjetnosti potpisa prodavateljice koja nije donijela osobnu iskaznicu.

Radi se o ozbiljnim optužbama protiv aktualnog ministra turizma koje uključuju zlouporabu položaja, i kad bi se pokazalo da su istinite bio bi to razlog u najmanju ruku za Ostojićevu trenutnu smjenu. Dakako, sam Veljko Ostojić u javnosti se brani činjenicom da nije niti kupio niti urbanizirao sporno zemljište, te izvlačenje priče tumači kao predizbornu aktivnost svojih političkih protivnika. Jer zaista, zašto se slučaj star devet godina nije već istražio, ili bar objavio prilikom Ostojićeva imenovanja, ili prije toga? Ostojić pritom poziva Državno odvjetništvo da, u slučaju da postoji ponovna prijava, ispita slučaj te čim prije o rezultatu izvijesti javnost.

S obzirom da se i mediji pozivaju na istragu DORH-a, upitali smo stoga DORH postoji li prijava, i vodi li se bilo kakav postupak vezan uz kupoprodaju i urbanizaciju zemljišta u Balama, te ulogu Veljka Ostojića u transakcijama. U DORH-u smo saznali da odgovor ne možemo dobiti, sve dok se ne donese eventualna odluka o slučaju koji možda je, a možda nije pokrenut. I da nam informaciju može dati samo onaj tko je podnio prijavu, ako je ona uopće podnesena. 

Kako ne znamo postoji li prijava, ne možemo ni znati kad će se dovršiti postupak, ako je uopće pokrenut. I tako se sva hrvatska javnost može osloniti tek na sporadične medijske napise o kojekakvim, navodnim istragama, što je odličan teren baš za izvlačenje afera po potrebi, prije izbora. Pravi krivci se ne sankcioniraju već ostaju na pozicijama, sve dok nekom ne zatreba da se maknu, a nedužni skupljaju teret fantomskih optužbi. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Odgovor na pitanje zašto se sada izvlači ovaj slučaj je vrlo jednostavan. Krenimo redom . Kao pripremu infrastrukture SDP je odradio čistku na HRT-u kako bi postao dobar servis za odrađivanje ovakvih poslova (smjena oko 40 urednika i novinara). SDP nije zadovoljan sa trenutnim postotkom osvojenih glasova u Istri i želi to promjeniti. Ne ide više u simbiozu sa IDS-om (jednako lopovska stranka kao i SDP) nego bira Kajina. Kako se bliže lokalni izbori mora se krenuti u pripremu terena i tući po protivniku. Tu sad nastupa partijska televizija i aparatčiki (poput Šprajca i ostalih Yutel-ovaca) koji poslušno odrađuju zadatke.

rođen 13. listopada 1958. u Pazinu
oženjen, otac jednog djeteta

Obrazovanje

1981. diplomirao na Fakultetu za vanjsku trgovinu, Sveučilište u Zagrebu
1976. završio Gimnaziju „Branko Semelić“ u Puli
1972. završio Osnovnu škola „Ivo Lola Ribar“ u Puli

Politička karijera

2000.– 2001. zamjenik ministrice turizma
2001.– 2009. član Poglavarstva Istarske županije zadužen za turizam i ruralni razvoj
član IDS-a od 1993.

Profesionalna karijera

2010. član Gospodarskog savjeta Predsjednika Republike Hrvatske
2010. predsjednik Nadzornog odbora Istarske razvojne turističke agencije
2008.–2011. predsjednik Uprave „Riviera Poreč“ d.d.
2004.– 2008. direktor „Brijuni Rivijera“ d.o.o. u Puli
2001.– 2010. predsjednik Turističke zajednice Istarske županije
2000.–2001. predsjednik Nadzornog odbora „Liburnia Riviera Hoteli“ u Opatiji
2000.–2002. potpredsjednik Nadzornog odbora „Croatia Airlines“
1999. član Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice
1995.–2000. direktor Turističke zajednice Istarske županije
1994.– 1995. član Upravnog odbora „HTP Rabac“
1991. direktor „Istra Adria Marketinga“
1989. zamjenik generalnog direktora SOUR-a „Istra Jadran“ u Puli
1985. složena organizacija udruženog rada „Istra Jadran“ u Puli – poslovi hotelijerskog konzaltinga
1982. služba društvenog knjigovodstva Pula – služba inspekcije


Vjerojatno je to muljaza, ali tko je to do sada drzao u ladici, i zasto bas sada to izlazi u javnost i to na drzavnoj-SDP televiziji…

zato što je tip iz IDS-a

Vjerojatno je to muljaza, ali tko je to do sada drzao u ladici, i zasto bas sada to izlazi u javnost i to na drzavnoj-SDP televiziji…

New Report

Close