Zbog visokog PDV-a manje koncerata, a INmusic u Sloveniji?

Autor: Agencija VLM , 07. ožujak 2013. u 08:13
Ilustracija (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Organizatori pop i rock koncerata koji isključivo žive od prodaje ulaznica u višestruko su nepravednoj situaciji u odnosu na kulturu “s budžeta”

U četvrtak bi u Saboru trebala ući rasprava o zakonima koji bi mogle značajno unazaditi koncertnu ponudu u Hrvatskoj, a radi se o nevoljkosti Ministarstva financija da prihvati prijedlog Ministarstva kulture i smanji stopu PDV-a na ulaznice s dvadeset pet na pet posto.

U vezi te odluke Ministarstvo financija dalo je i objašnjenje: “Prijedlog (Ministarstva kulture)  nije moguće  prihvatiti  obzirom  da  bi  smanjenje  stope  poreza  na  dodanu  vrijednost  s  dvadesetpet posto na pet posto za navedene  ulaznice  uzrokovalo  nedoumice  kod  poreznih  obveznika  i  poreznog  nadzora,  pospješilo poreznu  evaziju  i  utjecalo  na  povećanje  troškova  ubiranja  poreza,  te  bi  time  došlo  do  smanjenja prihoda državnog  proračuna.”

S ovom je argumentacijom  lako i teško argumentirano polemizirati; lako jer se radi o činovnički sročenom objašnjenju koje pokazuje potpuno nepoznavanje situacije “na terenu”, osobito s kulturološke strane. Uostalom, zašto bi Ministarstvo financija i moralo biti stručnjak za ta pitanja pored Ministarstva kulture od kojega je prijedlog i potekao. Teško je pak s njim polemizirati jer Ministarstvu financija, kada kratkoročno treba puniti kasu, pa kud dugoročno puklo da puklo, očito nikakvi argumenti nisu dobri. A argumenti su sljedeći: ako se Ministarstvo financija već boji “nedoumica kod poreznih obveznika”, zašto ne vodi računa o nedoumicama koje koncertni promotori i organizatori imaju kada vide da se na filmove, bez obzira na umjetničku vrijednost, primjenjuje povlaštena stopa. Zar je koncert Leonarda Cohena možda manje kulturni događaj od bilo koje hollywoodske tričarije? I zar je Ministarstvo financija tu da presuđuje?

Još veći argumenti: od koga će Ministarstvo financija sutra naplaćivati PDV kada nas koncerti počnu zaobilaziti, a sve ide u tom smjeru. Na primjer, agencija Live Nation organizirala je koncert Robbiea Williamsa u Zagrebu računajući na to da će PDV kada uđemo u Europu biti ujednačen na pet posto. Tako će nas veliki pop rock koncerti sasvim sigurno početi zaobilaziti i potražiti svoje mjesto u zemljama regije. Također, organizator INmusic festivala već najavljuje da će mu nakon ulaska u EU biti puno jeftinije preseliti festival u slovenske Brežice.

A, vrlo ironično, ta značajna razlika u visini PDV-a koja može slomiti cijelu industriju u budžetu Vlade RH običan je “sitniš”, mjeri se u promilima. No, scena se ne predaje. Udruga koncertnih Promotora planira niz akcija kojima će se boriti za svoj status, a u tome imaju bezrezerevnu podršku svih glazbenih udruga okupljenih u Institutu hrvatske glazbe. Šibenski ogranak HGU-a pak već organizira pred svojom katedralom svehrvatski prosvjed klapa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close