Vojkovićevu Emporionu od ZAMP-a 20 mil. kuna godišnje

Autor: Saša Paparella,VLM , 27. veljača 2012. u 22:00

Od 100 milijuna kuna koliko je 2010. uprihodio ZAMP, čak 25 posto ne dobiju njegovi članovi, jer taj novac otpada na razne troškove poslovanja

Stručna služba za zaštitu autorskih glazbenih prava ili HDS ZAMP (Hrvatsko društvo skladatelja Zaštita autorskih muzičkih prava), u 2010. je uprihodila 100 milijuna kuna, od čega čak 24,9 milijuna kuna nije podijeljeno glazbenicima već je otišlo na razne troškove, podaci su koje smo našli u godišnjim izvješćima ZAMP-a. Većina tih troškova – a možda i svi- odnose se na Emporion, tvrtku u vlasništvu Marka Vojkovića. Iako se ZAMP titulira “stručnom službom”, u stvarnosti je potpuno ovisan o Vojkovićevoj tvrtki – Emporion im već godinama pruža knjigovodstvene i informatičke usluge, radi unos podataka, vodi analizu emitiranja pjesama, radi obračune kako bi ZAMP naplatio emitiranje i reproduciranje glazbe… Od travnja 2006. veza je još čvršća – tada je središnjica ZAMP-a preselila u Emporionovu zgradu u Heinzelovoj 62 A, gdje je i sjedište turističke agencije Adriatica.net, čiji je Marko Vojković bio osnivač.

Vojković: Nije baš tako
Nakon što je Matija Babić, vlasnik portala Index.hr, u emisiji “Nedjeljom u 2” rekao da je predsjednik Ivo Josipović, nekadašnji član Predsjedništva ZAMP-a, “svom prijatelju Marku Vojkoviću omogućio da preko ZAMP-a zaradi milijune kuna”, proučili smo godišnja izvješća te “stručne službe”. Index navodi, pozivajući se na odgovor dobiven iz ZAMP-a, da je Emporionu samo 2004. isplaćeno 16,7 milijuna kuna, što je te godine bilo blizu 25 posto ukupnog budžeta ZAMP-a, koji je iznosio oko 70 milijuna kuna. Na troškove poslovanja konstantno otpada oko 25 posto prihoda ZAMP-a, a kako su oni u međuvremenu narasli na 100 milijuna kuna, ispada da je Emporion samo u 2010. dobio novih 25 milijuna kuna, no Marko Vojković nam je rekao da nije baš tako. “Istina je da je Emporion 2004. dobio 16,7 milijuna kuna, a sada dobivamo možda i dvadesetak posto više, ali Babić ne spominje da Emporion zbog poslova sa ZAMP-om angažira oko stotinu stalno zaposlenih ljudi, niti mu je jasan obim rada. Pitanje je koliko nam je taj posao isplativ”, rekao nam je Vojković. Potvrdio je da Emporion surađuje sa ZAMP-om na temelju natječaja iz davne 1992., no tvrdi da se ugovor od tada često mijenjao, uvijek na štetu njegove tvrvtke. Iz godišnjih izvješća ZAMP-a vidljivo je da nisu svi članovi zadovoljni angažiranjem Emporiona, pa su 2010. članovi NO ZAMP-a predvođeni Davorom Bobićem postavili pitanje isplativosti najma poslovnog prostora u kojem djeluje ZAMP, te dotaknuli mogućnost kupnje vlastitog prostora. “Obrazloženo im je da troškove najma prostora sukladno ugovoru snosi tvrtka Emporion. Također je napomenuo da je s partnerima u Emporionu ispregovarano postupno smanjenje troškova zaštite, u što je uključen i najam prostora ”, navodi se u izvješću.

Nikako do vlastite zgrade
Sa činjenicom da četvrtina prihoda odlazi Vojkovićevoj tvrtki nije se mirio niti predsjednik prijašnjeg NO ZAMP-a Zrinko Tutić, koji je još na Skupštini održanoj 2008. postavio pitanje isplativosti zakupa poslovnog prostora u kojem djeluje ZAMP,. “Članovi NO-a predlažu izradu studije o isplativosti ulaganja u vlastiti prostor, temeljem kojeg bi se donijela odluka o najpovoljnijoj varijanti”, navodi se u godišnjem izvješću ZAMP-a iz 2008. Studija je napravljena, no ispostavilo se da “ne postoji mogućnost ozbiljnijeg razmišljanja o kupnji ili izgradnji vlastitog prostora, a samim time je i ove godine plaćen visoki zakup poslovnog prostora”. Iako se, dakle, u izvješću priznaje da je najam koji se plaća Emporionu “visok”, on se do danas uredno podmiruje. Na istoj su Skupštini članovi NO ZAMP-a “ukazali na važnost traženja tri najpovoljnije ponude za sve usluge i nabavu sredstava od strane trećih, a što do sada nije bila praksa. NO zaključuje da je imperativ vlastita zgrada, vlastita stručna služba i opće smanjenje troškova”, zaključeno je 2008. Niti po tom pitanju ništa nije napravljeno, a Marko Vojković nam jer rekao: “Što se mene tiče, neka ZAMP svake godine raspiše novi natječaj”. Neki od upućenih smatraju da se u Emporion nije puno diralo jer su od 2004. do 2008. u Predsjedništvu ZAMP-a sjedili Sanda Vojković Smiljanić, sestra Marka Vojkovića i sadašnja ravnateljica glazbene proizvodnje na HRT-u, te Ivo Josipović, s kojim se vlasnik Emporiona prošlog ljeta prošetao po zagrebačkoj špici.

Odgovor iz ZAMP-a

“Emporion nije ekskluzivni partner”
Na naš upit ZAMP-u zašto ne raspisuju javne natječaje za poslove i usluge čija je godišnja vrijednost dosegla 25 milijuna kuna, nismo dobili odgovor. Nisu dali ni podatak koliko je novca ZAMP ukupno isplatio Emporionu, niti čijom je odlukom tolike poslove oko ZAMP-a dobila Vojkovićeva tvrtka, već smo upućeni na web stranice ZAMP-a gdje tih podataka nema. “Tvrtka Emporion nije naš ekskluzivni partner. Ta tvrtka za ZAMP obavlja dio tehničkih, administrativnih, knjigovodstvenih i drugih pomoćnih poslova” rečeno nam je u ZAMP-u. Predsjednik Josipović za Index je izjavio da se “sve radilo u granicama zakona”.

Komentari (7)
Pogledajte sve

pa kaj nek si čvaknu malo i oni nekaj,nemre sam hdz.

Ovdje upišite svoj komentar… [cool]

ZAMP je privatno lovište predsjednika Josipovića i dok on bude imao ikakva politička utjecaja to će i ostati. Tako je bilo i sa Mesićem, koji još uvjek unovčuje svoje političke dionice.

I sto sada?

New Report

Close