Usvojen Zakon o tržištu toplinske energije

Autor: Objava za medije , 17. svibanj 2013. u 13:39
SXC

Gradovi Rijeka, Karlovac, Velika Gorica, Samobor i Zaprešić već su pokrenuli subvencioniranje ugradnje razdjelnika za svoje građane u iznosu od 49% ukupnog troška.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Zakon o tržištu toplinske energije koji propisuje obaveznu ugradnju razdjelnika topline i termostatskih ventila u svim stanovima u Republici Hrvatskoj, priključenim na sustav daljinskog centralno grijanje ili kotlovnicu sa zajedničkim mjerilom toplinske energije.

Konačni Zakon je donekle izmijenjen u odnosu na prvotni Nacrt, pa je tako rok za ugradnju razdjelnika za sve zgrade s više od sedamdeset stanova kraj 2015., a za sve ostale zgrade (s više od dva stana) kraj 2016. godine. Propisane kazne za nepoštivanje ove obaveze iznose 10.000 do čak 50.000 kuna po stanu. Kada Zakon stupi na snagu, Hrvatska će ispuniti obavezu prema Direktivi 27/2012 koja propisuje ugradnju razdjelnika u svim zemljama članicama EU.

Gradovi Rijeka, Karlovac, Velika Gorica, Samobor i Zaprešić već su pokrenuli subvencioniranje ugradnje razdjelnika za svoje građane u iznosu od 49% ukupnog troška, koristeći sredstva Fonda za zaštitu okoliša. 

Komentirajte prvi

New Report

Close