Vjerovnici od EPH-a potražuju 1,8 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. rujan 2013. u 15:22
Thinkstock

Tražbine vjerovnika prema Europapress Holdingu (EPH) utvrđene su u iznosu od gotovo 1,8 milijardi kuna.

Tražbine vjerovnika prema Europapress Holdingu (EPH) utvrđene su u iznosu od gotovo 1,8 milijardi kuna, stoji u zapisniku s ročišta u postupku predstečajne nagodbe održanog u srijedu, a danas objavljenog na internetskim stranicama Financijske agencije (Fina).

Na tom ročištu vjerovnici su prijavili 1,984 milijardi kuna tražbina, a osporeno je 215,8 milijuna kuna.

Nagodbeno vijeće Fine utvrdilo je da su ukupne tražbine vjerovnika prema EPH 1,779 milijardi kuna, navodi se u zapisniku.

Najveće tražbine imaju vjerovnici iz samog Europapress Holdinga. Tako 4 Media EPH potražuje od EPH-a 396,17 milijuna kuna, EPH Medija 383,3 milijuna, EPH Magazini 361,2 milijuna kuna, Gloria grupa 238,77 milijuna kuna te Media Nexus, s potraživanjem od gotovo 204 milijuna kuna. Sve su te tvrtke također su u postupku predstečajne nagodbe.

Više od 100 milijuna kuna potraživanja prema EPH iz sastava tog holdinga ima i Slobodna Dalmacija, koja potražuje 121 milijun kuna.

Odvojeno, razlučni vjerovnici, koji imaju ovršne isprave, potražuju od EPH-a 416,25 milijuna kuna. Najveće potraživanje među njima ima Hypo Leasing Kroatien, u visini od 157,4 milijuna, potom Zagrebačka banka, 121 milijun, pa Hypo Alpe Adria Bank International, gotovo 83 milijuna kuna.

Direktor EPH-a Peter Walter Imberg na ročištu je naveo da su rezultati poslovanja pozitivni, međutim da se zadnjih mjeseci dogodila situacija da su glavni vjerovnici izgubili povjerenje.

Istaknuo je da je postojao dogovor s vjerovnicima putem tzv. stand still aranžmana, koji je bio dogovoren do 30. travnja ove godine, a trebao je biti produžen do kraja godine kako bi se dobilo na vremenu. Uslijedila je blokada računa, pa društvu nije preostalo drugo nego pokrenuti postupak predstečajne nagodbe.

Tiskovine EPH-a i dalje izlaze i želja je EPH-a da i dalje budu prisutni sa svim svojim proizvodima na tržištu, izjavio je Imberg na ročištu.

Krajem srpnja Nagodbeno vijeće otvorilo je postupak predstečajne nagodbe nad EPH-om, a 21. kolovoza EPH je dostavio plan financijskog i operativnog restrukturiranja u kojem je predložio da se provede dokapitalizacija uplatom u novcu 60 milijuna kuna, pripajanje svih tvrtki u potpunom vlasništvu i spajanje svih društava, financijsko restrukturiranje obveza prema kreditnim institucijama te reguliranje neizmirenih obveza prema državi i dobavljačima.

No, budući da taj predloženi plan financijskog restrukturiranja ne obuhvaća sve utvrđene tražbine, Nagodbeno vijeće naložilo je u srijedu EPH-u da u roku od osam dana dostavi novi plan financijskog i operativnog restrukturiranja, koji će sadržajno biti usklađen s rješenjem o utvrđenim tražbinama. Također, EPH u tome roku mora dostaviti i nacrt predstečajne nagodbe koji će biti sadržajno usklađen s navedenim planom.

Komentari (5)
Pogledajte sve


Pošto je Rh članica EU, slijedeće pitanje ima veliku važnost: da li je RH pravna država.

Kako je moguće da poduzeće sa tolikim dugom ne bude blokirano, a mnoga manja poduzeća i za par tisuća kuna budu blokirana. To je pitanje za Strassbourg.

Odgovor se naslućuje, vlast treba EPH da dobro piše o njima ali očito novinski biznis tone sve dublje i nema šanse da se oporavi. Zato je ovo smišljeno protupravno postupanje

Naravno da je RH pravna drzava. Ima ustav, zakone i sudove.

RH nije pravedna drzava jer se donose zakoni koji selektivno pomazu partijske prijatelje (Lex Perkovic, 25000 rijeci u novinama i slicni) i nije pravedna jer se zakoni primjenjuju selektivno od strane partijskih cinovnika (npr neki se zatvaraju zbog poreznog duga, a drugi ne).

@ trader,
novinski biznis tone upravo zato jer piše o njima, a šuti o njihovoj pravoj funkciji u državi

uz čisti linićev kriminal držanja eph u potpuno protuustavnom izvanzakonskom stanju, cijela ta situacija, zajedno sa sličnim protežiranjem hrt-a, potpuno blokira razvoj tržišnih odnosa u medijima.

većina medija su zombiji, bolje reći vampiri u koje političari upumpavaju krv isisanu od naroda.

Minoslav i Niroslav = Luka i Borna!

New Report

Close