‘Veću stopu PDV-a turizam će platiti valom otkaza’

Autor: Marija Crnjak , 31. siječanj 2012. u 11:35

Pojačat će se pritisak poslodavaca na rezanje plaća i drugih prava iz kolektivnih ugovora, kažu u Sindikatu turizma i usluga, čiju je potporu novom ministru naglo istopila Vladina fiskalna politika za ovu godinu

Odgoda spuštanja PDV-a turizmu za početak iduće godine, uz istodobno podizanje stope PDV-a, pokrenut će val otkaza u turizmu te pojačati pritisak poslodavaca na rezanje plaća i svih drugih prava iz kolektivnih ugovora, upozorava Eduard Andrić, šef Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH).

“Može se očekivati da će poslodavci, zbog toga što će im veći PDV u ovoj godini prouzročiti stvarne probleme u poslovanju ili pak samo pod izgovorom većeg poreza, za rezovima posegnuti u kadrovskom dijelu. Veći porez poslodavcima će biti i argument u pregovorima za nacionalni kolektivni ugovor, čiji se nastavak očekuje uskoro”, ističe Andrić. Podsjeća na to da su turistički radnici već podnijeli teret krize odrekavši se većih plaća, odnosno usklađivanja s prosjekom minimalnih plaća s prosjekom RH, što je predviđeno važećim kolektivnim ugovorom iz 2008. Sada je prosječna plaća u turizmu prema prosjeku RH na razini 86 posto. STUH inače važi za susretljiv sindikat čije je vodstvo svjesno toga da drastične sindikalne akcije u turizmu mogu izazvati suprotan učinak, pa sve snage usmjerava na pregovaranje s poslodavcima te državom kao vlasnikom znatna turističkog portfelja. Andrićev sindikat u početku je javno dao podršku Vladi i ministru Veljku Ostojiću, koji je zagovarao spuštanje PDV-a. Simpatije je, međutim, naglo istopila Vladina fiskalna politika u ovoj godini, sa slabim jamstvima da će se PDV zaista spustiti u 2013. “Na naše iznenađenje, dobili smo jasan signal da ni ova vlada ne smatra turizam sektorom koji može napraviti puno u izvlačenju zemlje iz krize, novim ulaganjima i podizanju zaposlenosti”, kaže Andrić. Iako hotelijeri pozdravljaju najavu smanjenja PDV-a, ne kriju zabrinutost poslovanjem u 2012., koja će biti složena za turistički sektor, kažu u Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu (UPUHH). “Godina se mora odraditi maksimalno odgovorno kako bi rezultat bio na lanjskoj razini, a opterećenje koje očekuje sektor povećanjem nominalne stope dodatno će negativno utjecati na poslovanje”, priopćili su iz UPUHH-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close