U sustav PVD-a tek nakon 230.000 kuna?

Autor: Božica Babić , 30. studeni 2011. u 22:00

AmCham i Britansko-hrvatska gospodarska komora pozvali stranke da iznesu gospodarske planove

Osvoji li Kukuriku koalicija vlast, limit za ulazak u sustav PVD-a obrtnicima i malim poduzetnicima dižu na 230.000 kuna, do kraja mandata stopu izdvajanja za zdravstvo srezat će na osam posto, neće zadirati u plaće i mirovine, a za novo zapošljavanje poslodavce će dvije godine osloboditi plaćanja doprinosa na plaću, iznio je jučer Gordan Maras, na sučeljavanju stranačkih gospodarskih programa. U debati su još sudjelovali Đuro Popijač uime HDZ-a, Ljubo Jurčić, nositelj lista višestranačke koalicije, te Daniel Srb iz HSP-a.

Skup su organizirale Američka gospodarska komora u Hrvatskoj i Britansko-hrvatska gospodarska komora pojasnivši da pozvane stranke sigurno ulaze u Sabor. Maras je dodao kako s MMF-om mogu razgovarati i tražiti ocjenu mjera koje misle provesti u iduće četiri godine, no neće se skrivati ni iza koga, već će sve odluke donositi samostalno. Ideja HSP-a je da PDV, porez na dobit i dohodak budu 20 posto, dok tvrtke s izvozom iznad 50 posto neće plaćati porez na dobit, a ako lokalna uprava izdavanje dozvola poduzetnicima ne svede na šest mjeseci, postupak će se javnim ovlastima prenijeti profesionalnoj instituciji, iznio je uime Hrvatske stranke prava njezin predsjednik Daniel Srb. Popijač je pak ustvrdio da je Hrvatska po stabilnosti sadašnjega poreznog sustava jedna od najuređenijih zemalja. Najavio je povećanje neoporezivog dijela dohotka u visini životnog minimuma. Stimulirat će investitore na reinvestiranje dobiti i prag za ulazak u sustav PDV-a dignuti sa 85 na 170.000 kuna, tako će motivirati male poduzetnike i obrtnike te suzbiti sivu ekonomiju, uvjeren je Popijač. Jurčić korijene svih dubioza nalazi u činjenici da su Hrvati izborili Domovinu, no još nisu izgradili suvremenu državu s jasnom politikom i procedurama te profesionalcima u javnoj upravi. Hoće li Hrvati biti montažeri uvoznih dijelova ili će proizvoditi za izvoz, smatra Jurčić, strateška je odluka u rukama politike. Da odlučuje, ulagao bi u obrazovanje i tehnološke inovacije te obiteljskom politikom očuvao demografsku održivost svih regija.

Nova vlada

Gligorovljev poučak
“Niste rekli s kojim stopama rasta BDP-a računate, a one godinama neće biti visoke, dok će zaduživanje biti skupo. Najavljujete porezne olakšice, a ne iznosite koja prava ćete rezati”, primijetio je Vladimir Gligorov. Novu Vladu, ističe, na startu čeka problem stabilnosti financijskog sustava i loše stanje na tržištu rada.

Prag za PDV dignut ćemo sa 85 na 170.000 kuna radi suzbijanja sive zone i povećati neoporezivi dohodak
Đuro Popijač , HDZ

Ujednačit ćemo sve poreze za poduzetnike na 20%, a dozvole kroz javnu ovlast prenijeti profesionalnoj instituciji
Daniel Srb, HSP

Razgova­rat ćemo s MMF-om, tražiti ocjenu programa, no odluke ćemo donositi samostalno
Gordan Maras, Kukuriku koalicija

Odluka hoće li Hrvati biti montažeri ili će proizvoditi za izvoz u rukama je politike
Ljubo Jurčić, koalicija umirov. stranaka

Komentirajte prvi

New Report

Close