Rast moguć samo na novom modelu

Autor: Darko Markušić , 22. studeni 2010. u 22:00

Najviše prostora za nove investicije ima u sektorima energetike, poljoprivrede i prehrambene industrije, turizmu i prometu

Neposredno uoči donošenja državnog proračuna za 2011. ruši se još jedan od hrvatskih nedavnih uzora – keltski tigar. Irska će izlaz iz bankrota, poput Grčke, tražiti uz pomoć Međunarodnog monetarnog fonda i Europske unije, koje su prethodno “iz mrtvih” već vratile i Mađarsku.

I dok Hrvatska, u predizbornoj godini i s pogledom iz čekaonice Europske unije, mašta o stabilizaciji i stopi gospodarskog rasta između jedan i dva posto bruto domaćeg proizvoda, sve su glasniji zahtjevi za pozivanjem Međunarodnog monetarnog fonda.Može li Hrvatska sama promijeniti nepoduzetničku klimu, pronaći alternative iscrpljenim modelima rasta koji su se proteklih godina temeljili na privlačenju inozemnih stranih ulaganja, inozemnom zaduživanju te potom infrastrukturnim projektima? Mogu li hrvatske političke elite, i vladajući i oporba, postići suglasnost o nužnosti poticanja privatnih ulaganja? Poslovni dnevnik, kao vodeća biznis novina u Hrvatskoj, i mjesečnik Banka vjeruju da je to moguće i stoga su pokrenuli zajednički projekt Poslovnog foruma. “Novi model rasta hrvatskog gospodarstva” naziv je konferencije koju idućeg ponedjeljka, 22. studenoga, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike dr. Ive Josipovića organiziraju Poslovni dnevnik i Banka u okviru Poslovnog foruma. Poslovni dnevnik i Banka uvjereni su da je optimistični scenarij hrvatskog gospodarskog rasta moguć, pod uvjetom brzog uklanjanja svih prepreka investicijama i stavljanja državnog aparata na svim razinama – od državnih i županijskih do lokalnih – u službu investitorima, a time posredno i građanima kroz otvaranje novih radnih mjesta. Mi u Poslovnom dnevniku, a to je i procjena vodećih ljudi u hrvatskoj poslovnoj zajednici, ocjenjujemo da najviše prostora za nove investicije ima u sektorima energetike, poljoprivrede i prehrambene industrije, turizmu i prometu, pa ćemo upravo tim sektorima posvetiti i najviše pažnje. Želimo uz pomoć lidera u pojedinim branšama detektirati sve prepreke koje stoje pred investitorima u realizaciji potencijalnih projekata i predložiti mjere za njihovo uklanjanje. Želimo ponuditi i odgovor na pitanje kako nam Europska unija može u tome pomoći? Konferencija “Novi model rasta hrvatskog gospodarstva” samo je prvi javni korak na tom našem putu, jer, uvjeren sam, Hrvatska zaslužuje više i bolje od svega što nam je dosad ponuđeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close