Pročitajte što je sve potreslo hrvatsko gospodarstvo 2012. godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2012. u 13:06
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska izvještajna agencija (HINA) objavila je kronologiju važnijih događanja u hrvatskom gospodarstvu u 2012. godini.

Hrvatska izvještajna agencija (HINA) objavila je kronologiju važnijih događanja u hrvatskom gospodarstvu u 2012. godini. Evo njihova pregleda:

SIJEČANJ

3. siječnja – Prvomajska Tvornica strojeva zupčanika i reduktora objavila da je potpisala ugovor s egipatskom tvrtkom A.A. Abdelsaim za isporuku i montažu 17 kompletnih cnc linija u vrijednosti od 103,2 milijuna eura.

5. siječnja – Vlada produžila važenje odluke kojom se plaće i druga primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države ograničene na najviše 3,2 prosječne mjesečne plaće zaposlenih u pravnim osobama.

9. siječnja – Atlantic Grupa izvjestila je da je, uslijed nove organizacije poslovanja, koja podrazumijeva podjelu na 11 strateških poslovnih područja, imenovana i nova Uprava koju od 1. siječnja čine predsjednik Uprave Emil Tedeschi te članovi Uprave Mladen Veber, Neven Vranković i Zoran Stanković.

10. siječnja – Nadzorni odbor zatvorenog investicijskog fonda Quaestus nekretnina opozvao Borislava Škegru s mjesta predsjednika, a Tomislav Matić s mjesta člana Uprave tog fonda.

10. siječnja – Proizvođač električnih vodova i kabela Eurocable Group potpisao izvozne ugovore s distributerima kabela, austrijskom tvrtkom Meinhart Kabel i njemačkom Faber Kabel, vrijedne 70 milijuna eura.

10. siječnja – Brodovima "Orange Star" i "Piana", izgrađenima u splitskome Brodogradilištu, dodijeljeno ugledno međunarodno priznanje najvažnijih brodova izgrađenih 2011. u izboru časopisa "The Naval Architect" odnosno njegove specijalizirane publikacije "Significant Ships 2011."

11. siječnja – Održan prosvjed 150 radnika Bilokalnik drva jer je Nexe grupa, čiji je član ta tvrtka, zatražila zatvaranje Bilokalnikovih proizvodnih pogona.

11. siječnja – Tvrtka Badel 1862 i kineska Tadee Holding Group potpisale ugovor o zajedničkom ulaganju kojim će se osnovati trgovačko društvo u Kini za prodaju, distribuciju i marketing vina i jakih alkoholnih pića iz proizvodnog asortimana Badela na kineskom tržištu.

12. siječnja – Stotinjak radnika Dalmacijavina u Sjevernoj luci prosvjedovalo zbog neisplate ukupno pet plaća.

16. siječnja – Trgovački sud u Splitu donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad Credo bankom.

17. siječnja – Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo pred upravnom zgradom tvrtke koja ne radi već više od pola godine.

18. siječnja – Ina odlučno odbacila navode iz članka objavljenog u jednim dnevnim novinama vezano uz navodnu prodaju Ininog poslovanja u Siriji.

19. siječnja – Vlada prihvatila projekt pregleda financijskog i operativnog stanja u ukupno 21 ministarstvu, zavodu i javnom poduzeću kojim bi se do lipnja trebalo "pročešljati" stanje u najvećim korisnicima proračunskih sredstava, a radi se o tzv. čistom početku (clean start).

19. siječnja – Na željezničkom kolodvoru Vinkovci obilježen završetak radova na obnovi dionice željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik-državna granica koja je koštala ukupno 59,5 milijuna eura, a financirana je sredstvima državnog proračuna i bespovratnim sredstvima EU iz pretpristupnog programa ISPA s udjelom od 48 posto.

20. siječnja – Dvjestotinjak radnika Dalmacijavina prosvjedovalo ulicama Splita. Radnicima Dalmacijavina, njih 440, zadnja je plaća isplaćena za srpanj 2011. godine.

20. siječnja – Pedesetak radnika bračkog Jadrankamena prosvjedovalo ispred upravne zgrade tvrtke u Splitu.

20. siječnja – Hrvatski sabor izmijenio Ovršni zakon, čime je ispravljen propust učinjen na prvoj sjednici Sabora kada je ispuštanjem jednog članka pri izmjenama tog zakona otvorena mogućnost za pravnu prazninu zbog koje određeno vrijeme nitko ne bi mogao provoditi ovrhe.

20. siječnja – Hrvatski sabor izmijenio Zakon o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, po kojemu će mobilni operateri plaćati naknadu od 6 posto na usluge prijenosa slike, govora i zvuka porukom, te govorne usluge.

23. siječnja – Obnovljen opći štrajk u svim radnim jedinicama Jadrankamena, čije je glavno sjedište u Pučišćima na Braču, jer su radnici nezadovoljni postupcima predsjednika uprave te tvrtke Vedrana Vilovića.

24. siječnja – Nekoliko stotina radnika Hrvatskog telekoma (HT) prosvjedovalo na Trgu bana Jelačića protiv najavljenog otpuštanja 450 radnika HT-a te zatražilo od Uprave HT-a da odustane od otkaza, a od Vlade da ne dozvoli ucjenjivačko ponašanje multinacionalnih kompanija

24. siječnja – Stalna služba splitskog Trgovačkog suda u Dubrovniku otvorila stečajni postupak nad Mediteranskom plovidbom d.d. Korčula.

25. siječnja – Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima se zastupnicima, sucima Ustavnog suda i glavnom državnom revizoru ukidaju tzv. povlaštene mirovine, a pravo na mirovinu ubuduće će ostvarivati kao i ostali građani, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

25. siječnja – Hrvatski sabor većinom glasova donio izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, po kojima će Vlada u tvrtkama u kojima država ili jedinice lokalne samouprave imaju vlasništvo moći bez javnog natječaja predlagati članove upravnih tijela i nadzornih odbora.

25. siječnja – Tridesetak bivših radnika KIO Orahovice prosvjedovalo na Jelačićevu trgu tražeći da hrvatske vlasti napokon riješe problem isplate 14 milijuna kuna radničkih potraživanja.

26. siječnja – Savjet Hrvatske narodne banke donio odluku kojom se stopa obvezne pričuve banaka povećava s 14 na 15 posto.

26. siječnja – Vlada predložila ukidanje Financijske policije jer se njezini poslovi preklapaju s drugim nadzornim službama.

27. siječnja – Oko 150 radnika Jadrankamena zauzelo pogone tvornice u Pučišćima, a 40-ak ih je zauzelo pogone u Selcima jer ne žele poštivati odluku predsjednika Uprave Vedrana Vilovića kojom im se zabranjuje ulazak u tvorničke pogone.

27. siječnja – Viadukt objavio da je poslovna udruga Viadukta i španjolske tvrtke Cyes pobijedila na natječaju za gradnju terminala za rasute terete u luci Ploče, a vrijednost posla je 406,5 milijuna kuna bez PDV-a.

30. siječnja – Skupština društva Hrvatske šume d.o.o. opozvala dosadašnje članove Uprave tog društva te imenovala novu Upravu na čelu s Ivanom Pavelićem.

30. siječnja – Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) započelo posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će održati više sastanaka s predstavnicima hrvatskih vlasti kako bi se upoznali s aktualnim gospodarskim i financijskim zbivanjima te projekcijama za predstojeće razdoblje

31. siječnja – Oko stotinu radnika i sindikalnih predstavnika splitskog Dalmacijavina okupili su se u Zagrebu pred Ministarstvom gospodarstva, gdje su prosvjedovali zbog neisplaćenih plaća i neizvjesnosti oko privatizacije tvrtke.

31. siječnja – Dvjestotinjak radnika Diokija prosvjedovalo na Trgu banana Jelačića kako bi zatražili 'skidanje' blokade i pokretanje proizvodnje u toj kompaniji, koja je prekinuta već više od šest mjeseci.

31. siječnja – Oko 200 radnika Adriachema prosvjedovalo ispred te tvrtke u Kaštelima tražeći od kaštelanskih i državnih vlasti sastanak na kojem bi se raspravljalo o modelu provođenja stečajnog postupka u Adriachemu

VELJAČA

1. veljače – Premijer Zoran Milanović sastao se s predsjednicima pet sindikalnih središnjica, a nakon sastanka rečeno kako Vlada nema namjeru mijenjati Zakon o radu niti otpuštati radnike u javnim službama, te planira ubrzo donijeti uredbu kojom će osigurati da se plaće više ne mogu isplaćivati bez uplate doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da Vlada ne planira otpuštanja u javnim službama već do ušteda želi doći racionalizacijom sustava kojom će se ukinuti prekovremeni rad i rad prema ugovoru o djelu.

1. veljače – Ministarstvo gospodarstvo objavilo da dopunjena dokumentacija koju je dostavio Traubi International Salomona Berkovitza za kupnju Dalmacijavina ne odgovara traženim zahtjevima Ministarstva, da su time završeni pregovori s tim ponuditeljem te su ispunjeni uvjeti za stečaj Dalmacijavina.

1. veljače – Mliječna industrija Dukat objavila da će svojim kooperantima početi plaćati mlijeko po tržišnim cijenama. To znači da će cijena za veljaču biti za 20 lipa niža nego do tada.

1. veljače – Janaf izvijestio da je Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) iz Nadzornog odbora Janafa opozvala Barbaru Šimić i Krešimira Baranovića i umjesto njih imenovala Srećka Ferenčaka i Gorana Kovačevića. Ferenčaka je zagrebački Županijski sud 2011. nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora zbog afere "Nanbudo", odnosno nezakonite prodaje gradskog zemljišta.

2. veljače – Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je kako će na zahtjev Srećka Ferenčaka pokrenuti opoziv odluke HANDA-e o njegovu imenovanju u Nadzorni odbor Janafa, zbog štete koju medijski tretman Ferenčaka može imati za vladajuću koaliciju.

2. veljače – Vlada odlučila da će dug Industrogradnje državi u iznosu od 108 milijuna kuna naplatiti preuzimanjem nebodera u vlasništvu te tvrtke na Savskoj cesti.

2. veljače – Tvrtka Ikea Hrvatska izvijestila da su počeli pripremni radovi na lokaciji buduće robne kuće i trgovačkog centra Ikea u Rugvici.

2. veljače – Odbor vjerovnika Radija 101 prihvatio ponudu tvrtke Impossibile Egressus od 6.112.000 kuna za dokapitalizaciju Stojedinice, izvijestio stečajni upravitelj Maroje Stjepović.

2. veljače – Skupština sindikata Jadrankamena odlučila privremeno prekinuti opći štrajk nakon što je od predsjednika Uprave Vedrana Vilovića stiglo pisano jamstvo o stavljanju izvan snage odluke o izvanrednom otkazu dvojici radnika.

2. veljače – Turistička kompanija Uniline objavila da zaustavlja daljnje aktivnosti vezane uz preuzimanje Generalturista, jer se pokazalo kako bi sanacija i restrukturiranje poslovanja Generalturista bilo znatno teže od očekivanog.

2. veljače – Građevinska tvrtka Tehnika izvijestila o dva novosklopljena ugovora o građenju ukupne vrijednosti 18,4 milijuna eura – za izgradnju poslovne građevine u zagrebačkom kvartu Rudeš s tvrtkom Vrbani centar, te za rekonstrukciju, djelomičnu nadogradnju i prenamjenu tvornice Vesna – modna ženska tekstilna konfekcija na Novoj cesti na Trešnjevci.

6. veljače – Misija MMF-a objavila zaključnu izjavu nakon posjeta Hrvatskoj u kojoj ističe da podržava namjeru hrvatskih vlasti da započnu fiskalnu konsolidaciju u 2012. i ohrabruju ih da brzo provedu zakonske i institucionalne promjene koje su nužne za potpunu provedbu predviđenog smanjenja potrošnje. Misija upozorila da su, uz nepromijenjene politike, gospodarski izgledi u 2012. i srednjoročnom razdoblju slabi.

6. veljače – Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka najavio pokretanje radikalnih akcija kako bi se zaštitili proizvođači mlijeka, ako Dukat ne povuče svoju namjeru o jednostranom mjesečnom utvrđivanju cijene otkupa svježeg sirovog mlijeka. U tu svrhu formiran je krizni stožer za obranu proizvođačkih cijena mlijeka u Hrvatskoj.

6. veljače – Ina objavila da je, s obzirom na pogoršanje sigurnosnih uvjeta u Siriji, krajem siječnja odlučila povući većinu svojih zaposlenika iz Sirije.

6. veljače – Belje objavilo da je Ustavni sud privremeno odgodio izvršenje rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) o obvezi Agrokora za objavljivanjem ponude za preuzimanje preostalih dionica Belja, te Visokom upravnom sudu naložio da u roku od šest mjeseci donese odluku u tom predmetu.

7. veljače – Agrokor priopćio da je povukao svoju neobvezujuću ponudu za kupnju 52,1 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercatora jer su zbog dugotrajnosti dosadašnjeg procesa ocijenili da im mogućnost ostvarivanja transakcije pod zadovoljavajućim uvjetima nije zajamčena.

7. veljače – Viadukt objavio da mu je dodijeljen posao na izgradnji kolektora u Puli, a vrijednost ugovora je 45,3 milijuna kuna bez PDV-a.

7. veljače – Janaf izvijestio da je zaprimio odluku HANDA-e o opozivu Srećka Ferenčaka s mjesta člana Nadzornog odbora Janafa te imenovanju Krešimira Komljenovića.

8. veljače – Ingra priopćila da je s Ministarstvom zdravstva postigla dogovor po kojemu je zagrebačka Klinika za tumore predana na korištenje tom ministarstvu.

9. veljače – Od 12 do 14 sati trajali prosvjedi seljaka nezadovoljnih stanjem u agraru, neisplatom poticaja i najavljenim smanjenjem proračuna za poljoprivredu. Prosvjed organizirao Stožer za obranu poljoprivrede, koji je osnovala Hrvatska poljoprivredna komora, u svim županijama kontinentalne Hrvatske.

9. veljače – Premijer Zoran Milanović zbog rasprave i različitih mišljenja prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva Radimira Čačića i ministrice zaštite okoliša Mirele Holy na sjednici Vlade odgodio prijedlog zakona o agenciji za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija za sedam dana.

9. veljače – Ministar prometa i komunikacija BiH Rudo Vidović potpisao s predsjednikom Uprave Hrvatskih autocesta Stjepkom Bobanom i predstavnikom austrijske tvrtke Strabag ugovor o gradnji međudržavnog mosta između Hrvatske i BiH na Savi kod Svilaja, koji je sastavni dio autoceste na paneuropskom koridoru V c.

13. veljače – Vlada Saboru uputila prijedlog državnog proračuna za 2012. s planiranim rashodima u iznosu od 118,84 milijardi kuna, što je 3,4 milijarde kuna manje nego prošle godine, dok su prihodi planirani u iznosu od oko 108,95 milijardi kuna, što je 1,4 posto više nego 2011. Proračunski deficit planiran je na 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a.

13. veljače – Uprava Generalturista podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, jer su iscrpljene vlastite financijske mogućnosti vlasničke strukture te neuspjehom završio pokušaj pronalaženja strateškog partnera.

14. veljače – Ispred Dukata u Zagrebu i Sirele u Bjelovaru započeli prosvjedi proizvođača mlijeka, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, kojima je cilj prisiliti prerađivače mlijeka da povećaju otkupnu cijenu sirovog mlijeka. Proizvođači mlijeka traže povlačenje Dukatove ponuđene cijene svježeg sirovog mlijeka od 2,30 kuna i traže prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU-a.

15. veljače – Na sjednici Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka zaključeno da će se, sukladno praksi u EU-u, cijena mlijeka formirati u dogovoru udruga proizvođača i mljekara, a do kraja veljače svaka će mljekara s predstavnicima udruga proizvođača definirati model formiranja cijene mlijeka.

15. veljače – Agencija Fitch Ratings ocijenila da predloženo smanjenje rashoda u hrvatskom državnom proračunu za 2012. ohrabruje, no da su planirani rezovi manji od najavljenih, te je najavila da će ocjena rejtinga Hrvatske biti završena do kraja prvog tromjesečja.

17. veljače – Sabor prihvatio izmjene Zakona o PDV-u kojima se od 1. ožujka opća stopa PDV-a povećava s 23 na 25 posto. Snižena stopa PDV-a od 10 posto uvedena za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer te na isporuke vode. Zakonom utvrđeno i da se od početka 2013. snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjuje i na ugostiteljstvo, odnosno hranu u ugostiteljskim objektima, bezalkoholna pića, vina i pivo u tim objektima. Od početka 2013. bit će povećan i prag za upis u registar PDV-a s dosadašnjih 85.000 kuna na 230 tisuća kuna.

17. veljače – Sabor usvojio izmjene Zakona o porezu na dohodak, kojim se od 1. ožujka povećava osobni odbitak za zaposlene na 2200 kuna, a za umirovljenike na 3400 kuna. Zakonom se mijenjaju i porezni razredi, dok stope poreza (12, 25 i 40 posto) ostaju iste, te se uvodi oporezivi dohodak na dividendu u iznosu većem od 12.000 kuna godišnje.

17. veljače – Sabor prihvatio izmjene Zakona o doprinosima kojim se od 1. svibnja opća stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje smanjuje s 15 na 13 posto.

17. veljače – Sabor izmijenio Zakon o porezu na dobit po kojima 1. ožujka na snagu stupa odredba o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti, i to po stopi od 12 posto. S početkom 2013. na snagu stupa odredba po kojoj se sva reinvestirana dobit koja se, po okončanju obračuna, unese u temeljni kapital oslobađa plaćanja poreza na dobit.

17. veljače – Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pozvao proizvođače mlijeka koji prosvjeduju da se maknu s cesta, te da sa svojim udrugama dogovore najpovoljniji model rješenja o kojem će se nastaviti dijalog u ministarstvu o problematici otkupne cijene mlijeka.

21. veljače – Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka odlučilo početi s izgradnjom kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali u riječkoj luci pa je najavljeno da će ugovor o projektiranju i izgradnji terminala biti potpisan s izvođačem radova u roku mjesec dana. Na natječaj za taj dio Rijeka Gateway projekta javilo se sedam ponuđača, a odabran je konzorcij talijanskih tvrtki CO.ED.MAR., Grandi Lavori Fincosit, Impresa Costruzioni Giuseppe Maltauro i hrvatskog Osijek Koteksa, koji su ponudili cijenu od 71,5 milijuna eura.

22. veljače – Mljekari koji su prosvjedovali pred Dukatom u Zagrebu zatvorili Slavonsku aveniju kod Čavićeve u oba smjera, pa se promet preusmjeravao obilazno. Policija iduće noći s prometnice maknula traktore te u policijsku postaju privela mljekare koji su prosvjedovali pred Dukatom.

23. veljače – Vlada prihvatila ponudu francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC) za koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala u Zračnoj luci Zagreb. ZAIC, iza kojega stoje pariški aerodrom – Aéroports de Paris Management – i građevinska kompanija Bouygues Batiment International, ponudio u fiksnom dijelu 87,2 milijuna eura u 30-godišnjem razdoblju, a kada se tome doda varijabilni dio, Hrvatska bi od koncesijske naknade trebala dobiti nekoliko stotina milijuna eura.

23. veljače – Vlada donijela odluku kojom se Hrvatska pridružuje i u svoj pravni sustav implementira sankcije EU prema Siriji, zbog čega se Ina mora povući iz Sirije.

23. veljače – Skupština tvrtke Plinacro opozvala s dužnosti direktora te tvrtke Jerka Jelić-Baltu te imenovala novu Upravu na čelu s Mladenom Antunovićem.

23. veljače – Privredna banka Zagreb (PBZ) objavila da bi do kraja studenoga 2012. PBZ-u trebala biti pripojena Međimurska banka, banka članica PBZ Grupe.

24. veljače – Hrvatski sabor donio državni proračun za 2012. kojim su planirani rashodi od 118,8 milijardi kuna, što je za 3,4 milijarde manje nego lani, dok su planirani prihodi od 108,9 milijardi kuna, ili 1,4 posto više nego za 2011. godinu. S planiranim prihodima i rashodima, deficit proračuna smanjuje se za više od 5 milijardi kuna i iznosi 9,9 milijardi kuna ili 2,8 posto BDP-a. Vlada u 2012. predviđa gospodarski rast od 0,8 posto te inflaciju od 2,4 posto.

24. veljače – Hrvatski sabor izmijenio Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. Sabor donio i zakon kojim se osniva centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija koji bi pratio investicije koje Vlada najavljuje u energetskom sektoru, a koje bi provodile tvrtke u većinskom i djelomičnom državnom vlasništvu. Izmijenjen i Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kojim se preraspodjeljuje dio poreza na dohodak u korist općina, gradova i županija.

24. veljače – Dio udruga proizvođača mlijeka potpisao sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka po kojem će cijena biti 2,43 kune po kilogramu, ali Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) na tu cijenu nije pristao već je odlučio nastaviti prosvjede.

24. veljače – Nezadovoljni mljekari došli nadomak Markova trga i tražili da ih primi premijer Zoran Milanović, ali do tog nije došlo, a mljekari se nakon dvosatnog prosvjeda mirno razišli.

24. veljače – Nadzorni odbor Podravke imenovao novu Upravu – za predsjednika imenovan Zvonimir Mršić, dotadašnji gradonačelnik Koprivnice, a članovi su Jadranka Ivanković, Olivija Jakupec, Jorn Pedersen i Miroslav Klepač.

27. veljače – Darko Grivičić na Upravnom odboru Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) podnio ostavku na mjesto predsjednika HPK-a.

28. veljače – Predstavnici HSUPM-a izvijestili da Stožer za obranu cijene mlijeka završava svoje aktivnosti, a prosvjednici će traktore s prosvjednih punktova povući tijekom 28. i 29. veljače.

28. veljače – Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbacila inicijative Japan Tobaco International i BAT Hrvatska kojima su zatražili pokretanje postupka po službenoj dužnosti radi utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv Tvornice duhana Rovinj, odnosno Adris Grupe.

28. veljače – CMC isključio struju, plin i vodu članicama C.I.O.S. grupe u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, s radom su zato morale prekinuti četiri proizvođačke tvrtke sa 140 radnika, pa C.I.O.S. očekuje hitnu reakciju Vlade, Sisačko-moslavačke županije i grada Siska u rješavanju te situacije.

29. veljače – U povodu Europskog sindikalnog dana, dvjestotinjak sindikalaca iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata održalo u Radićevoj ulici, blizu Kamenitih vrata, polusatni prosvjed protiv mjera štednje zbog kojih se borba protiv krize prelama ponajviše na leđima radnika.

29. veljače – Predstavnici Koordinacije sindikata Croatia Airlinesa najavili štrajk upozorenja zbog odbijanja poslodavca da prihvati sindikalne zahtjeve tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru, dok su iz Uprave priopćili da najavljeni štrajk smatraju činom ucjene na štetu dugoročnih interesa cijele kompanije i svih zaposlenika.

29. veljače – HEP i Gradska plinara najavili da će zbog porasta PDV-a s 23 na 25 posto računi za električnu energiju i plin prosječno porasti oko 1,63 posto.

OŽUJAK

1. ožujka – Počela primjena više stope PDV-a – PDV povećan sa 23 na 25 posto. Snižena stopa od 10 posto primjenjuje se za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, za bijeli šećer te na isporuke vode.

1. ožujka – Na snagu stupile izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima je povećan osobni odbitak za zaposlene sa 1.800 na 2.200 kuna, a za umirovljenike sa 3.200 na 3.400 kuna. Izmijenjeni su i porezni razredi, dok su stope poreza (12, 25 i 40 posto) ostale iste. Procjene su da bi temeljem tih izmjena veće plaće trebalo dobiti oko 800 tisuća radnika, a veće mirovine oko 200 tisuća umirovljenika. Uveden i oporezivi dohodak na dividendu u iznosu većem od 12.000 kuna godišnje, a uvedeno i oporezivanje mirovina iz inozemstva.

1. ožujka – U Zagrebu voda za kućanstva poskupjela za 20 posto te za fiksni dio od 18,41 kunu po računu, a za gospodarstvo cijena vode smanjena za 8,5 posto, a fiksni dio utvrđuje se u rasponu od 55 do 550 kuna po računu.

1. ožujka – Vlada prihvatila Pretpristupni ekonomski program (PEP) 2012. – 2014. u kojem prognozira rast BDP-a u ovoj godini za 0,8 posto, iduće za 1,5 posto te u 2014. godini za 2,5 posto, i to uz prosječnu inflaciju od 2,5 posto.

1. ožujka – Za novog predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta izabran Dražen Guštin, Uprave Autoceste Rijeka-Zagreb Željko Denona, a Uprave HŽ holdinga Rene Valčić.

1. ožujka – Radnici Konstruktora obustavili rad zbog neisplaćene tri mjesečne plaće, a Uprava izvijestila kako će u roku nekoliko dana biti isplaćena plaća za prosinac 2011. godine.

2. ožujka – MOL Grupa najavila da će u 2012. za istraživanje i proizvodnju izdvojiti do 1,1 milijardu dolara, što je dvostruko više od prošlogodišnjih 545 milijuna dolara. Za Hrvatsku najavila povećanje izdvajanja s 34 milijuna dolara na 191 milijun dolara.

5. ožujka – Agencija Fitch potvrdila važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'BBB-' i za zaduživanje u domaćoj valuti 'BBB', uz negativnu prognozu. Fitch potvrdio i hrvatski rejting za kratkoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'F3', kao i takozvani 'plafon' 'BBB+'.

5. ožujka – Tvrtka Končar – Generatori i motori objavila da je sklopila ugovor za izradu i isporuku dva generatora snage 34 MVA (megavoltamper) za jednu od najvećih hidroelektrana u Finskoj – Imatra, a vrijednost aktualnih projekata te tvrtke u Finskoj je oko 15 milijuna eura.

5. ožujka – Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić najavio podnošenje tužbe protiv DIV-a, tvrdeći da ta tvrtka ne ispunjava uvjete natječaja za kupnju Brodosplita, te da treba pokrenuti treći krug privatizacije tog splitskog brodogradilišta.

7. ožujka – Ministar turizma Veljko Ostojić s međunarodne turističke burze ITB u Berlinu pozvao njemačke investitore i turiste u Hrvatsku.

7. ožujka – Otvorena Tvornica za proizvodnju tekućih pasteriziranih jaja Lukač d.o.o., u Ivanićkom Graberju, uz investiciju vrijednu 20 milijuna kuna.

8. ožujka – Održan štrajk upozorenja u Croatia Airlinesu. Sudionici upozorili na narušavanje sigurnosnih standarda i lošu poslovnu politiku koja bi mogla tvrtku stajati opstanka te zatražili zadržavanje prava iz kolektivnog ugovora koji istječe 31. ožujka. Uprava priopćila da sindikati tvrdnjama o ugroženoj sigurnosti kompaniju guraju u propast te da je zbog štrajka otkazano 51 posto letova.

8. ožujka – Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio da odluka o imenovanju ministara u Nadzorni odbor Ine još nije donesena te kako će to imenovanje biti iznimka jer je i Ina iznimka kao najveća hrvatska kompanija u kojoj država ima 44,75 posto vlasništva.

8. ožujka – Ericsson Nikola Tesla objavio da je s kosovskim operatorom Ipkom potpisao ugovor vrijedan 20 milijuna kuna.

8. ožujka – Koncern Agrokor objavio da je s tvrtkom Gulliver travel potpisao ugovor o kupoprodaji manjinskog udjela u toj dubrovačkoj tvrtci koja je u većinskom vlasništvu svjetski uspješne putničke kompanije TUI Travel.

9. ožujka – Završio štrajk u Croatia Airlinesu, u kojem je prema procjeni sindikata sudjelovalo 550 radnika.

9. ožujka – Trgovački sud u Splitu zaprimio prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad tvrtkom Jadrankamen iz Pučišća na Braču, a koji je uputio predsjednik Uprave Vedran Vilović.

9. ožujka – Iz osječkog Kandita izvijestili da je između Uprave i predstavnika sindikalne podružnice PPDIV-a potpisan novi kolektivni ugovor koji vrijedi za trogodišnje razdoblje i predviđa zadržavanje postojeće razine plaća za sve djelatnike tvrtke.

12. ožujka – Pravomoćno postalo rješenje Trgovačkog suda u Bjelovaru o potvrdi stečajnog plana za tvrtke Pevec u Zagrebu i Bjelovaru te o osnivanju Pevec dioničkog društva sa 750 dioničara i 900 radnika.

12. ožujka – Članica uprave i direktorica Diokija Vidonija Miletić Plukavec podnijela ostavku, a kao razlog navela ubrzanje procesa cjelovitog restrukturiranja Diokija.

12. ožujka – Ericsson Nikola Tesla objavio da je s BH Telecomom potpisan ugovor vrijedan 65 milijuna kuna.

13. ožujka – Petorica radnika Diokija štrajkala glađu na skeli uz postrojenje etilena na visini od pedesetak metara, a njihovi kolege blokirali ulaz u tvrtku ne dozvolivši ulaz nikome osim radnicima. Tražili od vlasnika, vjerovnika i države da riješe stanje u kojem je proizvodnja obustavljena, a radnici mjesecima ne dobivaju plaću.

13. ožujka – Trgovački lanac Konzum otvorio svoju prvu benzinsku postaju, uz Super Konzum prodavaonicu u Vukovarskoj ulici u Zagrebu, što je dio Konzumovog projekta izgradnje benzinskih postaja i početak projekta Konzum benz.

13. ožujka – Darko Peričić imenovan za predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture.

14. ožujka – Premijer Milanović razgovarao s predstavnicima švedske tvrtke IKEA o kratkoročnim i dugoročnim aktivnostima te tvrtke koja planira otvoriti prvu robnu kuću u Hrvatskoj do kraja iduće godine.

14. ožujka – Radnici Jadrankamena ponovno stupili u štrajk zbog neisplate plaća kojeg su prekinuli 2. veljače, a predsjednik Nezavisnog sindikata u tom poduzeću Tonči Drpić najavio utemeljenje nove tvrtke koja bi se mogla zvati "Bračkamen".

15. ožujka – Sindikat metalaca Hrvatske u 3. maju uskratio potporu tvrtki Jadranska ulaganja, odnosno poduzetnicima Danku i Nenadu Končaru kao ponuditeljima za kupnju tog brodogradilišta objašnjavajući da Jadranska ulaganja nisu sa sindikatima potpisala socijalni sporazum.

16. ožujka – Radnici Dina Petrokemije najavili da će napustiti radna mjesta ako im se ne isplati barem jedna od ukupno šest neisplaćenih plaća.

16. ožujka – Terme Jezerčica u Donjoj Stubici otvorile novi vodeni park i prošireni wellness i spa centar, investiciju vrijednu 30 milijuna kuna, a iz tih termi najavili i novu investiciju vrijednu 18 milijuna kuna u dogradnju još 50 soba u postojećem hotelu.

16. ožujka – Dvojica radnika Diokija prekinula štrajk glađu.

16. ožujka – Viadukt izvijestio o svom sudjelovanju u projektu proširenja Zračne luke Zagreb. Vrijednost radova koje će izvoditi Viadukt je 516,3 milijuna kuna bez PDV-a, početak radova očekuje se početkom 2013. godine, a rok izgradnje je tri godine.

19. ožujka – Tvrtka Adria Sol iz Kukuljanova nedaleko Rijeke, izgradila na krovu pogona za preradu soli u Industrijskoj zoni Kukuljanovo do sada najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, ukupne snage 283 kWp (kilovat-pik), čija očekivana godišnja proizvodnja iznosi više od 300 tisuća kilovatsati (kWh).

20. ožujka – Tristotinjak radnika Diokija prosvjedovalo pred zgradom ministarstva rada i gospodarstva protiv neisplate plaća i neizvjesnosti opstanka Diokija.

20. ožujka – Radnici Dine Petrokemije odustali od najavljenog napuštanja pogona, ali najavili blokadu ulaska u tvrtku, ako se ne nađe rješenje problema.

21. ožujka – Agrokor izvijestio da je s vodećim svjetskim bankama potpisao ugovor o klupskom kreditu od 75 milijuna eura, s rokom povrata od tri godine uz jamstvo nekoliko povezanih društava koncerna. Novac namijenjen isključivo refinanciranju dijela postojećih financijskih obveza Agrokora.

21. ožujka – Izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) sastalo se s premijerom Zoranom Milanovićem i suradnicima, a nakon sastanka članovi Vlade i poslodavci sastanak ocijenili uspješnim ističući svoju bliskost u važnim pitanjima.

21. ožujka – Drugi po veličini španjolski operater vjetroparkova Acciona Energy izvijestio da je počeo s gradnjom vjetroparka Jelinak u Hrvatskoj čija će snaga iznositi 30 megavata.

21. ožujka – Dotadašnji većinski vlasnik Diokija Robert Ježić, kako su objavili mediji, potpisao sporazum o vlasničkom restrukturiranju kojim prestaje biti većinski vlasnik te tvrtke.

22. ožujka – Vlada prihvatila ponudu samoborskog DIV-a o kupnji Brodograđevne industrije Split, a odbila ponude Danka Končara za kupnjom brodogradilišta u Trogiru i Kraljevici te odlučila da se za Brodotrogir traži novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje. Vlada odlučila da brodogradilište Kraljevica ide u stečaj.

22. ožujka – Vlada odlučila da će se za riječko brodogradilište 3. maj tražiti novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje. Pulski Uljanik će u privatizaciju po modelu organiziranog radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom.

22. ožujka – Vlada odlučila da će se Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Hrvatske željeznice (HŽ), kao vjerovnici, uključiti u proces restrukturiranja Diokija kojim bi uskoro trebala biti završena agonija te petrokemijske kompanije.

22. ožujka – Predstavljen plan poticanja poduzetništva i obrtništva "Poduzetnički impuls", vrijedan 376 milijuna kuna. Poticaji su usmjereni u četiri osnovna segmenta – konkuretno poduzetništvo, povoljno financiranje i jamstva, obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo te unapređenje poduzetničke infrastrukture.

23. ožujka – Europska komisija pozdravila odluku o privatizaciji Brodosplita i najavila sastanak s predstavnicima Hrvatske kako bi razgovorali o pitanju hrvatskih brodogradilišta.

23. ožujka – Sindikat metalaca Hrvatske pozdravio Vladine odluke o privatizaciji brodogradilišta, osim što smatra da je stečaj Kraljevice loše rješenje. Nezavisni sindikat Brodosplita zatražio poništenje Vladine odluke o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskom DIV-u jer je natječaj trajao 25 mjeseci, odnosno promijenjeni su uvjeti natječaja da bi se pogodovalo ponuditelju za kupnju.

26. ožujka – Tvrtka za poslovno savjetovanje Sense Consulting objavila da je potpisala ugovor vrijedan 3,6 milijuna kuna o pružanju savjetodavnih usluga i primjeni rješenja elektroničke uprave za potrebe regulatorne reforme u Iraku.

26. ožujka – Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić sastao se u Moskvi s ruskim ministrom energetike Sergejem Šmatkom i ministrom za izvanredne situacije Sergejem Šojguom te s njima raspravio niz tema i naznačio brojne mogućnosti suradnje.

26. ožujka – Vijeće Saveza samostalnih sindikata Hrvatske prihvatilo prijedlog Sporazuma o suradnji i otvaraju procesa udruživanja s Hrvatskom udrugom sindikata čime je počeo proces ujedinjavanja dviju središnjica.

27. ožujka – Za direktora Diokija imenovan Leo Dolezil.

28. ožujka – Ina i HŽ Vuča vlakova potpisali godišnji ugovor za nabavu 29 milijuna litara dizelskog goriva eurodizel za pogon HŽ-ovih lokomotiva, a procijenjena vrijednost ugovora uključujući popust i PDV je približno 280 milijuna kuna.

28. ožujka – Ingra objavila da je zaključila ugovor u Alžiru vrijednosti 21,5 milijun kuna.

28. ožujka – Uprava Bilokalnika izvijestila da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za pokretanje stečaja u reakciji na izjave sindikata o organizaciji prosvjeda zbog pokretanja stečaja u Bilokalnik drvu te zahtjeva za odustajanjem od stečaja.

29. ožujka – Končar završio prvu fazu izgradnje vjetroelektrane na Pometenom brdu kraj Dugopolja instaliranjem i priključivanjem na mrežu šest vjetroagregata vlastite proizvodnje.

29. ožujka – Trgovački sud u Splitu otvorio stečaj nad Jadrankamenom i za stečajnog upravitelja imenovao Ivu Bučana.

30. ožujka – Radnici Jadrankamena prosvjednim se skupom ispred zgrade uprave tvrtke u Splitu usprotivili stečaju tvrtke.

TRAVANJ

2. travnja – DZS objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) u 2011. godini stagnirao, s nultom stopom rasta.

2. travnja – HNB objavio da je deficit tekućeg računa platne bilance 2011. godine iznosio 446,3 milijuna eura, što je za 25,8 milijuna eura ili za oko 5,5 posto manje nego 2010. godine.

2. travnja – Agencija Standard & Poor's potvrdila rejting Hrvatske za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti 'BBB-/A-3', kao i negativnu prognozu.

2. travnja – Radnici Bilokalnik drva prosvjedovali pred zgradom HUP-a kako bi zatražili od Ivana Ergovića, predsjednika HUP-a i Uprave Nexe grupe, u čijem je sastavu Bilokalnik drvo, isplatu zaostalih plaća i otpremnina, te ponovno pokretanje proizvodnje.

2. travnja – Viadukt izvijestio o potpisanim ugovorima za izgradnju terminala za rasute terete u Luci Ploče, vrijedan 406,5 milijuna kuna, te o izgradnji platoa Graničnog prijelaza Klek, koji je vrijedan 22,9 milijuna kuna bez PDV-a.

3. travnja – Na Skupštini Hrvatske poljoprivredne komore za novog predsjednika izabran Matija Brlošić, predsjednik seljačke udruge Brazda.

4. travnja – Zlatko Komadina podnio ostavku na dužnost ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, a tu je odluku donio na preporuku liječnika zbog narušenog zdravstvenog stanja.

4. travnja – Oko 200 radnika Jadrankamena prosvjedovalo ispred zgrade uprave tog poduzeća u Splitu zbog teškog stanja u toj tvrtki u stečaju.

4. travnja – Uprava HBOR-a donijela odluku da se po kreditnim programima, koji su se do sada provodili samo uz dvosmjernu valutnu klauzulu vezanu uz euro, uvodi mogućnost kreditiranja i u kunama bez valutne klauzule.

4. travnja – Eurocable Group izvijestlao da je sa švicarskom tvrtkom Glencore potpisao ugovor vrijedan 100 milijuna američkih dolara prema kojem će Glencore isporučiti tvrtki Eurocable Group 13 tisuća tona bakrenih katoda.

4. travnja – HNB objavio da su s predstavnicima osam najvećih poslovnih banaka i HBOR-a dogovorene mjere kojima bi se osiguralo ukupno osam milijardi kuna za financiranje gospodarskog oporavka, napose projekata koji pridonose poboljšanju platne bilance, a krediti za te namjene bi se ugovarali uz fiksne kamatne stope. Dogovoreno da, uz 4 milijarde kuna koje središnja banka oslobađa smanjivanjem obvezne pričuve u kunskom dijelu, a koje bi preko HBOR-a i njegovog 50-postotnog udjela bile izvor sredstava za kredite iz ovog programa, bankari osiguraju još 4 milijarde kuna iz drugih izvora kao svoju polovicu udjela.

5. travnja – Vlada donijela odluku o preuzimanju kreditnih obveza brodogradilišta 3. maj, Brodotrogir i Brodosplit u iznosu od 1,837 milijardi kuna, po osnovi izdanih državnih jamstava, u javni dug Hrvatske.

5. travnja – Udruga Franak inicirala podizanje dopunjene i proširene kolektivne tužbe protiv osam banaka, a tužbu podiže Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača – Potrošač, koji ima ovlast za podizanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa potrošača na temelju Vladine uredbe.

5. travnja – Agrokor i organizacija FoodDrinkEurope potpisali pristupni Ugovor o direktnom članstvu Agrokora u tom europskom udruženju proizvođača iz prehrambene industrije.

6. travnja – Radnicima Diokija isplaćena prva od pet zaostalih plaća. Novac osiguran prodajom industrijskog kolosijeka koji prolazi zemljištem u vlasniku Diokija. Radnicima Dina Petrokemije isplaćen neisplaćeni dio plaća za rujan i listopad prošle godine

10. travnja – Kaštelanski staklenici izvjestili da im je blokiran račun te da Uprava poduzima sve potrebne radnje u cilju uklanjanja blokade i nastavka poslovanja.

11. travnja – Predstavnici Vlade i francuskog konzorcija ZAIC potpisali Ugovor o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb, kojim je ZAIC dobio 30-godišnju koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom te pripadajućom infrastrukturom.

11. travnja – Savjet HNB-a prihvatio prijedlog da se stopa obvezne pričuve banaka smanji s 15 posto na 13,5 posto te da se iz osnovice za obračun isključe sredstva primljena od pet multilateralnih razvojnih banaka, čime se bankama oslobađa oko 4,1 milijardu kuna u kunskom i nešto više od 110 milijuna eura u deviznom dijelu pričuve.

11. travnja – Liburnia Riviera Hoteli najavili novi ciklus ulaganja od 100 milijuna kuna u sljedeće dvije godine na području Lovrana.

11. travnja – Radnici Jadrankamena spriječili stečajnog upravitelja Ivu Bučana da uđe u upravnu zgradu te tvrtke u Pučišćima na Braču te na radilište.

11. travnja – Direktor Dina Petrokemije Milan Cvetrežnik podnio neopozivu ostavku, koju je Nadzorni odbor većinom glasova prihvatio.

12. travnja – Vlada prihvatila prijedlog da se ministarstvima i tvrtkama u većinskom vlasništvu države omogući plaćanje predujmom u ugovorima koje sklapaju kao naručitelji.

12. travnja – Vlada tvrtki Kermas Vod Četiri, tvrtki poduzetnika Danka Končara, dala 50-godišnju koncesiju na pomorsko dobro na lokaciji otok Sveta Katarina – Monumenti u Puli, u sklopu projekta Brijuni Rivijera, a u svrhu izgradnje i korištenja luka posebne namjene – Luka nautičkog turizma – Sveta Katarina.

12. travnja – Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) i Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) zatražile da se proglasi elementarna nepogoda zbog šteta koje je voćarstvu na području čitave zemlje prouzročio mraz, a koje se procjenjuju na više od 894 milijuna kuna. Tražili da država voćarima nadoknadi 30 posto iznosa štete, što bi bilo oko 247,3 milijuna kuna.

12. travnja – Nexe gradnja, tvrtka u sastavu Nexe Grupe, započela s radovima na gradnji trgovačkog centra u zagrebačkoj Dubravi, ukupno vrijedne oko 14 milijuna kuna.

13. travnja – Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo prve natječaje iz programa Poduzetnički impuls 2012.

13. travnja – U mjestu Maslinica na otoku Šolti otvorena nautička luka sa 50 vezova, od kojih je 10 za megajahte, u koju je njemački poduzetnik Hartmut Lademacher uložio četiri milijuna eura.

13. travnja – U riječku luku uplovio najveći kontejnerski brod koji je ikada uplovio u riječku luku, "Maersk Karlskrona", dugačak 318 metara, kapaciteta 7900 kontejnera.

16. travnja – Američki CMC koji napušta sisačku željezaru, obustavio isporuku plina za 27 tvrtki s gotovo 800 zaposlenih u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, što za one tvrtke koje plin koriste kao glavni energent znači i obustavu proizvodnje.

17. travnja – Na Zagrebačkom velesajmu otvorena četiri specijalizirana međunarodna sajma – graditeljstva i opremanja, strojeva i alata BIAM, zavarivanja i antikorozivne zaštite i međunarodni sajam obrtništva, na kojima se predstavilo 317 izlagača iz 25 zemalja.

17. travnja – Splitski Trgovački sud odgodio odluku o prijedlogu za otvaranje stečaja nad Dalmacijavinom do 9. svibnja kako bi radnici pričekali odgovor Vlade od koje su tražili da se i njima, kao radnicima Kraljevice, prije otvaranja stečaja isplate zaostale plaće.

17. travnja – MMF objavio kako očekuje pad hrvatskog gospodarstva u 2012. godini za 0,5 posto, nakon čega bi u idućoj godini trebao uslijediti rast od jedan posto.

17. travnja – Ugovor o projektiranju i izgradnji kontejnerskog terminala u riječkoj luci, vrijedan 70,5 milijuna eura, potpisali predstavnici konzorcija, koji čine tri talijanske i jedna hrvatska tvrtka, te riječke Lučke uprave. Na natječaju za najpovoljnijeg ponuđača odabran je konzorciji tvrtki JV Construction, Grandi Lavori Fincosit, Impresa Construcioni Giuseppe Maltauro i Osijek-Koteks.

18. travnja – Hrvatski sabor potvrdio Sinišu Hajdaša Dončića za ministara pomorstva, prometa i infrastrukture.

18. travnja – Radimir Čačić predstavio projekt "Zagreb na Savi", čijim bi ostvarenjem u idućih desetak godina prostor oko toka Save kroz Zagreb bio posve izmijenjen, a cijeli je projekt investicija od 1,2 milijarde eura. Osnova ambicioznog projekta je gradnja brane kod zapadnog zagrebačkog naselja Prečko te novog kanala Sava – Sava.

18. travnja – Privredna komora Srbije otvorila predstavništvo u Zagrebu.

18. travnja – Agencija Standard & Poor's objavila da je izmijenila prognozu za kreditni rejting Agrokora 'B' iz stabilne u pozitivnu, a planiranom novom izdanju obveznica, vrijednom 300 milijuna eura, dodijelila rejting 'B'.

18. travnja – Agencija Moody’s Investor Service objavila da je dodijelila privremeni rejting (P) B2 za novo izdanje obveznica Agrokora, vrijedno 300 milijuna eura s rokom dospijeća 2019. godine, a potvrdila i stabilnu prognozu za rejtinge Agrokora.

18. travnja – Radnici zadarske građevinske tvrtke Gortan održali štrajk upozorenja jer plaće nisu primili četiri mjeseca.

19. travnja – Ingra izvijestila da je završila obnovu dviju parnih turbina tvornice fosfata u iračkom gradu Al Quaimu, a vrijednost tih radova je 4,2 milijuna eura.

19. travnja – Vlada usvojila Okvirni program izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije javnih građevina po modelu javno-privatnog partnerstva, procijenjene kapitalne vrijednosti od 14,8 milijardi kuna.

19. travnja – Vlada predsjednicima i članovima uprava državnih poduzeća ukinula pravo na visoke otpremnine, tzv. "zlatni padobran", te im umjesto toga omogućila pristojne plaće i isplatu godišnje nagrade u slučaju pozitivnog poslovanja.

19. travnja – Predsjednici SSSH i HUS-a potpisali Sporazum o suradnji i otvaranju procesa udruživanja kojim su se obvezali na zajedničko nastupanje prema vlasti, poslodavcima, unutar GSV-a i prema drugim sindikalnim središnjicama.

19. travnja – Radničko vijeće i Nezavisni sindikat osječke Pivovare osudili kao nezakonitu najavu uprave o davanju otkaza za 50 djelatnika.

19. travnja – Viadukt izvijestio o sklapanju ugovora o izgradnji mosta Menar u Alžiru, vrijednog 21,75 milijuna eura s PDV-om.

20. travnja – Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, prema kojima je članstvo u toj komori prestalo biti obavezno.

24. travnja – Sindikati koji djeluju u HŽ-u zatražili objašnjenje otkud upravi HŽ Infrastrukture brojka od 650 zaposlenih viška te najavili prosvjede.

25. travnja – Hrvatska Vlada donijela odluku o zaduženju države putem izdavanja petogodišnjih euroobveznica u iznosu od 1,5 milijardi američkih dolara. Kamatni kupon je nepromjenjiv i iznosi 6,25 posto godišnje, uz prinos do dospijeća od 6,375 posto.

25. travnja – Tvornica željezničkih vozila Gredelj i američka tvrtka National Railway Equipment Company (NREC) potpisali ugovor vrijedan približno sedam milijuna dolara, o obnovi i modernizaciji dizel-električnih lokomotiva namijenjenih za vuču teških teretnih vlakova u Maroku.

25. travnja – Koncern Agrokor objavio da je izdao sedmogodišnje obveznice u iznosu od 300 milijuna eura, a prinos na obveznice do dospijeća je 9,875 posto. Obveznice će se koristiti za refinanciranje postojećih zaduženja.

26. travnja – Čelnici hrvatskih, slovenskih i talijanskih sindikata potpisali na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Bregana-Obrežje zajedničku izjavu protiv strogih mjera štednje koje provode vlade triju zemalja.

26. travnja – Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić izjavio da se mjerama racionalizacije planira smanjiti broj zaposlenih za oko 650.

27. travnja – Sabor izglasao izmjene Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva, kojima se želi potaknuti jačanje malog i srednjeg poduzetništva kroz privlačenje novih investicija. Zakonom proširena i nadležnost Hrvatske agencije za malo gospodarstvo na područje promocije i privlačenja investicija, a njezin naziv promijenjen u Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo i investicije – HAMAG INVEST. Usvojen i Zakon o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost.

27. travnja – Vlada odlučila o poskupljenju plina i struje – od 1. svibnja plin za kućanstva poskupljuje za 22 posto, a električna energija za 20 posto.

27. travnja – Vlada donijela i uredbu kojom se od 1. svibnja onemogućuje isplata plaća bez uplate doprinosa.

27. travnja – Vlada dala suglasnost HŽ Cargu za kreditno zaduženje kod Zagrebačke banke u iznosu od 15,4 milijuna kuna, za kupnju industrijskog kolosjeka od Diokija, čime se omogućava isplata zaostalih plaća Diokijevim radnicima.

SVIBANJ

1. svibnja – Električna energija za kućanstva poskupjela za prosječno 20 posto, a plin za prosječno 22 posto. Od 1. svibnja električna energija poskupljuje i za ostale kategorije potrošača, a prosječno je poskupljenje za poduzetništvo u rasponu od 9,5 do 12 posto. Plin za dio industrije ostao na cijeni od 2,13 kuna po prostornom metru, a za 6,75 posto smanjena cijena plina za škole, bolnice i dio industrije.

1. svibnja – Na snagu stupila vladina uredba koja poslodavcima onemogućuje isplatu plaća bez plaćenih doprinosa.

1. svibnja – Sindikati obilježili 1. svibnja – Praznik rada prosvjedom na Trgu bana Jelačića i podjelom "žutih kartona" Vladi i Hrvatskom saboru koje su optužili za prevaru birača i daljnje rušenje standarda hrvatskih građana.

1. svibnja – Karlovačka banka izvjestila da je potpisala pismo namjere o pripajanju Nava banke.

2. svibnja – Viadukt objavio da je sklopio ugovor s HAC-om o izgradnji cestarinskog prolaza, vrijedan 119,8 milijuna kuna (s PDV-om).

3. svibnja – Oko 500 radnika HŽ Infrastrukture prosvjedovalo ispred direkcije HŽ-a u Mihanovićevoj ulici protiv namjere uprave te tvrtke da u sklopu restrukturiranja otpusti više stotina radnika.

3. svibnja – Ministarstvo turizma objavilo na web sranicama Katalog investicijskih projekata u kojem potencijalne ulagače u hrvatski turizam informira o mogućnostima ulaganja u više od 30 tvrtki, objekata i lokacija koji su prioritetni javni turistički projekti za koje država traži ulagače.

3. svibnja – Švedski ShipPax Information, tvrtka specijalizirana za pružanje informacija o industriji brodskog prijevoza putnika i tereta, dodijelila nagradu za inovativna rješenja u 2011. brodu "Piana" izgrađenom 2011. u Brodosplitu.

4. svibnja – Ericsson Nikola Tesla objavio da je ugovorio s HT Mostarom proširenje postojeće mobilne mreže u 2G i 3G dijelu, vrijedno 36 milijuna kuna.

4. svibnja – Viadukt objavio da je potpisao ugovor za obnovu dijela kolnika autoceste Zagreb-Macelj, vrijedan 15,3 milijuna kuna.

4. svibnja – Agencija Fitch objavila da je potvrdila važeće rejtinge Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste&Steiermaerkische Bank i Societe Generale-Splitska banka, napominjući da su njihovi inozemni vlasnici i dalje zainteresirani za poslovanje u regiji srednje i istočne Europe.

4. svibnja – Đuro Đaković Holding objavio da je Vladimir Kovačević novi predsjednik Uprave, a novi član Uprave Marko Bogdanović.

4. svibnja – Strukovni sindikat radnika HEP-a TEHNOS najavio potpisivanje peticije kojom od Vlade i Uprave HEP-a traži poništavanje odluke o povećanju cijene električne energije, no nakon niza reakcija na tu najavu odustao od potpisivanja peticije.

4. svibnja – U Petrčanima kod Zadra službeno otvoreno jedno od najvećih turističkih naselja u Hrvatskoj, Falkensteiner Punta Skala Resort, u koji je austrijska tvrtka Falkensteiner Michaeler Tourism Group uložila ukupno 160 milijuna eura.

7. svibnja – Gospodarsko interesnog udruženje društava za tržišno komuniciranje-HURA objavio da je hrvatsko tržište oglašavanja prošle godine s 1,65 milijardi kuna zabilježilo pad od 5 posto, čime se nastavio kontinuirani pad tog tržišta od 2009. Ni ove godine ne očekuju preokret tog negativnog trenda nego dalji pad od minimalno 3 posto.

7. svibnja – U Pleternici započeli radovi na izgradnji novog tehnologijsko-inovacijskog centra s inkubatorom, vrijedni nešto više od milijun eura.

8. svibnja – Radnici splitskog Montera prosvjedno prošetali oko zgrade svoje tvrtke, nezadovoljni jer se njihovi problemi ne rješavaju pa već deset mjeseci ne primaju plaće.

8. svibnja – Tvrtka Zelina centar objavila da je donijela odluku o pokretanju procesa prenamjene Outleta Sveta Helena, trgovačkog centra kojim upravlja. U dogovoru s investitorima i poslovnom bankom Outlet Sveta Helena nastavit će s radom do 1. lipnja nakon čega će se krenuti s planiranjem i izvedbom novog projekta na postojećem zemljištu i infrastrukturi.

9. svibnja – Na Zagrebačkom velesajmu otvoreni Dani turizma i enogastronomije, a na četiri specijalizirana sajma do 12. svibnja sudjeluje 258 izlagača iz 16 zemalja.

9. svibnja – Tvrtka Končar-Generatori i motori objavila da je sklopila novi ugovor za hidroelektranu u Finskoj koji uključuje obnovu i povećanje snage generatora te ostale pripadajuće opreme.

9. svibnja – HŽ Cargo objavio da je potpisao trogodišnji ugovor o uvjetima prijevoza pošiljaka željeznicom s grupacijom Viro.

9. svibnja – Nadzorni odbor Diokija produljio mandat Leu Dolezilu za obavljanje preuzete funkcije člana Uprave – direktora društva do 31. svibnja ove godine.

9. svibnja – Qatar Airways uveo redovnu zrakoplovnu liniju iz Dohe u Zagreb, koji je 30. europsko odredište te zrakoplovne kompanije.

10. svibnja – Tvrtka B-Hyper otvorila u Varažidinu svoj prvi hipermarket u Hrvatskoj, u što je uložila više od pet milijuna eura.

11. svibnja – Hrvatski sabor donio Zakon o poticanju zapošljavanja kojim Vlada kani povećati zapošljivost mladih bez radnog iskustva, kroz stručno osposobljavanje i bez zasnivanja radnoga odnosa na rok od jednu, odnosno dvije godine, te uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna. Regulirano i jednostavnije sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi kroz vaučere na dnevnoj osnovi.

11. svibnja – Stečajni upravitelj Jadrankamena Ivo Bučan podnio neopozivu ostavku na tu dužnost.

12. svibnja – U Bjelovaru počele nacionalne akcije HGK – "Kupujmo hrvatsko" i "Vrijedne ruke".

16. svibnja – Završio natječaj za lokacije Hidrobaza i Pineta u sklopu razvojnog projekta Brijuni Rivijera na koji nije pristigla niti jedna ponuda.

17. svibnja – Vlada prihvatila sporazum o raskidu ugovora o gradnji Pelješkog mosta s udrugom tvrtki Konstruktor-inženjering, Viadukt i Hidroelektra niskogradnja. Hrvatske ceste zbog financijske situacije ne mogu osigurati potrebna sredstva za nastavak gradnje mosta pa je s izvođačima radova dogovoren sporazumni raskid ugovora o gradnji. Izvođačima će biti priznati svi stvarni troškovi, ali nemaju pravo na naknadu izgubljene dobiti.

17. svibnja – Vlada donijela mjere kojima se olakšava vraćanje kredita korisnicima modela kreditiranja A i A+ tako što se rok za otplatu kredita s tri godine produžuje na pet godina, a poček s godine dana na dvije godine.

17. svibnja – Varteks objavio da je potpisao novi petogodišnji distributerski ugovor s tvrtkom Levi Strauss Europe, za Hrvatsku i zemlje regije.

21. svibnja – Tvrtka Končar-energetski transformatori najbolji je hrvatski veliki izvoznik u 2011. u izboru udruge Hrvatski izvoznici, a nagrada "Zlatni ključ" dodijeljena joj je na 7. konvenciji hrvatskih izvoznika.

21. svibnja – Odbijena žalba Nezavisnog sindikata Jadrankamena na rješenje o otvaranju stečajnog postupka u Jadrankamenu, a Visoki trgovački sud žalbu odbio kao nedopuštenu.

21. svibnja – Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i ZAMP Služba Hrvatskog društva skladatelja (HDS) za ovu su godinu dogovorili dodatni popust od 15 posto na naknade za korištenje glazbe u sobama i zajedničkim prostorijama hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata.

22. svibnja – Brodogradilište Viktor Lenac sklopilo ugovor o 129 milijuna kuna kredita s Raiffeisenbank Austria, kojim će se omogućiti nastavak pokrenutog investicijskog ciklusa.

22. svibnja – Ina u Ivanić Gradu obilježila početak radova na EOR projektu utiskivanja ugljičnog dioksida i vode u postojeće plinske i naftne bušotine radi povećanja proizvodnje nafte i plina, u što će u iduće tri godine uložiti 514 milijuna kuna.

23. svibnja – Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objavio na svojem facebook profilu nacrt prijedloga Zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca za kolektivno pregovaranje u kojem se utvrđuju novi kriteriji reprezentativnosti sindikata i poslodavačkih udruga te ukidaju odredbe Zakona o radu o neograničenoj produženoj primjeni kolektivnih ugovora.

23. svibnja – Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) objavilo rezultate izvješća Svjetskog gospodarskog foruma o "Globalnom omogućavanju trgovanja 2012." prema kojem je Hrvatska na 46. mjestu od ukupno 132 zemlje obuhvaćene istraživanjem, čime je zadržala svoju poziciju u odnosu na prošle godine.

24. svibnja – Hrvatska voćarska zajednica objavila da se ukupne štete u hrvatskom voćarstvu prouzročene elementarnim nepogodama, mrazom početkom travnja, procjenjuju na oko 950 milijuna kuna.

24. svibnja – Predstavnici proizvođača mlijeka i prerađivačke industrije dogovorili da model otkupne cijene mlijeka, dogovoren 24. veljače ove godine, ostaje na snazi do kraja rujna.

24. svibnja – Radnici splitskog Montera, njih šesdesetak, okupilo se ispred sjedišta Splitsko-dalmatinske županije i polusatnim prosvjedom izrazili nezadovoljstvo što već 11 mjeseci nisu primili plaće.

24. svibnja – Hrvatskoj na generalnom godišnjem zasjedanju Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) u Parizu službeno dodijeljen status zemlje s kontroliranim rizikom u odnosu na goveđu spongiformnu encefalopatiju (GSE), u javnosti poznato pod nazivom 'goveđe ludilo'.

25. svibnja – Vlada odlučila iz državnog proračuna osigurati 63,7 milijuna kuna za potraživanja radnika brodogradilišta Kraljevica, koje ide u stečaj, te oko 60 milijuna kuna za sanaciju gubitaka Brodosplita. Prihvatila zahtjev splitskog škvera za isplatom državne potpore za restrukturiranje u iznosu od gotovo 7,9 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, za sanaciju gubitaka na izgradnji broda za rasute terete za Jadroplov.

25. svibnja – Vlada odobrila poduzeću Pounje trikotaža državnu potporu kroz pretvaranje potraživanja Ministarstva financija u iznosu od 5,8 milijuna kuna u udjel u temeljnom kapitalu.

28. svibnja – Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo da će minimalna plaća u Hrvatskoj u idućih godinu dana ostat će na dosadašnjoj razini od 2.814 kuna.

28. svibnja – Institut IGH objavio da je sklopio s HAC-om ugovor o stručnom nadzoru nad izgradnjom autoceste čvor Ploče – granica Bosne i Hercegovine, vrijedan 11,9 milijuna kuna bez PDV-a.

28. svibnja – Predstavljen idejni projekt Grada Zagreba i Razvojne agencije Zagreb-Tehnološki park Zagreb (RAZ-TPZ) "Tehnopolis Zagreb" u sklopu kojeg bi se na prostoru nedovršene sveučilišne bolnice u Blatu kraj Zagreba u idućih nekoliko godina za oko 200 milijuna eura mogao izgraditi i osposobiti tehnološki park za poduzeća visoke tehnologije i 'start-up' poduzetnike.

29. svibnja – Ingra objavila da je sklopila na jednom od svojih tradicionalnih inozemnih tržišta posao realizacije turističkog objekta u vrijednosti 30,7 milijuna eura, s rokom izvođenja od 22 mjeseca.

29. svibnja – Ministarstvo poduzetništva i obrta izvijestilo da je na natječaj za sredstva iz programa Poduzetnički impuls prijavljeno gotovo devet tisuća projekata što je za 1.200 prijava ili 14 posto više nego u prošloj godini.

29. svibnja – Dvjestotinjak radnika RIZ-Odašiljača prosvjedovalo pred AUDIO-om protiv smjene dva člana Uprave tvrtke, te zahtijevaju da se i radnicima RIZ-Odašiljača putem programa ESOP-a omogući radničko dioničarstvo.

30. svibnja – Hoteli Monte Mulini iz Rovinja, Le Meridien Lav iz Splita i Valamar Lacroma iz Dubrovnika prvi su hrvatski hoteli kojima je Ministarstvo turizma dodijelilo oznaku Q za ukupnost kvalitete ponude i usluga.

30. svibnja – HBOR predstavio novi Program kreditiranja razvoja gospodarstva i novi način podjele rizika HBOR-a i poslovnih banaka kod kreditiranja poduzetničkih projekata.

31. svibnja – Objavljeni Godišnjak svjetske konkurentnosti 2012., koji je izradio švicarski Institut za upravljanje razvojem (IMD) – Hrvatska na listi konkurentnosti zauzela 57. mjesto od ukupno 59 vodećih svjetskih ekonomija, što predstavlja napredak za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.

31. svibnja – DZS objavio da je, prema prvoj procjeni, BDP u prvom tromjesečju pao 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

31. svibnja – Premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade izjavio da je Hrvatska formalno u recesiji jer je u prvom kvartalu ove godine zabilježila pad BDP-a od 1,3 posto na godišnjoj razini, što je nastavak pada iz zadnjeg kvartala prošle godine.

31. svibnja – Vlada odobrila HEP-u podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u prvom kvartalu.

31. svibnja – Vlada usvojila prijedlog novog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora koji bi trebao potaknuti ubrzano ulaganje u takav način proizvodnje struje.

31. svibnja – Vlada prihvatila program povećanja konkurentnosti i prilagodbe hrvatske poljoprivredno-prehrambeno-prerađivačke industrije zajedničkom tržištu EU, vrijedan 50 milijuna kuna.

31. svibnja – HUP izvijestio da će se birati novo vodstvo te da Ivan Ergović više nije predsjednik HUP-a, a udrugu će do izbora novog vodstva voditi predsjednik Vijeća članica Ivan Miloloža.

LIPANJ

1. lipnja – Institut IGH objavio javni poziv za upis zamjenjivih obveznica, u ukupnom iznosu od 115 milijuna kuna, u protuvrijednosti eura, s rokom dospijeća od pet godina.

1. lipnja – Izaslanstva ministarstava cestovnog i pomorskog prometa Hrvatske i Crne Gore potpisala u Podgorici Protokol o obavljanju prijevoza putnika i tereta u međunarodnom cestovnom prometu između dviju država.

1. lipnja – Croatia Airlines započeo letjeti na liniji Split-Beograd-Split.

1. lipnja – Uprava i sindikati Ine neuspješno završili postupak mirenja, koji je pokrenut nakon što su prekinuti pregovori o Kolektivnom ugovoru, a sindikalni čelnici najavili sastanak na kojem će odlučiti o mogućim sindikalnim akcijama.

3. lipnja – Iz zagrebačke Zračne luke Pleso prvi put zrakoplov Lufthanse odletio direktno za Berlin i od sad će tjedno devet letova direktno povezivati Hrvatsku s njemačkom metropolom avionima Airbusa A319.

4. lipnja – Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) objavila da je predsjednik te udruge Boris Žgomba imenovan predsjednikom Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i turoperatora-ECTAA.

4. lipnja – Radnici Brodogradilišta Kraljevica, njih oko 460, potpisali Ugovor o otkupu i prijenosu dospjelih potraživanja između radnika i države, odnosno ugovor o prenošenju svojih potraživanja na državu, a Uprava im predala i otkaz ugovora o radu.

4. lipnja – Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi počeli pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama.

4. lipnja – Američka kompanija Commercial Metals Company (CMC) objavila da je prodala Željezaru Sisak talijanskoj grupi Danieli za oko 30,4 milijuna dolara.

4. lipnja – Guverner HNB-a Željko Rohatinski najavio da nakon 12 godina na mjestu guvernera odlazi iz HNB-a.

5. lipnja – Agencija Moody's objavila da je izmijenila prognozu za kreditni rejting Zagrebu iz stabilne u negativnu, uz zadržavanje postojećeg rejtinga.

6. lipnja – Nexe gradnja, tvrtka u sastavu Nexe Grupe, izvijestila da je sklopila ugovor o izgradnji novog trgovačkog centra u Našicama, a vrijednost radova je 25 milijuna kuna.

6. lipnja – Vlada odobrila HAC-u povećanje cestarine koje će za povremene korisnike poskupjeti za 15 posto, dok za korisnike ENC-a (elektronske naplate cestarine) cijene ostaju iste.

6. lipnja – Skupština Veletržnice ribe Rijeka jednoglasno odlučila da će ta tvrtka prestati s poslovanjem zbog velikih troškova i malog prometa ribom na veletržnici.

7. lipnja – Predsjednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Danilo Tuerk otvorili novi hotel u sklopu Termi Tuhelj u Tuheljskim Toplicama i pozdravili zajednički investicijski projekt vrijedan 12 milijuna eura.

7. lipnja – Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy podnijela ostavku na svoju dužnost, nakon afere u kojoj je u javnosti objavljen njezin e-mail u kojem je od predsjednika Uprave HŽ Holdinga tražila zaštitu supruge stranačkog kolege.

7. lipnja – Na autocestama u nadležnosti ARZ-a i HAC-a počela primjena novog cjenika cestarina prema kojem se cestarina povećava za 15 posto korisnicima koji plaćaju u gotovini (ili karticama na licu mjesta), a svim korisnicima ENC usluge cijena cestarine ostaje nepromijenjena.

11. lipnja – Vlada na telefonskoj sjednici donijela odluku o izdavanju državnog jamstva u koristi kanadskog naručitelja, tvrtke Transport Desgagnes Inc., za novogradnju 555 građenu u Brodogradilištu Kraljevica, a iznos tog jamstva neće ni u kom slučaju prelaziti dva milijuna eura.

12. lipnja – Stotinjak radnika propalih zadarskih tvrtki te onih u stečaju, prosvjedovalo u Zadru u organizaciji zadarske podružnice SSSH-a.

12. lipnja – Uprava Brodogradilišta Kraljevica Trgovačkom sudu u Rijeci predala prijedlog za pokretanja stečaja tog brodogradilišta.

12. lipnja – Dioničari Centar banke većinom glasova usvojili odluke o dokapitalizaciji te banke, kojima se temeljni kapital povećava na 200,6 milijuna kuna.

12. lipnja – Đuro Đaković Holding i finska Patria u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory potpisali okvirni sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima u prodaji oklopnih vozila Patrije.

12. lipnja – Na sjednici Nacionalnog vijeća za konkurentnost imenovani novi članovi Vijeća iz redova Vlade, gospodarstvenika, akademske zajednice i sindikata. Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, ponovno je izabran za predsjednika Vijeća, a potpredsjednici su Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, i Goran Radman, dekan Veleučilišta Vern.

13. lipnja – Hrvatski sabor iskazao povjerenje SDP-ovcu Mihaelu Zmajloviću kao novom ministru zaštite okoliša i prirode.

13. lipnja – Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske uputili predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima pismo u kojem traže raspisivanje referenduma o produženoj primjeni pravnih pravila iz kolektivnih ugovora.

13. lipnja – Koprivnička Podravka pokrenula program "SHAPE your future with a heart" putem kojega će priliku za zaposlenje u jednoj od najvećih prehrambenih kompanija u regiji dobiti 30 mladih ljudi različitih struka.

14. lipnja – Vlada osnovala Povjerenstvo za željeznice, kojem je na čelu premijer Zoran Milanović, a članovi su potpredsjednici Radimir Čačić i Branko Grčić te ministri Slavko Linić, Ivan Vrdoljak, Orsat Miljenić i Mihael Zmajlović.

14. lipnja – Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović svečano pustio u pogon najveću hrvatsku solarnu elektranu, snage 400 kilowati (kW) u Svetoj Klari u Novom Zagrebu.

14. lipnja – Pedesetak radnika DINA Petrokemije prosvjedovalo na Krčkom mostu zbog neisplaćenih plaća i njihova neriješenog statusa.

14. lipnja – Dvjestotinjak radnika RIZ-Odašiljača prosvjedovalo pred Ministarstvom gospodarstva tražeći od ministarstva, Vlade i AUDIO-a da spriječe moguću pljačku te tvornice u korist pojedinaca, da izvan snage stave odluke o smjeni članova Uprave i Nadzornog odbora te imenovanju novih članova iz redova HNS-a, te da im se konačno omogući radničko dioničarstvo po modelu ESOP-a što im je vlada obećala još 2008.

14. lipnja – Predsjednik Atlantic grupe Emil Tedeschi dobitnik priznanja "Biznis ličnost 2012" u regiji, dok je Adris grupa među sedam regionalnih kompanija kojima je dodijeljeno priznanje "Regionalni biznis partner 2012" na ceremoniji održanoj u Beogradu u sklopu manifestacije "Biznis partner 2012".

15. lipnja – Udruge Franak i Potrošač objavile da su podigle kolektivnu tužbu protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope.

18. lipnja – Tvrtka Končar objavila da je završila rekonstrukciju triju albanskih transformatorskih stanica, projekt vrijedan 18 milijuna eura.

19. lipnja – Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo na prilazu Markovu trgu tražeći da Vlada nakon devet mjeseci napokon prekine njihovu agoniju te isplate zaostale plaće i otpremnine.

19. lipnja – Agencija Moody's objavila da je izmijenila iz stabilne u negativnu prognozu za važeći korporativni rejting HEP-a 'Ba1' slijedom odgovarajuće izmjene prognoze za rejting Hrvatske, upozoravajući ujedno na pritisak na HEP-ovu likvidnost.

19. lipnja – Tvrtka Badel 1862 izvijestila da je 5. lipnja zaprimila pismo namjere kineske kompanije Tadee Holding Group kojim je ta tvrtka iskazala otvoreno zanimanje za investiranje te ulazak u vlasničku strukturu Badela kao i želju za jačanjem suradnje radi stvaranja preduvjeta za daljnji razvoj Badela.

19. lipnja – Kutinska Petrokemija objavila da je postala većinski vlasnik Luke Šibenik s gotovo 80 posto udjela.

20. lipnja – Vlada predložila da se 1. srpnja ukine 6-postotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji.

20. lipnja – Vlada predložila ukidanje posebnog poreza na brodice i jahte jer nanosi veliku štetu malim brodogradilištima specijaliziranim za proizvodnju takvih plovila.

20. lipnja – Vlada najavila privatizaciju Uljanika, u kojem država ima 84,2 posto vlasništva, kroz radničko dioničarstvo (ESOP) i dokapitalizaciju. Vlada najavila i da bi nakon toga Uljanik ušao u privatizaciju 3. maja.

20. lipnja – Radnici Jadrankamena spriječili ulazak u zgradu poduzeća u Pučišćima na otoku Braču stečajnoj upraviteljici Anči Bašić.

20. lipnja – Vlada pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB). Država će prodati svoj vlasnički udio u HPB-u od 51,46 posto te provesti proces dokapitalizacije banke.

20. lipnja – U Ministarstvu poljoprivrede održana prva sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica na kojoj je analizirana trenutna situacija i problematika proizvodnje i prerade žitarica.

20. lipnja – Uprava Željeznica Federacije BiH oštro prosvjedovala zbog najave HŽ-a da će 2013. obustaviti prometovanje određenih međunarodnih linija iz BiH i susjednih zemalja preko teritorija Hrvatske zbog čega su pozvali vlasti te zemlje da posreduju u rješavanju ovoga spora.

21. lipnja – Austrijski osiguravatelj Uniqa objavio da je s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisao sporazum o preuzimanju njezinih manjinskih udjela u Uniqinim podružnicama u istočnoj i srednjoj Europi, uključujući Hrvatsku.

21. lipnja – Na Velom Lošinju otvoren novoobnovljeni Vitality Hotel Punta u čiju je obnovu, dokategorizaciju na četiri zvjezdice i tržišno repozicioniranje tvrtka Jadranka hoteli, iz sastava malološinjske Jadranka Grupe, uložila više od 12,5 milijuna eura.

26. lipnja – Registracijom društva Pevec d.d., sa sjedištem u Bjelovaru, zaključen stečaj Peveca d.o.o. i Pevec Zagreb d.o.o., a na čelu Uprave Peveca d.d. ostaje dosadašnji stečajni upravitelj Darko Šket.

26. lipnja – Rockwoolova tvornica kamene vune, u koju je uloženo 100 milijuna eura i zapošljava više od 130 ljudi, svečano otvorena u Potpićnu, sedam godina nakon što je Rockwool Grupa započela tu greenfield investiciju i nakon što joj je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u travnja izdalo uporabnu dozvolu.

27. lipnja – Croatia Airlines i američki US Airways počeli primjenjivati sporazum o suradnji u prijevozu putnika između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država koji uključuje code share letove pod zajedničkim oznakama.

27. lipnja – Uprava Podravke donijela odluku o izradi programa zbrinjavanja viška radnika uz isplatu stimulativnih otpremnina i to tijekom rujna i studenog ove godine, a programom bi moglo biti obuhvaćeno oko 200 radnika u Grupi Podravka.

29. lipnja – Hrvatski sabor donio izmjene i dopune zakona o mirovinskom osiguranju radi usklađivanja sa Zakonom o poticanju zapošljavanja, a po kojima će umirovljenici legalno moći raditi sezonske poslove u poljoprivredi, a mirovina im zbog toga neće biti uskraćena.

29. lipnja – Karlovačka pivovara instalirala i pustila u rad novu, suvremenu liniju za pranje i punjenje povratnih staklenih boca, u koju je uloženo šest milijuna eura.

29. lipnja – Sindikati koji djeluju u tvornici Motora i dizalica (MID) u brodogradilištu 3. maj u Rijeci prosvjednim skupom upozorili na nužnost deblokade računa tvornice i isplatu zaostale plaće radnicima.

29. lipnja – Ericsson Nikola Tesla objavio da je ugovorio gradnju nove mobilne mreže i mreže za isporuku sadržaja za vodećeg ruskog pružatelja telekomunikacijskih usluga Rostelekom.

29. lipnja – Hrvatska obrtnička komora (HOK) svečanom akademijom obilježila 160 godina organiziranog obrtništva.

29. lipnja – Luka Ploče najavila izradu programa zbrinjavanja viška zaposlenih kojim bi do kraja ove godine moglo biti obuhvaćeno oko 100 radnika u Grupi Luka Ploče.

29. lipnja – Predstavnici Uprave Ine i sindikata potpisali novi Kolektivni ugovor za radnike Ina d.d. za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2012.

29. lipnja – U Osječkom poduzetničkom inkubatoru "Bios" položen kamena temeljac za izgradnju nove modularne hale, ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura.

SRPANJ

1. srpnja – Radnici Dina Petrokemije u Omišlju na Krku blokirali ulaz u tvrtku tražeći isplatu zaostalih plaća i rješavanje stanja tvrtke.

2. srpnja – Tvrtka AD Plastik objavila da je preko svog društva kćeri u Togliattiju u Rusiji nominirana za proizvodnju i isporuku većeg dijela proizvoda interijera i eksterijera novog vozila Logan 2 na ruskom tržištu, od kojeg očekivani dodatni prihod iznosi oko 20 milijuna eura.

2. srpnja – AUDIO objavio javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 67,68 posto dionica Badela 1862.

2. srpnja – Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras donio odluku o neplaćanju izdavanja obrtnice pa će obrtnici koji će otvarati novi obrt od 1. srpnja do 31. prosinca biti oslobođeni plaćanja troška izdavanja obrtnice u iznosu od 200 kuna.

2. srpnja – Čelnici Uprave HŽ Infrastrukture i Sindikata infrastrukture HŽ-a, Sindikata prometnika vlakova Hrvatske i Sindikata željezničara Hrvatske potpisali drugi aneks Kolektivnog ugovora kojim se poslodavac obvezuje da u 2012. i 2013. neće jednostrano proglašavati tehnološki višak radnika te da će se broj radnika prvenstveno smanjivati uz korištenje prava na mirovinu, dokup staža, poticajne otpremnine, dragovoljno i druge načine zbrinjavanja. Dogovoreno i da se 2012. neće isplatiti regres ni božićnica te da se cijena sata rada neće mijenjati do kraja godine, osim uvećanja po osnovi navršenog radnog staža.

3. srpnja – Predstavnici HŽ Infrastrukture i tvrtki izvođača potpisali prva dva od ukupno tri ugovora za projekt obnove i rekonstrukcije pruge na dionici Okučani-Novska, ukupne vrijednosti od oko 40 milijuna eura od čega se 85 posto sufinancira bespovratnim sredstvima iz IPA fonda, a sa 15 posto sudjeluje Republika Hrvatska.

3. srpnja – Otvorena nova trajektna luka Stinica iz koje će brodovi Rapske plovidbe povezivati kopno s trajektnom lukom Mišnjak na otoku Rabu, a u koju je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uložilo 40 milijuna kuna. Hrvatske ceste osigurale su za rekonstrukciju i sanaciju pristupne ceste još 15 milijuna kuna.

4. srpnja – Savjet HNB-a održao posljednju sjednicu kojom je kao guverner predsjedao Željko Rohatinski.

5. srpnja – Vlada odlučila da se trošarine na motorne benzine i plinsko ulje od 10. srpnja povećaju za 15 lipa po litri, čime se vraćaju na razinu iz početka ožujka 2011. godine.

5. srpnja – Vlada odlučila da cijena plina za povlaštene kupce koji obavljaju proizvodnu djelatnost do konca rujna iznosi 2,75 kuna po prostornom metru.

5. srpnja – Članica grupacije Svjetske banke, Međunarodna financijska organizacija (IFC) objavili da s 55 milijuna eura financira vjetropark u blizini Šibenika.

5. srpnja – Vlada utvrdila način, cijenu i uvjete prodaje dionica radnicima, čime počinje proces privatizacije Uljanika. Da bi prodaja bila uspješna radnici trebaju kupiti najmanje 39,04 posto dionica Uljanika. Uljaniku Vlada dala i državno jamstvo za kreditno zaduženje u iznosu od 31,6 milijuna američkih dolara za dvije novogradnje koje gradi za liberijskog naručitelja.

5. srpnja – Vlada donijela odluku o pretvaranju 316,8 milijuna kuna potraživanja države u temeljni kapital crikveničkog Jadrana, a ta bi odluka trebala rezultirati završetkom stečaja te turističko-hotelijerske tvrtke do kraja ove godine. Istodobno, temeljni kapital Jadrana povećava se za vrijednost nekretnina koje su dan prije otvaranja stečaja izdvojene iz Jadrana – naselje Kačjak i autokamp Selce i time bi država postala vlasnik više od 75 posto temeljnog kapitala Jadrana.

5. srpnja – Vlada dala suglasnost na prijedlog sporazuma o podmirenju potraživanja s Industrogradnja grupom, a kojim bi se dug te tvrtke od 109 milijuna kuna većim dijelom zatvorio zgradom Industrogradnje (u Savskoj).

5. srpnja – Svečanom sjednicom Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) te dodjelom priznanja i nagrada, obilježeno 20 godina postojanja te nacionalne institucije za promociju hrvatskog turizma, osnovane 30. lipnja 1992.

6. srpnja – Hrvatski sabor imenovao Borisa Vujčića novim guvernerom HNB-a, te istovremeno odlučio o prestanku mandata Željka Rohatinskog. Vujčiću, dugogodišnjem viceguverneru HNB-a, mandat počinje 8. srpnja, dan nakon što mandat istekne njegovom prethodniku Rohatinskom.

6. srpnja – Hrvatski sabor izmijenio Opći porezni zakon koji predviđa objavu popisa poreznih dužnika. Taj popis dospjelih i nenaplaćenih dugova sadržavat će dugovanja 'starija' od 90 dana. Na popisu će se naći fizičke osobe s ukupnim iznosom duga većim od 100.000 kuna, pravne osobe s dugom većim od 300.000 kuna te ostali porezni obveznici kojima iznos duga premašuje 15.000 kuna.

6. srpnja – Hrvatski sabor donio odluku o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, pa se od 1. srpnja ukida šestpostotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji.

6. srpnja – Vijeće EU objavilo odluku o obustavi antidamping pristojbi od 29,5 posto na uvoz određenih bešavnih cijevi iz Hrvatske. Riječ je o mjeri koja je Hrvatskoj bila nametnuta 2006. godine i njena je obustava važna za jedinog hrvatskog proizvođača bešavnih cijevi, sisačku željezaru.

6. srpnja – Hanfa objavila da je zaprimila presudu Visokog upravnog suda kojom je poništeno njezino rješenje iz lipnja 2009. o obvezi objavljivanja ponude za preuzimanje Liburnia Riviera Hotela (LRH) za grad Opatiju, općine Matulji, Mošćenička Draga i Lovran te trgovačko društvo Nova Liburnija.

7. srpnja – Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić razgovarala u sklopu 7. Croatia summita sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem o pitanju Ljubljanske banke i nagovijestila mogućnost da vlade angažiraju dvojicu eksperata koji bi pomogli u rješavanju spora, uz ocjenu da ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma ne bi smjelo s tim dovoditi u vezu.

9. srpnja – Vlada odgodila primjenu novih, za 15 lipa viših trošarina na motorne benzine i plinsko ulje za dva tjedna – sa 10. na 24. srpnja, uvažavajući uočene poremećaje na tržištu naftnih derivata.

9. srpnja – IFC, članica grupacije Svjetske banke, objavila da je posudila 12 milijuna eura talijanskom proizvođaču poljoprivredne opreme Same Deutz-Fahr (SDF), koji ima tvornicu u Županji, kako bi poduprla razvoj poljoprivrednog poslovanja u Hrvatskoj i istočnoj Europi.

9. srpnja – Uprava i sindikat Kaštelanskih staklenika, nakon više od mjesec dana štrajka, postigli dogovor pa je uprava povukla tužbu koju je 2. srpnja podnijela protiv sindikalne podružnice zbog štete na nasadima.

10. srpnja – Predstavljen program restrukturiranja HŽ Holdinga i najavljeno da će iz četiri povezana društva HŽ Holdinga i 15 ovisnih društava do kraja 2012. uz poticajne otpremnine, otići 2.700 radnika, uz ukupni trošak otpremnina procijenjen na 420 milijuna kuna, koji bi trebao biti pokriven zajmom EBRD-a. U sljedeće četiri godine iz HŽ-a bi trebalo otići 4.500 radnika od 17.482 koliko ih je sada ukupno u povezanim i ovisnim društvima.

10. srpnja – Trgovački lanac Plodine izdao obveznice u nominalnom iznosu od 50 milijuna kuna, koje dospjevaju 10. srpnja 2015. godine. Kamatna stopa obveznica je fiksna i iznosi 9,0 posto, a isplaćivat će se polugodišnje.

11. srpnja – Otvoren pogranični most Miljana na Sutli na međudržavnom graničnom cestovnom prijelazu Miljana. Izgradnja mosta, dužine 25 i širine 9,6 metara, i pristupnih cesta zajednička investicija hrvatske i slovenske vlade, vrijedna oko 3,1 milijun kuna s PDV-om.

11. srpnja – Vladin prijedlog izmjena TKU-a odbila četiri od osam sindikata. Sindikati učitelja, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara, nisu prihvatili vladin prijedlog izmjena TKU-a, već su najavili da će o tome pitati članstvo na referendumu.

12. srpnja – Banka Brod izvijestila o promjeni naziva tvrtke u KentBank te o proširenju djelatnosti na usluge obavljanja faktoringa.

12. srpnja – Vlada pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja radi prodaje oko 50 posto vlasničkog udjela u toj osiguravajućoj kući. Vlada namjerava zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla sudjelovati u donošenju strateških odluka za funkcioniranje Croatia osiguranja.

12. srpnja – Potpisano 158 ugovora vrijednih 409 milijuna kuna za realizaciju projekata vodnog gospodarstva, u koje se iz državnog proračuna, izvornih sredstava Hrvatskih voda te drugih međunarodnih izvora financiranja 2012. planira uložiti ukupno oko 1,5 milijardi kuna.

12. srpnja – Vlada i sindikati državnih službi počeli pregovore o novom kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike, budući da sadašnji KU istječe 31. srpnja.

12. srpnja – Na ispitnom i izvještajnom ročištu Jadrankamena u stečaju vjerovnici prihvatili prijedlog stečajne upraviteljice da se nastavi djelatnost Jadrankamena i žurno izradi stečajni plan za to kako se ne bi prodavala imovina tog poduzeća. Utvrđeno da su ukupna potraživanja vjerovnika oko 218 millijuna kuna, od kojih je oko 200 milijuna kuna priznato.

13. srpnja – Hrvatski sabor donio zakon o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje. Reprezentativnost će utvrđivati neovisno tijelo, odnosno povjerenstvo koje imenuje ministar na prijedlog socijalnih partnera. Reprezentativnim će se u tom smislu smatrati sindikat koji kod poslodavca ili na razini za koju se sklapa kolektivni ugovor ima najmanje 20 posto radnika-članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika zaposlenih kod poslodavca koji posluje na razini za koju se sklapa kolektivni ugovor.

13. srpnja – Dodatak TKU za javne službe potpisali predstavnici četiri sindikata javnih službi, a četiri nisu. Tako će o sudbini TKU-a odlučiti arbitraža, kako bi se utvrdilo jesu li potpisi čelnika četiriju sindikata, koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kultura i socijalna skrb), dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe.

13. srpnja – Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i predsjednik vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić u Banjoj Luci postigli dogovor o zajedničkim ulaganjima u razvoj elektroenergetskih kapaciteta i prometne infrastrukture. Projekt vrijedan 170 milijuna eura odnosi se na gradnju nove hidroelektrane kapaciteta 300 megavata na području Dubrovnika, koja bi vodu dobivala s područja BiH.

16. srpnja – Podravka objavila da je program zbrinjavanja putem stimulativnih otpremnina prihvatilo 288 radnika društava grupe Podravka, a za otpremnine će se isplatiti ukupno gotovo 37 milijuna kuna.

16. srpnja – Pregovori Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama TKU za javne službe definitivno propali, jer su četiri sindikata (osnovne škole, srednje škole, znanost i visoko obrazovanje, te medicinske sestre) odbila potpisati Dodatak TKU-u ako im Vlada ne zajamči retroaktivnu isplatu materijalnih prava kojih bi se sada trebali odreći, tako da će se o sudbini tog dokumenta odlučiti arbitražom.

16. srpnja – Započeo upis i prodaja dionica Uljanika sadašnjim i bivšim radnicima pulskog brodogradilišta, a trajat će do 26. srpnja.

16. srpnja – Nakon sastanka predstavnika Vlade i sindikata Diokija i Dine rečeno kako je švicarska kompanija United Energy Commodities iskazala interes za kupnju omišaljske Dine Petrokemije, a Dioki ide u stečaj.

18. srpnja – Croatia Airlines zabilježio svog milijuntog ovogodišnjeg putnika, što je najranije u povijesti tog prijevoznika i dva dana ranije nego prošle rekordne godine.

18. srpnja – Vlada i sindikati državnih službi dogovorili da će pitanje regresa i božićnica za ovu i iduću godinu biti riješeno potpisivanjem aneksa novom Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike koji bi trebao vrijediti četiri godine.

18. srpnja – Tvrtka Dioki izvjestila da je zaprimila ponudu jednog strateškog investitora zainteresiranog za ulaganje i restrukturiranje Dioki grupe te da tu ponudu razmatraju samo društvo, vjerovnici i relevantne institucije.

19. srpnja – Tvrtka RIZ-Odašiljači izvijestila da je u Indiju isporučila digitalni kratkovalni odašiljač od 500 kilovata s pripadajućom opremom, vrijedan 2 milijuna eura, namijenjen za potrebe radija All India Radio (AIR).

19. srpnja – Vlada odlučila od 1. kolovoza ukinuti isplatu dodatka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu, zbog čega će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna.

19. srpnja – Vlada odlučila 1.177.014 dionica trogirskog brodogradilišta Brodotrogir prodati tvrtki Kermas energija poduzetnika Danka Končara, jer je njegovu ponudu ocijenila boljom od ponude tvrtke More Trogir.

19. srpnja – U Našicama otvoren novi proizvodni pogon farmaceutske tvrtke Apipharm, vrijedan 3,5 milijuna eura u kojem će biti zaposleno 50 radnika.

19. srpnja – Institut IGH objavio da je sa Zagrebačkim holdingom zaključio sporazum kojim su obje strane konačno utvrdile prava i obveze proistekle iz Ugovora o kupoprodaji – projekt 'Zagrepčanka'. Tim je sporazumom Institut IGH ostvario pravo na povrat uplaćenog dijela kupoprodajne cijene uvećanog za kamatu u visini eskontne stope koja teče od 2. prosinca 2009., što ukupno iznosi 18,6 milijuna kuna.

19. srpnja – Vlada imenovala Zdravka Rogića financijskim stručnjakom Republike Hrvatske za pripremu prijedloga rješenja za pitanje prenesene štednje Ljubljanske banke. Slovenska vlada prethodnog imenovala Franceta Arhara kao svog financijskog stručnjaka koji će, zajedno s hrvatskim predstavnikom, dvjema vladama predložiti rješenje problema hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

19. srpnja – Vlada izmijenila Uredbu o visini naknade za zaštitu voda, kojom je tu naknadu povećala s 0,9 na 1,35 kuna po prostornom metru, kao i Uredbu o visini naknade za korištenje voda kojom je ta naknada povećana s 0,8 na 1,35 kuna.

19. srpnja – Vlada zabranila angažiranje PR agencija i stručnjaka tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač Republika Hrvatska, te poduzećima u kojima je država većinski vlasnik ili imatelj poslovnih udjela. Izuzetno se PR-ovci mogu angažirati samo na nekim većim projektima, ali uz prethodnu suglasnost i posebnu odluku Vlade.

20. srpnja – Ministarstvo financija objavilo da je realiziralo na domaćem tržištu kapitala izdanje dviju obveznica u ukupnom iznosu od oko pet milijardi kuna – četverogodišnje kunske obveznice u iznosu dvije milijarde kuna te desetogodišnje obveznice uz valutnu klauzulu u iznosu od 400 milijuna eura.

20. srpnja – Četiri sindikata javnih službi učlanjena u Maticu hrvatskih sindikata najavila da neće pristupiti rješavanju spora putem arbitraže dok se njihovo članstvo ne očituje na referendumu o dostavljenom prijedlogu izmjena i dopuna TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama.

20. srpnja – U remontnom brodogradilištu Vikor Lenac pušten u rad novi dok, vrijedan 6,8 milijuna eura, koji je sagrađen u ukrajinskom brodogradilištu Kherson State Plant Pallada, a čija je gradnja financirana zajmom HBOR-a.

23. srpnja – Vlada odlučila da se nove, za 15 lipa više trošarine na naftne derivate, do daljnjega neće primjenjivati.

23. srpnja – U Brodotrogiru potpisana dva ugovora za putničke jedrenjake za krstarenje, brodovi se grade za brodarsku kompaniju iz Švicarske, a isporuka je planirana u 2014. godini.

23. srpnja – Dalekovod i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) postigli nagodbu kojom je utvrđena iznos od 90,9 milijuna kuna bez PDV-a za utužena potraživanja Dalekovoda prema ARZ-u.

23. srpnja – Uljanik izvijestio da je 20. srpnja ispunjen postavljeni uvjet privatizacije pulskog škvera prema kojem je potrebno da radnici kupe najmanje 39,04 posto temeljnog kapitala tog društva.

23. srpnja – Ministrica vanjskih i europsih poslova Vesna Pusić, nakon sastanka s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom, izjavila da rvatska može dobiti financijska sredstva iz europskih fondova za izgradnju Pelješkog mosta pod uvjetom da izradi studije koje pokazuju da je to najbolje rješenje.

23. srpnja – Ministri prometa Hrvatske i BiH Siniša Hajdaš Dončić i Damir Hadžić dogovorili osnivanje stručnih komisija koje bi, u skladu s konzultacijama koje je oko prometnog koridora kroz Neum Hrvatska obavila s Europskom komisijom, najkasnije do kraja listopada trebale usuglasiti prijedlog sporazuma o prolasku kroz taj koridor, pri čemu BiH predlaže da se sporazumom definira i njezino neometano korištenje Luke Ploče.

24. srpnja – Više od 150 radnika RIZ-Odašiljača prosvjedovalo na Markovom trgu i iznijelo probleme tvrtke i svoje zahtjeve za radničkim dioničarstvom te za postavljanjem na čelo tvrtke stručnih ljudi iz samog RIZ-a, a ne da se u Upravu i Nadzorni odbor 'uhljebljuju' ljudi po političkoj podobnosti. To je prvi prosvjed na Markovu trgu od stupanja na snagu izmjena Zakona o javnom okupljanju kojima je, nakon sedam godina zabrane, od 15. srpnja ove godine ponovno dopušten prosvjed na tom trgu.

24. srpnja – HEP pozvao potencijalne strateške partnere da do 14. rujna iskažu svoj interes za sudjelovanje u projektiranju, inženjeringu, financiranju, izgradnji, upravljanju i održavanju Termoelektrane (TE) Plomin C.

24. srpnja – Tvrtka Hidroelektra niskogradnja objavila da je s HAC-om sklopila ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji lokalne ceste i rekonstrukciji križanja na dionici spojne ceste Zagvozd-Baška Voda s tunelom Sveti Ilija-Biokovo, a radovi su vrijedni 28,56 milijuna kuna (bez PDV-a).

24. srpnja – Potencijalni partner omišaljske Dina Petrokemije, švicarska kompanija United Energy Commodities, nije izvršila uplatu pet milijuna eura predujma, a sindikalnim predstavnicima Dine prenijeli kako su to spremni učiniti, ali su im predstavljene neke mogućnosti kako to jednostavnije učiniti s obzirom da je račun Diokija i Dine u blokadi.

24. srpnja – Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović potvrdio najavu potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da će TE Plomin C definitivno i konačno biti na ugljen.

25. srpnja – Predstavnici Vlade i sindikata državnih službi postigli načelni dogovor o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika i namještenika.

26. srpnja – Vlada dala državno jamstvo HBOR-u za zajam Svjetske banke u iznosu od 50 milijuna eura za kreditni program HBOR-a za financiranje izvoza.

26. srpnja – Vlada izdala državno jamstvo Uljanik plovidbi za financiranje primopredaje tankera Istra te Uljanik Brodogradilištu za zatvaranje rata i kamata za kredit koji je ranije dobio od Deutsche Bank. Također, Vlada odlukom o utvrđivanju interesa države za formiranje građevinske čestice, pomogla investitoru da u Postirama na Braču krene u 250 milijuna kuna vrijedno ulaganje u tvornicu za preradu ribe u kojoj bi posao moglo naći 60-70 ljudi.

26. srpnja – Tehnika izvjestila o dva nova ugovora o građenju, ukupne vrijednosti 70,6 milijuna kuna (bez PDV-a), koji se odnose na radove na novom proizvodnom pogonu Plive te na objektu Hotel "Vila Velebita" u Žrnovnici kod Senja.

26. srpnja – Nava banka i Karlovačka banka potpisale ugovor o pripajanju Nava banke Karlovačkoj, čime je započeo proces povezivanje tih banaka u jednu pravnu osobu.

26. srpnja – Ina izvijestila da je u okviru eksploatacijskog polja Žutica u blizini Ivanić Grada u dva ležišta istražne bušotine Hrastilnica-3 otkrivena nafta tijekom bušenja na dubini od oko dva kilometra, a po prvim ispitivanjima bušotina daje 320 kubika nafte i oko 45 tisuća kubika plina dnevno.

27. srpnja – U tvrtki Belje predstavljene dvije novoizgrađene farme i jedna u izgradnji, ukupne vrijednosti 150 milijuna kuna, za svinjogojsku proizvodnju, proizvodnju mlijeka i uzgoj teladi.

27. srpnja – Nadzorni odbor Croatia Airlinesa imenovao Krešimira Kučka za člana Uprave, koji će obavljati funkciju direktora nacionalnog zračnog prijevoznika te odlučio o opozivu dotadašnjeg člana Uprave i glavnog direktora tvrtke Srećka Šimunovića.

30. srpnja – EBRD objavila da je odobrila Raiffeisen Leasingu u Hrvatskoj kredit od 10 milijuna eura za financiranje malih i srednjih poduzeća, putem operativnog i financijskog leasinga na razdoblje do pet godina.

30. srpnja – Petrokemija izvjestila o potpisu Ugovora o kupnji dijela potrebnih količina plina s novim dobavljačem, tvrtkom E.ON Ruhrgas AG, za razdoblje kolovoz-rujan ove godine.

30. srpnja – Vlada najavila otkazivanje TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama i zadužila Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da pokrene postupak mirenja. Istovremeno, pokrenut će se postupak pregovora o sklapanju novog novog TKU za javne službenike sa svim materijalnim pravima koja su u sadašnjem TKU i s aneksom kojim bi se regulirala neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

31. srpnja – Porezna uprava Ministarstva financija objavila popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

31. srpnja – HBOR potpisao s Razvojnom bankom Vijeća Europe Ugovor o kreditu u iznosu od 50 milijuna eura namijenjen financiranju projekata malih i srednjih poduzeća, lokalne i regionalne samouprave te drugih subjekata javnog sektora u Hrvatskoj.

31. srpnja – Imunološki zavod izvjestio da će kroz program zbrinjavanja viška radnika biti zbrinuta 73 radnika, te će do kraja godine iz Imunološkog zavoda otići 115 osoba, a broj zaposlenih smanjit će se s 326 na 211 radnika.

KOLOVOZ

1. kolovoza – Na snagu stupila Vladina odluka o ukidanju isplate dodatka na plaću učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama prema kojoj oni ostaju bez dodatka na plaću od 3, 5, 7 ili 9 posto, čime će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna.

1. kolovoza – Tisak otvorio novi distribucijski centar i upravnu zgradu u Slavonskoj aveniji u Zagrebu ukupne površine 13.555 četvornih metara, investiciju vrijednu 125 milijuna kuna.

1. kolovoza – Koncesionar Autocesta Zagreb – Macelj objavio poskupljenje cestarine od Zaprešića do Trakošćana na autocesti Zagreb – Macelj za sve kategorije vozila za 15 posto, a na drugim dionicama cijene ostaju iste.

1. kolovoza – Uljanik plovidba u riječkom 3. maju preuzela tanker Istra, namijenjen je prijevozu naftnih produkata i kemikalija, uz istodobno podmirenje cjelokupnog iznosa ugovorene cijene.

2. kolovoza – Vlada i sindikati državnih službi potpisali novi četverogodišnji Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike te Dodatak I Kolektivnom ugovoru i Sporazum o izmjenama i dopunama Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u državnim službama. U novom kolektivnom ugovoru zadržana su prava vezana uz osnovicu, koeficijente i postotak dodatka na koeficijente ovisno o godinama staža, a izmjene su dogovorene kod naknade za prijevoz. Dodatkom I utvrđena je neisplata regresa za 2013. godinu, božićnice u 2012. i 2013. godini, smanjenje dnevnice za službena putovanja sa 170 na 150 kuna te smanjenje osnovice za jubilarne nagrade u 2013. godini sa 1.800 na 900 kuna za radnike koji napune 10, 20, 30 i 40 godina staža.

2. kolovoza – Vlada prihvatila smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2013. – 2015. kojima u ovoj godini predviđa stagnaciju BDP-a, odnosno nultu stopu BDP-a, a u idućim godinama očekuje postupno ubrzanje rasta, u 2013. rast za 1,8 posto, 2014. za 3 posto i u 2015. za 3,5 posto.

2. kolovoza – Vlada odobrila državno jamstvo u korist Zagrebačke banke za avansno plaćanje turskog investitora Caliskan za isplatu plaća radnicima Diokija i Dina Petrokemije u iznosi od pet milijuna eura.

2. kolovoza – Vlada donijela odluku o provedbi postupka odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz društva HAC i ARZ, a koja bi trebala biti okončana u veljači ili ožujku 2013. godine pri čemu bi agent trebao ponuditi nekoliko opcija.

3. kolovoza – Predstavljeni planovi restrukturiranja HAC-a i ARZ-a, iz kojih će se o kraja 2012. izdvojit će se sektori za naplatu cestarine i održavanje, koji će se početka 2013. spojiti u zajedničku tvrtku.

7. kolovoza – Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila izvijestila da je sklopila dva ugovora o proizvodnji i isporuci teretnih vagona tipa Falns, ukupne vrijednosti 32 milijuna kuna, za za njemačku tvrtku Euro-Waggon te švicarsku tvrtku Diversified Investments.

8. kolovoza – PIK Vinkovci, tvrtka u sastavu koncerna Agrokor, otvorila u Lipovcu novo paletno skladište za sušenje i skladištenje povrća, investiciju vrijednu više od 17,5 milijuna kuna.

13. kolovoza – Hrvatska poljoprivredna komora upozorila da će štete na poljoprivrednim kulturama od suše ove godine biti veće od milijardu kuna, a pribroje li im se štete zbog kasnog mraza u proljeće mogle bi se popeti na milijardu i pol kuna.

13. kolovoza – Austrijska Hypo Alpe-Adria-Bank International izvijestila da je prodala neizravni vlasnički udio u šibenskoj tvornici valjanih proizvoda TLM-TVP austrijskom poduzeću Euris. Tom transakcijom Euris postao vlasnik 84 posto udjela u hrvatskom poduzeću, a vrijednost transakcije nije navedena.

14. kolovoza – Nadzorni odbor Diokija dao suglasnost na predugovor o prodaji Caliskanu Adriaoila, povezane tvrtke kćeri iz Dioki Grupe, što je jedan od uvjeta realizaciji jamstva Vlade od pet milijuna eura toj turskoj kompaniji, iz čega bi se isplatile zaostale plaće radnicima Diokija i Dina Petrokemije.

16. kolovoza – Dalekovod, u okviru konzorcija s tvrtkom WZRT, sklopio četiri ugovora za modernizaciju dalekovodne mreže u Poljskoj, ukupne vrijednosti 18 milijuna eura.

16. kolovoza – Atlantska plovidba u korejskom brodogradilištu STX preuzela treći i posljednji brod izgrađen za dubrovačkog brodara u tom brodogradilištu.

16. kolovoza – Oko 200 radnika Dina Petrokemije iz Omišlja, članice Dioki grupe, kod Krčkog mosta prosvjedovali zbog stanja u toj tvrtki te upozorili na teško stanje tvrtke, na ugroženu sigurnost te osobne probleme koji su uzrokovani neisplatom devet plaća.

21. kolovoza – HAKOM objavio da su se četiri tvrtke iz područja elektroničkih komunikacija – Vipnet, Hrvatski telekom (HT), VVISP i H1 Telekom – javile na za dodjelu potpora za razvoj širokopojasnih mreža na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima.

21. kolovoza – Ministarstvo financija zaprimilo jednu valjanu ponudu za savjetnika za privatizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB), a riječ je o ponudi zajednice ponuditelja koju čine KPMG Croatia d.o.o. iz Zagreba, KPMG Advisory Ltd. iz Budimpešte i Šavorić&Partneri odvjetničko društvo d.o.o. iz Zagreba.

22. kolovoza – Koncern Agrokor na farmi Gradec u blizini Vrbovca otvorio svoje prvo bioplinsko postrojenje, vrijedno 55 milijuna kuna, čime je taj koncern najavio svoj ulazak u proizvodnju električne i toplinske energije na ekološki prihvatljiv način.

22. kolovoza – HAKOM odlučio da HT na svojim prodajnim mjestima više neće smjeti naplaćivati dodatnu naknadu od 5 kuna za plaćanje računa te stoga mora izmijeniti svoje opće uvjete poslovanja, a ako je plaćanje računa moguće na njihovim prodajnim mjestima mora se obavljati bez dodatne naknade.

23. kolovoza – Kompanija Ericsson Nikola Tesla izvijestila da će isporučiti telekom tvrtki Vipnet LTE ili mrežu četvrte generacije mobilnih komunikacija. Ugovoreni poslovi dio su šireg petogodišnjeg strateškog ugovora Ericssona i A1 Telekom Austria grupe vezanog uz modernizaciju i nadogradnju austrijske i hrvatske mobilne mreže na LTE tehnologiju.

23. kolovoza – Vlada usvojila uredbu o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru kojom se pojednostavljuje način obračuna iznosa naknade, te smanjuje iznos same naknade, što je završni korak potreban za provedbu novog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

23. kolovoza – Uprava Diokija objavila da je turski Caliskan potpisao dio dokumenata potrebnih za pokretanje procedure izdanja bankovne garancije, a kojom se omogućuje plaćanje avansa za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dina-Petrokemijem, dok je preostala dokumentacija nužna za zaključenje transakcije u postupku usuglašavanja i prikupljanja očitovanja investitora i njegovih pravnih savjetnika te se potpis iste očekuje idućih dana.

23. kolovoza – Kroz dubrovačku Zračnu luku prošao milijunti putnik ove godine, što je deset dana ranije nego 2011.

23. kolovoza – Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastukture izvijestilo da će međudržavni most na rijeci Savi kod Svilaja, između Hrvatske i BiH, graditi tvrtka Viadukt, a nakon što je austrijska tvrtka Strabag odustala od tog posla. Investicija je vrijedna oko 25 milijuna eura, a most će povezati Hrvatsku i BiH na autocesti na koridoru 5-C.

24. kolovoza – Turističko vijeće HTZ-a odabralo šest novo-starih direktora inozemnih predstavništava HTZ-a te odlučilo o raspisivanju natječaja za direktora Glavnog ureda HTZ-a.

28. kolovoza – AUDIO izvijestio da je u prvom krugu javnog prikupljanja ponuda za prodaju 67,68 posto dionica Badela 1862 stiglo 11 pisama namjere potencijalnih ponuditelja.

28. kolovoza – Na riječkom Trgovačkom sudu otvoren stečaj Brodogradilišta Kraljevica, a stečajnom upraviteljicom imenovana Marija Ružić. Ukupne obveze brodogradilišta su oko 1,3 milijarde kuna, dok je ukupna imovina procjenjena na oko 100 milijuna kuna.

28. kolovoza – HAKOM donio novi Pravilnik o prenosivosti broja kojim želi ubrzati postupak promjene operatora i prijenosa broja, a ako se taj postupak ne provede u dogovoreno vrijeme operator koji je odgovoran za kašnjenje korisniku će morati isplaćivati naknadu od 10 kuna za svaki započeti sat nepravovremenog prijenosa.

28. kolovoza – Održan prvi sastanka u vezi problema duga Ljubljanske banke hrvatskog stručnjaka Zdenka Rogića i slovenskog stručnjaka Franca Arhar, koji su dogovorili da će napraviti detaljnu inventuru svih dosadašnjih događaja vezanih za pitanje duga Banke hrvatskim štedišama te nakon toga ponuditi rješenje koje bi trebalo zadovoljiti obje strane.

29. kolovoza – Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić predstavio novu podjelu Hrvatske na dvije statističke regije – jadransku i kontinentalnu.

29. kolovoza – Iz koncerna Agrokor potvrđeno da je Željko Rohatinski, donedavni guverner HNB-a, od 7. kolovoza savjetnik Ivice Todorića, predsjednika Uprave i vlasnika koncerna.

29. kolovoza – Vodstvo pazinskog Purisa predalo Trgovačkom sudu u Rijeci zahtjev za pokretanjem stečajnog postupka nad tom tvrtkom, nakon što je u lipnju obustavljena primarna proizvodnja, a kao razloge navode nesposobnost Purisa za plaćanje svojih obaveza, prezaduženost, izostanak financijske podrške banke, odnosno neodrživost daljnjeg poslovanja tvrtke u trenutnim okolnostima.

29. kolovoza – Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) potvrdila da mostarskom Aluminiju električna energija koju mu isporučuje HEP poskupljuje za 10,7 posto.

29. kolovoza – Glavna skupština zatvorenog investicijskog fonda Quaestus nekretnine prihvatila odluku o prestanku i likvidaciji tog fonda, koja stupa na snagu s danom donošenja.

30. kolovoza – Vlada donijela odluku o pokretanju pregovora o izmjenama granskih kolektivnih ugovora u javnim službama, kako bi se oni uskladili s izmjenama TKU-a za javne službe.

30. kolovoza – Ministarstvo financija poništilo postupak javne nabave za usluge savjetnika za privatizaciju HPB-a.

30. kolovoza – Glavna skupština Uljanika odlučila o dokapitalizacija brodogradilišta. Skupština prihvatila najprije smanjenje temeljnog kapitala sa 670,8 milijuna na 201,6 milijuna kuna, čime se za gotovo 470 milijuna kuna "brišu" dugovanja koja su se prenosila iz godine u godinu. Nakon toga, temeljni bi se kapital povećao izdavanjem novih dionica i to za najviše 301,9 milijuna kuna, a to bi se povećanje provelo uplatom u novcu, izdavanjem najviše 3.354.380 novih redovnih dionica.

31. kolovoza – DZS objavio prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

RUJAN

3. rujna – Podravka objavila da je s početkom rujna iz te kompanije, uz stimulativne otpremnine, otišlo 288 radnika.

5. rujna – Objavljeno "Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2012. – 2013." Svjetskog gospodarskog foruma – Hrvatska pala za pet mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti u odnosu na prošlu godinu tako da zauzima 81. mjesto između 144 zemlje svijeta.

5. rujna – PIK Vrbovec otvorio tvornicu za proizvodnju trajnih salama, novi pogon za narezivanje i pakiranje mesnih prerađevina te novo skladište gotove robe, a ukupna vrijednost tih investicija premašuje 250 milijuna kuna.

5. rujna – Agencija Fitch Ratings revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na 'BBB-' i u domaćoj valuti na 'BBB. Revizija prognoze za hrvatski rejting odražava napredak vlade u razvijanju srednjoročnog plana kojim se želi odgovoriti na fiskalne izazove s kojima je Hrvatska suočena, naveli iz Fitcha.

5. rujna – Ina izvijestila da je predala obvezujuću ponudu za preuzimanje stopostotnog udjela u OMV-ovim tvrtkama u Hrvatskoj i BiH. OMV još ranije najavio da se povlači s tržišta Hrvatske i BiH i prodaje 63 benzinske postaje u Hrvatskoj i 28 postaja u BIH.

6. rujna – U Rijeci otvoren novi, Zapadni trgovački centar, čiji je vlasnik tvrtka Universale International iz Beča, a u koji je uloženo oko 50 milijuna eura.

6. rujna – Na ispitnom i izvještajnom ročištu tvrtke Dalmacijavino u stečaju utvrđeno kako to poduzeće vjerovnicima duguje oko 1,1 milijardu kuna, a vjerovnici jednoglasno odlučili da se nastavi proizvodnja u Dalmacijavinu

11. rujna – Ina objavila da je na naftnom polju Privalaka nedaleko Vinkovaca otkrila novo nalazište nafte na istražnoj bušotini Đeletovci-1 Zapad te da dosadašnji nalazi ispitivanja te bušotine pokazuju proizvodnju nafte od oko 600 barela na dan.

12. rujna – HEP i konzorcij domaćih tvrtki sklopili sporazum o isporuci kabela vrijedan 287 milijuna kuna. Članovi konzorcija su Elka, Eurocable Group, Brodomerkur, Cotra i Wellmax, a kabeli su namijenjeni članicama HEP grupe za realizaciju njihovih investicijskih projekata.

12. rujna – Stotinjak radnika RIZ Odašiljača prosvjedovalo na Markovu trgu tražeći da im Vlada omogući da kroz radničko dioničarstvo (ESOP) postanu većinski vlasnici tvrtke, te da USKOK i DORH riješe slučajeve kriminala koje su im prijavili.

13. rujna – Vlada najavila da će od 1. studenog u Poreznoj upravi početi s radom Ured za velike porezne obveznike, a bit će zadužen za nadzor 609 velikih poreznih obveznika koji donose ukupno 46 posto hrvatskih poreznih prinosa.

14. rujna – HEP objavio da je sedam kompanija iskazalo interes za partnersku suradnju s HEP-om na izgradnji i upravljanju TE Plomin C te da je riječ o najjačim i najsnažnijim svjetskim kompanijama

14. rujna – Članovi četiriju sindikata javnih službi na referendumu se velikom većinom izjasnili protiv izmjena TKU-a za javne službe, tako da će sindikalni čelnici na završetku postupka mirenja odbiti Vladinu ponudu da se uštede u javnim službama ostvare kroz smanjenje materijalnih prava, uz očuvanje plaća.

16. rujna – HEP potvrdio da je uputio zahtjev za poskupljenjem grijanja za prosječno 37 posto u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku, a kao razloge navode da cijene grijanja nisu rasle od 2009., dok su neprestance rasle cijene goriva, koje čini tri četvrtine troškova.

17. rujna – Vlada na telefonskoj sjednici donijela odluku o otkazivanju TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama. Otkazni rok je tri mjeseca od dana stupanja na snagu odluke.

17. rujna – TŽV Gredelj objavio da je Uprava podnijela prijedlog Trgovačkom sudu u Zagrebu da utvrdi jesu li ispunjeni uvjeti za otvaranje stečajnog postupka s preustrojem.

18. rujna – Europska investicijska banka i HBOR potpisali ugovor o zajmu za financiranje malog i srednjeg poduzetništva te srednje kapitaliziranih poduzeća u visini od 100 milijuna eura.

19. rujna – IGH Projektiranje, tvrtka u stopostotnom vlasništvu Instituta IGH, zaključila sa Zračnom lukom Zagreb ugovor o izradi projektne dokumentacije putničkog terminala ZLZ-a, a ukupna vrijednost ugovorenog posla je 9 milijuna eura.

19. rujna – Đuro Đaković Holding objavio ponudu za preuzimanje Ingre, cijena koju se obvezuje platiti je 6 kuna po dionici, a svoju ponudu uvjetuje dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica Ingre.

20. rujna – Oko 600 radnika Tvornice željezničkih vagona Gredelj prosvjedovalo na Markovu trgu pred sjedištem Vlade gdje su upozorili na stanje u toj tvrtki i usprotivili se otpuštanjima i najavi stečaja tog poduzeća.

20. rujna – Uprava Diokija objavila da je turska kompanija Caliskan uplatila predujam od pet milijuna eura te su provedene isplate plaća zaposlenicima Diokija i Dina Petrokemije.

20. rujna – DZS objavio konačne podatke po kojima je hrvatski BDP u drugom tromjesečnu realno pao za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto više od prve procjene koja je govorila o padu za 2,1 posto.

20. rujna – Vlada ukinula svoj zaključak od 2. kolovoza o pokretanju pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora u državnim poduzećima i ustanovama s ciljem usklađivanja materijalnih prava njihovih radnika s materijalnim pravima državnih službenika.

20. rujna – Dalekovod izvijestio da je počeo projekt izgradnja dva dalekovoda u Ukrajini u kojem će graditi dionicu za koju je potpisao ugovor počekom prošle godine, a vrijednost posla iznosi 71 milijun eura.

21. rujna – Svjetska banka objavila da je odobrila zajam HBOR-u od 50 milijuna eura namijenjen dodatnom financiranju za Projekt kreditnog programa financiranja izvoza.

21. rujna – Hrvatski sabor donio Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Za ulaganja mikropoduzetnika od 50 tisuća eura naviše porez na dobit u idućih pet godina umanjit će se za 50 posto, uz uvjet da otvore najmanje tri nova radna mjesta. Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta.

21. rujna – Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o trgovačkim društvima, kojima se uvodi novi oblik društva s ograničenom odgovornošću – jednostavno društvo, čije bi se poslovanje moglo pokrenuti s temeljnim kapitalom od tek 10 kuna, dok najniži nominalni iznos poslovnog udjela može iznositi 1 kunu.

21. rujna – Sabor izmijenio Zakon o trošarinama koje na snagu stupaju 1. srpnja 2013. godine, kojim se, u skladu s direktivama EU, omogućuje kontrola kretanja trošarinskih proizvoda putem elektroničkog trošarinskog dokumenta, čime se zamjenjuje sada važeći papirnati prateći trošarinski dokument.

21. rujna – Agencija Moody's snizila rejting HEP-s s Ba1 na Ba2, te potvrdila njegovu negativnu prognozu.

24. rujna – Direktorica Dine Sanja Lovrić – Kontuš izjavila da su se radnici Dina Petrokemije postupno počeli vraćati na posao, a broj radnika koji će se vraćati na posao povećavat će se s napredovanjem priprema za ponovno pokretanje proizvodnje.

25. rujna – Agencija Moody's ocijenila kreditno pozitivnim najavljeno izdanje Agrokorovih obveznica u iznosu 475 milijuna eura, no istaknula i da ono neće utjecati na važeći rejting tog koncerna B2.

25. rujna – Agencija Standard & Poor's izvijestila je da je najavljenom novom Agrokorovom izdanju obveznica s prvenstvom naplate dodijelila dugoročni rejting 'B'. Rejting 'B' označava da je izdavatelj osjetljiviji na nepovoljne poslovne, financijske i ekonomske uvjete ali trenutno ima kapaciteta za uredno podmirivanje financijskih obveza.

25. rujna – Na sjednici Vijeća članova HUP-a za novog predsjednika HUP-a jednoglasno izabran Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

25. rujna – Uprava Ingre objavila mišljenje o ponudi za preuzimanje te tvrtke od strane Đuro Đaković Holdinga u kojem izražava rezervu o realizaciji dostizanja uvjetovanog praga uspješnosti koji je postavio Đaković o kupnji najmanje 95 posto dionica Ingre, a smatra kako je slavonskobrodski holding mogao ponuditi niži prag i osigurati kontrolni paket u Ingri te time svojoj ponudi dati veću mogućnost uspješne realizacije.

26. rujna – Agencija Standard & Poor's potvrdila rejtinge HBOR-a za dugoročno i kratkoročno zaduživanje 'BBB-/A-3', kao i negativnu prognozu.

27. rujna – Predstavnici Hrvatskih voda i 132 komunalna društva potpisali ugovore za projekte u vodnom gospodarstvu vrijedne 866 milijuna kuna, a koji se financiraju u okviru Vladina programa pokretanja investicijskog ciklusa.

28. rujna – Hrvatski sabor donio Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji treba pomoći rješavanju problema nelikvidnosti. Sabor usvojio i Ovršni zakon, kojim se odustalo od instituta javnih ovršitelja.

28. rujna – Visoki upravni sud Republike Hrvatske donio presudu kojom se poništava rješenje, kojim je bivša uprava Hanfe oduzela dozvolu za rad na godinu dana društvu Quaestus Invest d.o.o., dotadašnjem upravitelju fonda Quaestus Nekretnine d.d.

28. rujna – HEP objavilo da su odabrali četiri tvrtke koje će pozvati da daju obvezujuće ponude za strateško partnerstvo u TE Plomin C – talijanski Edison, poljski POL-MOT, južnokorejski KOSEP i japanski Marubeni.

28. rujna – Hanfa naložila Upravi Ingre da bez odgode izmjeni sadržaj svog mišljenja o ponudi za preuzimanje Đuro Đaković Holding u dijelu u kojem tvrdi da je nemoguće doseći postavljeni prag uspješnosti iz ponude za preuzimanje te u dijelu u kojem se izjava jedinog člana uprave o odbijanju ponude temelji na navodnoj nemogućnosti dosezanja postavljenog praga uspješnosti.

29. rujna – Agrokor objavio da je odredio cijenu ponude svojih obveznica u iznosu od 325 milijuna eura i 300 milijuna dolara novih neosiguranih obveznica s pravom prvenstva. Obveznice će izdati Agrokor d.d., s dospijećem 1. veljače 2020. Kamata će iznositi 9,125 posto godišnje za obveznice denominirane u eurima i 8,875 posto godišnje za obveznice denominirane u dolarima.

LISTOPAD

1. listopada – Na obilasku Plivinih proizvodnih lokacija u Savskom Marofu i Zagrebu istaknuto da Pliva provodi jedan od najvećih investicijskih ciklusa u svojoj povijesti, ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna dolara, što se gotovo u cijelosti odnosi na proizvodnju.

1. listopada – Iz Dukata izvjestili da su povećali otkupnu cijenu sirovog mlijeka za 15 lipa po kilogramu isporučenog mlijeka. Korekcija otkupnih cijena mlijeka obračunava se za otkupljeno mlijeko od 1. listopada ove godine.

1. listopada – Zagrebački hotel Esplanade ponovno posluje kao neovisan hotel, pod nazivom Esplanade Zagreb Hotel, nakon što je osam godina poslovao pod nazivom Regenta.

2. listopada – Stečajni upravitelj Tvornice željezničkih vagona Gredelj Petar Hrkač izvijestio je radnike Gredelja na njihovom prosvjednom skupu da je otvoren stečaj Gredelja i da će svi dobiti otkaz, a da će se na posao vratiti oni koji budu potrebni.

2. listopada – Turističko vijeće HTZ-a izabralo Meri Matešić za novu direktoricu Glavnog ureda HTZ-a, a na toj će poziciji od 1. studenoga naslijediti Niku Bulića koji je tu funkciju obavljao zadnjih 12 godina.

3. listopada – Agencija Standard & Poor's snizila dugoročni kreditni rejting HEP-a s 'BB' na 'BB-', te mu dodijelila negativnu prognozu.

3. listopada – Misije MMF-a objavila zaključnu izjavu nakon redovitog posjeta Hrvatskoj, a njene su preporuke dodatno povišenje dobne granice za umirovljenje na 67 godina, više fleksibilnosti na tržištu rada, povećanje nulte stope PDV-a na određene proizvode na 10 posto, umjesto na najmanje dopuštenih 5 posto, racionalizacija prekomjerne zaposlenosti i plaća u javnom sektoru, revidiranje mirovinskih i zdravstvenih sustava.

3. listopada – Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević i generalna direktorica Elektroprivrede Republike Srpske Branislava Milekić potpisali u Trebinju memorandum o razumijevanju kojim je definirana buduća suradnja u zajedničkoj izgradnji hidroelektrane Dubrovnik 2.

4. listopada – Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci Zdravko Rogić i Franc Arhar, nakon svog trećeg sastanka održanog na Blegu, izjavili da će predložiti ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije da se Banci za međunarodna poravnanja u Baselu zajedno pošalje pismo u kojima će zamoliti za suradnju u traženju rješenja za pitanje stare devizne štednje Ljubljanske banke, a u međuvremenu će se razgovarati i o mogućem bilateralnom rješenju.

5. listopada – Hanfa obustavila postupak u vezi utvrđivanja obveze grada Opatije da objavi ponudu za preuzima Liburnia Riviera Hotela, nakon što je Visoki upravni sud presudio da za grad Opatiju te tri općine nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje LRH.

9. listopada – MMF u redovnim Svjetskim gospodarskim prognozama procijenio da će hrvatsko gospodarstvo u 2012. zabilježiti oštriji pad aktivnosti nego što se ranije predviđalo, i to po stopi od 1,1 posto, te potvrdio procjenu rasta za iduću godinu na 1,0 posto.

10. listopada – Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio kako nije postignut nikakav dogovor s Beogradom vezano uz odluku vlade Srbije o zabrani izvoza šećerne repe, soje i suncokreta iz Srbije, što je pogodilo hrvatske šećerane koje su u toj zemlji imale dogovorenu proizvodnju.

10. listopada – Ured glasnogovornika mađarske vlade priopćio da mađarska vlada smatra pitanja vezana uz MOL "pitanjima od izvanredne važnosti" i vjeruje da mađarska naftna i plinska kompanija mora sačuvati svoja ugovorna prava. Priopćenje objavljeno u kontekstu medijskih izvješća "o napetosti između mađarskih i hrvatskih članova u upravi Ine".

11. listopada – Čelnici Matice hrvatskih sindikata na prosvjedu ispred sjedišta Vlade na Trgu svetog Marka istaknuli kako je Vlada izdala radnike zaposlene u javnim službama.

12. listopada – Đuro Đaković grupa objavila da je potpisala s norveškom grupacijom Kongsberg ugovor o razvoju i komercijalizaciji daljinski upravljane 30 milimetarske oružne stanice, potpuno novom proizvodu najviše tehnološke razine na svjetskom tržištu s velikim tržišnim potencijalom.

12. listopada – Nadzorni odbor Dina-Petrokemije iz Omišlja, koja je u stopostotnom vlasništvu Diokija, imenovao novu Upravu sastavljenu od predstavnika društva Horizon Trading iz Turske, koje je dio Caliskan Grupe.

16. listopada – DZS objavio da je u rujnu inflacija u Hrvatskoj dosegnula 5,0 posto, što je njezina najviša razina u gotovo četiri godine i znatno viša nego što se očekivalo.

17. listopada – Na međunarodni natječaj za izbor savjetnika za monetizaciju duga Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb stiglo osam ponuda, s rasponom cijene između 50,8 milijuna kuna i 86,2 milijuna kuna.

19. listopada – Hrvatski sabor donio Zakon o energiji i Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti, kojima se donošenje cijena ili tarifa prenosi s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije.

19. listopada – Sabor prihvatio paket poljoprivrednih zakona – izmjene Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te izmjene Zakona o poljoprivredi, a kojima se hrvatska poljoprivredna politika usklađuje sa sustavom zajedničke EU-ove poljoprivredne politike.

19. listopada – Dioki izvijestio kako je Uprava tvrtke odlučila zatvoriti postrojenja proizvodnih jedinica Etilen, Polietilen, Kemikalije i EPSIK na zagrebačkom Žitnjaku, te da će pristupiti zbrinjavanju radnika iz tih postrojenja. Odluka je donesena nakon jednogodišnje obustave proizvodnje u tim postrojenjima.

22. listopada – Proizvođači mlijeka prestati isporučivati mlijeko otkupljivačima, neće ga predavati dok mu cijena ne bude 4,05 kuna, u međuvremenu će mlijeko dijeliti besplatno na svojim farmama.

22. listopada – Đuro Đaković Holding objavio da nije uspjela njegova ponuda za preuzimanje Ingre, jer nije pohranjen dovoljan broj dionica, pohranjeno je samo 23,56 posto dionica, dok je Đaković svoju ponudu uvjetovao dosezanjem praga uspješnosti od 95 posto dionica Ingre.

24. listopada – Skupština Zračne luke Zagreb proširila upravu ZLZ-a na dva člana te je za predsjednika uprave zagrebačke Zračne luke izabran Miroslav Drljača, a za člana dosadašnji direktor Tonči Peović.

25. listopada – Vlada dala suglasnost Hrvatskim vodama za kreditno zaduženje kod Erste & Steiermarkische banke u iznosu od 650 milijuna kuna radi financiranja kapitalnih ulaganja iz područja vodoopskrbe, odvodnje i zaštite od štetnog djelovanja voda.

25. listopada – Na sjednici Savjeta za mlijeko u Ministarstvu poljoprivrede nije postignut nikakav konkretan dogovor pa proizvođači nastavljuju s obustavom isporuke mlijeka.

25. listopada – Štrajk radnika Tiskare Vjesnik zbog vrlo teške situacije u Tiskari, neisplate plaća za srpanj i kolovoz.

25. listopada – Čelnici Plive i Teva Europe objavili da će se u okviru Plive u Zagrebu u prvom polugodištu 2013. otvoriti Centar financijskih aktivnosti koji će pružati usluge za tvrtke Teva grupe u Europi.

26. listopada – Hrvatski mljekari, iako nisu zadovoljni dogovorima, nastavili isporuku mlijeka prerađivačima, nakon trodnevnog prosvjeda tijekom kojeg su obustavili isporuku oko milijun litara mlijeka dnevno.

26. listopada – Zračna luka Zagreb zabilježila svog dvomilijuntog putnika ove godine, dan ranije nego prošle.

26. listopada – Guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio kako će ove godine hrvatski BDP pasti oko 1,9 posto, što znači da će kumulativni pad BDP-a u zadnje četiri godine iznositi otprilike 10 postotnih poena, a iduće godine očekuje se blagi rast od oko 1 posto.

29. listopada – HAKOM objavio da je dodijelio HT-u i Vipnetu digitalnu dividendu do 2024. godine, za što će te tvrtke u državni proračun uplatiti jednokratne naknade u ukupnom iznosu od 300 milijuna kuna, kao i godišnje naknade za uporabu radijskih frekvencija.

29. listopada – HBOR i Svjetska banka potpisli 50 milijuna eura vrijedan ugovor o zajmu za dodatno financiranje u sklopu projekta kreditnog programa financiranja izvoza.

29. listopada – Uspostavljena izravna zračna linija Zagreba s Bernom posredstvom švicarske avio kompanije SkyWork Airlines.

31. listopada – Pedesetak radnika splitskog Konstruktora prosvjedovalo pred upravnom zgradom zbog neisplate šest plaća.

31. listopada – Ingra priopćila kako zbog blokade poslovnih računa nije u mogućnosti isplatiti glavnicu 20. tranše komercijalnih zapisa u nominalnom iznosu od 4,5 milijuna eura.

31. listopada – HŽ objavio da je statusni i strukturni dio promjena sustava HŽ-ova holdinga predviđenih Programom restrukturiranja završen i da počinje nova faza u organizaciji, prema kojoj od 1. studenog postoje tri zasebne i samostalne tvrtke – HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo.

STUDENI

2. studenog – HEP objavio da izdao euroobveznice denominirane u američkim dolarima, vrijedne 500 milijuna dolara, s rokom dospijeća 2017. godine, uz kupon od 6,00 posto te prinos od 6,00 posto. HEP će sredstva koristiti za vraćanje dijela postojećih zaduženja.

5. studenog – Dvjestotinjak radnika TŽV Gredelj prosvjedovalo pred upravnom zgradom tvrtke tražeći smjenu stečajnog upravitelja Pere Hrkaća te postavljanje novog stečajnog upravitelja.

5. studenog – Hrvatska se predstavila na jednoj od najvećih svjetskih turističkih burzi WTM u Londonu, od 5. do 8. studenog.

5. studenog – HAKOM pustio u rad HAKOMetar, alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu.

6. studenog – Europski sud za ljudska prava (ECHR) donio presudu u korist dvojice štediša Ljubljanske banke i jednog štediše srbijanske Invest banke koja se odnosi na problematiku tzv. stare devizne štednje iz vremena bivše SFRJ. ECHR je presudio da je Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Slovenije, a da je Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Srbije.

6. studenog – Austrijska Hypo Alpe-Adria-Bank objavila da je i službeno započela proces reprivatizacije svoje poslovne mreže u jugoistočnoj Europi, odnosno u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

6. studenog – Oko 450 radnika Konstruktora štrajkalo na pet gradilišta u Hrvatskoj tražeći isplatu šest zaostalih plaća, regresa i otpremnina te da im uprava uplati doprinose za zadnje dvije godine ili u suprotnom da se proglasi stečaj poduzeća.

6. studenog – Podravka objavila da smanjuje svoj proizvodni program za 660 proizvoda, a na taj se način očekuje pozitivan učinak na bruto maržu u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

7. studenog – Ministar financija Slavko Linić izjavio da je Vlada odustala od uvođenja poreza na imovinu te će umjesto toga od 1. travnja uvesti porez na nekretnine koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu.

7. studenog – Europska komisija objavila najnovije prognoze te procijenila da će hrvatsko gospodarstvo zabilježiti ove godine veći pad nego što se ranije očekivalo, očekuje pad od 1,9 psoto, a oporavak je odgođen za 2014.

7. studenog – Predstavnici INAgipa te izvođača Rosetti Marino Group iz Ravenne i Brodogradilišta Viktor Lenac, koji će biti podizvođač radova, potpisali su ugovore o gradnji odobalnih proizvodnih plinskih platformi za INAgip, vrijedne ukupno 30 milijuna eura.

8. studenog – Finska tekstilna tvrtka Lindström objavila da će uskoro u blizini Zagreba otvoriti servisni centar za najam visokokvalitetne radne odjeće, koji će prije svega biti namijenjen poslovnim klijentima.

8. studenog – HAKOM objavio da će Vijeće te agencije za novu ravnateljicu HAKOM-a od 1. siječnja 2013. izabralo Vesnu Gašpar, dok će sadašnji ravnatelj Dražen Lučić tu dužnost obavljati do kraja ove godine kada mu i ističe mandat.

8. studenog – Vlada donijela odluku o drugom krugu prodaje dionica tvrtke Badel 1862, a početna cijena za 2.065.828 dionica, ili 65,84 posto temeljnog kapitala tvrtke, iznosi 106,5 milijuna kuna.

8. studenog – Vlada dala suglasnost na pretvaranje potraživanja Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u temeljni kapital stečajnog dužnika Jadrana iz Crikvenice. Agencija je za isplatu dijela plaća i otpremnina za 374 radnika Jadrana u stečaju isplatila 4,9 milijuna kuna.

9. studenog – Pulski Uljanik objavio javni poziv institucionalnim ulagateljima za upis novih redovnih dionica. Uljanik namjerava izdati najviše do 3.354.380 novih dionica, a raspon cijene za upis novih dionica iznosi od 90,00 do 100,00 kuna.

9. studenog – HŽ Infrastruktura s talijanskom tvrtkom ITALFER potpisala ugovor za pripremu projekta i projektne dokumentacije za rekonstrukciju postojeće pruge i izgradnju drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac, vrijednosti 5,5 milijuna eura, od čega 85 posto financira EU, a 15 posto Vlada.

11. studenog – Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u višednevnom službenom posjetu Kataru, s brojnim izaslanstvom u kojem je i više od 40 predstavnika hrvatskih tvrtki.

12. studenog – Predsjednik Ivo Josipović u Dohi, nakon razgovora s katarskim emirom Hamadom al-Tanijem, ocijenio da postoje "vrlo dobri" izgledi za suradnju Hrvatske i Katara na izgradnji LNG terminala na Krku.

12. studenog – Prvi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u Dohi izjavio da je Katar zainteresiran za dugoročnu dobavu plina i izgradnju LNG terminala u Hrvatskoj, a konačni dogovor o katarskom ulaganju mogao bi biti postignut do posjeta Rijeci katarskog emira Hamada al-Tanija na proljeće sljedeće godine.

12. studenog – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izvijestio o glavnim zaključcima Vladinog Povjerenstva za željeznicu – HŽ Putnički prijevoz kreće u nabavku 44 nova vlaka, a počinje i intenzivnija obnova i modernizacija riječkog željezničkog pravca.

12. studenog – GfK objavio rezultate studije GfK Purchasing Power Europe 2012/2013. prema kojima se među 42 europske zemlje Hrvatska po kupovnoj moći po stanovniku nalazi na 30. mjestu s 5.085 eura, što predstavlja 39,7 posto prosjeka Europe koji iznosi 12.802 eura .

12. studenog – Austrijska Vienna Insurance Group objavila da namjerava spojiti dva hrvatska društva koncerna – Kvarner i Helios Vienna Insurance Group d.d, a objedinjena društva ubuduće bi pozicionirala pod imenom Wiener osiguranje.

13. studenog – Izvršni odbor MMF-a objavio da je 7. studenog zaključio konzultacije u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a s Hrvatskom, a u objavljenim dokumentima procijenio da Hrvatsku, uz nepovoljne vanjske uvjete i potisnutu domaću potražnju, u 2012. očekuje daljnji pad BDP-a za 1,5 posto i njegov skroman rast od 0,75 posto u 2013. godini.

13. studenog – Gospodarskim forumom Hrvatska-Katar završen službeni dio višednevnog posjeta predsjednika Ive Josipovića i hrvatskog izaslanstva Kataru. Josipović ocijenio da je posjet bio vrlo uspješan te da je "ponovno otvorio vrata" za suradnju između dviju zemalja.

13. studenog – Oko 250 radnika Konstruktora prosvjedovalo pred upravnom zgradom tvrtke u Splitu zbog neisplate šest plaća.

13. studenog – Badel 1862 objavio da im je Carinska uprava 6. studenog blokirala žiro račun temeljem ovrhe za neplaćeni poseban porez na alkohol i alkoholna pića, čime je doveden u pitanje uspješan dovršetak financijskog restrukturiranja i dovršetak prodaje dionica Badela.

13. studenog – Potpisan koncesijski ugovor o održavanju trajektne linije Stinica-Mišnjak, na kojoj će od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2016. ploviti trajekti Rapske plovidbe iz Raba, a riječ je o prvom koncesijskom ugovoru za liniju bez državne potpore,

13. studenog – HŽ Infrastruktura započela radove na obnovi pruge Požega-Velika, ukupna vrijednost investicije u obnovu te 11,8 kilometara duge pruge iznosi 25 milijuna kuna.

14. studenog – Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podnio ostavku na sve dužnosti u Vladi nakon što ga je Županijski sud u mađarskom Kapošvaru pravomoćno osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog prometne nesreće koja se 8. siječnja 2010. dogodila u Mađarskoj, a u kojoj su poginule dvije osobe.

14. studenog – Ministarstvo financija objavilo da je račun Badela 1862 blokiran sukladno propisima te da blokada računa ne sprječava prodaju tvrtke.

14. studenog – Dalekovod objavio da se tvrtka trenutno nalazi u vrlo teškoj, ali ne i nerješivoj financijskoj situaciji zbog blokada računa te da Uprava razgovara s glavnim vjerovnicima oko pokretanja postupka predstečajne nagodbe.

14. studenog – Na riječkom Trgovačkom sudu održano prvo ispitno i izvještajno ročište za Brodogradilište Kraljevica u stečaju, ukupne tražbine vjerovnika su oko 1,4 milijarde kuna, a imovina koja ulazi u stečajnu masu procjenjena na 41 milijun kuna.

15. studenog – HNB objavio da je udio tzv. loših kredita krajem rujna premašio 14 posto – od ukupno 287,2 milijarde kuna kredita kod banaka u Hrvatskoj 14,05 posto, ili 40,3 milijarde kuna je u kategoriji djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita. Kredita građanima udio loših kredita je 9,35 posto, a kod trgovačkih društava 24,44 posto.

16. studenog – Hrvatski sabor većinom glasova iskazao povjerenje novoj prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić, ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku i ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak Taritaš.

16. studenog – Američki list Forbes objavio najnoviju listu zemalja najpogodnijih za poslovanje na kojoj se u sam vrh probio se Novi Zeland, dok je Hrvatska pala za šest mjesta u odnosu na prošlu godinu, na 47. mjesto među ukupno 141 zemljom.

16. studenog – Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi započeli pregovore o Vladinu prijedlogu novog TKU-a za javne službe, a koji za 180.000 zaposlenih u prosvjeti, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi predviđa ista prava kao i za državne službenike.

16. studenog – Ministarstvo financija objavilo da je za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a odabrana ponuda zajednice ponuditelja u kojoj su tvrtka Confida-Revizija iz Zagreba i tri njena austrijska partnera, a koji su u svojoj ponudi za taj posao zatražili 10,4 milijuna kuna (s PDV-om).

19. studenog – Agencija Moody's u posebnom izvješću o stanju u Hrvatskoj na pragu EU upozorila kako će Hrvatska vjerojatno biti prva istočnoeuropska zemlja koja će pristupiti EU u uvjetima pogoršavanja situacije u gospodarstvu i ograničenih izgleda za povratak zdravom rastu u kratkoročnoj perspektivi. Moody's zadržao negativnu prognozu za važeći rejting Hrvatske 'Baa3'.

19. studenog – Atlantic Grupa objavila da je s EBRD-om, IFC-om i četiri komercijalne bankama potpisala ugovor o refinanciranju, a riječ je o transakciji vrijednoj 307 milijuna eura za refinanciranje postojećih kreditnih obaveze po povoljnijim uvjetima i uz produljenu ročnost.

19. studenog – Tehnika izvijestila o sklopljenom ugovoru o građenju BIOCentra, vrijednom 7,2 milijuna eura.

19. studenog – Viadukt izvijestio da je potpisao ugovor o izvođenju radova za izgradnju kolektora i crpnih stanica naselja Prijevor i Obuljeno u sustavu odvodnje grada Dubrovnika, vrijedan 27,6 milijuna kuna.

19. studenog – Badel 1862 izvijestio o podmirenju ukupnog iznosa ovrhe nad računom te da im je račun s današnjim danom ponovo aktivan.

19. studenog – Stotinjak radnika Dalekovoda iz pogona iz Zagreba, Dugog Sela i Velike Gorice okupilo se s predstavnicima svojih sindikata i Radničkog vijeća pred upravom te tvrtke na zagrebačkom Žitnjaku tražeći hitno isplatu zaostale dvije plaće te rješavanje drugih problema te kompanije.

20. studenog – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio program restrukturiranja Croatia Airlinesa prema kojemu nacionalni zrakoplovni prijevoznik mora u sljedećih pet godina uštedjeti 284 milijuna kuna, u iduće dvije godine smanjiti broj zaposlenih za deset posto i provesti financijsko i poslovno restrukturiranje.

20. studenog – Mađarski MOL u izjavi u povodu prvostupanjske presude bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za uzimanje mita u slučaju Ina-Mol istaknuo kako je u više navrata kategorički odbio optužbe protiv MOL-a i to će i dalje činiti, a u MOL-u smatraju i kako ovaj slučaj ima više veze s politikom u Hrvatskoj nego s Inom i Mol-om.

20. studenog – Ceh ugostitelja HOK-a u zaključcima s dvodnevnog 25. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a istaknuo da podržava prijedlog zakona o fiskalizaciji, ali i da traži da se primjena odgodi do 1. srpnja 2013. kako bi ugostitelji imali dovoljno vremena za prilagodbu.

20. studenog – Farmaceutska kompanija PharmaS objavila da je pokrenula proizvodnju u novootvorenoj tvornici lijekova u Zrenjaninu, godišnjeg kapaciteta 30 milijuna pakiranja. Završetkom tog objekta ukupna investicija PharmaS u Srbiji iznosi više od 18 milijuna eura.

20. studenog – U Zagrebu otvoren Hotel Double Tree by Hilton.

21. studenog – Ministar financija Slavko Linić izjavio da Vlada nije zadovoljna s dioničarskim ugovorom s mađarskim Molom o Ini te da su pregovori o izmjenama tog ugovora već u tijeku i nezavisno od prvostupanjske presude Ivi Sanaderu.

21. studenog – Končar i HT potpisali nešto više od 60 milijuna kuna vrijedan ugovor o rekonstrukciji postojećeg objekta HT-a na Selskoj cesti u Zagrebu i njegovu opremanju u novi podatkovni centar.

21. studenog – Kutinska Petrokemija objavila da je otpremila svoju ovogodišnju milijuntu tonu gnojiva na tržišta.

22. studenog – Ministar financija Slavko Linić predstavio prijedlog poreza na nekretnine, po kojem bi se od 1. travnja iduće godine na sve nekretnine trebao plaćati porez po stopi od 1,5 posto na poreznu osnovicu od 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine umanjen za propisane olakšice. Najveće su olakšice za trajno stanovanje – između 88 i 95 posto, a točan iznos utvrđuje lokalna samouprava. Olakšica nema za nekretnine koje se ne koriste.

22. studenog – U organizaciji SSSH i HUS-a na Markovu trgu održan prosvjed pod nazivom "Posao, plaća, a ne burza" s kojeg su sindikalni čelnici poručili da je Vlada najodgovornija što nije zaustavljen slom hrvatske industrije, gubitak radnih mjesta i rad bez plaće.

22. studenog – U poduzetničkoj zoni Jalševac u Jastrebarskom otvoren prvi DataCross podatkovni centar, u koji je uloženo 40 milijuna kuna.

23. studenog – Hrvatski sabor donio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kojim se od početka iduće godine uvode fiskalne blagajne koje bi trebale osigurati da se svaki ostvareni promet naplaćen u gotovini stvarno evidentira u poslovnim knjigama poreznih obveznika.

23. studenog – Sabor prihvatio izmjene Stečajnog zakona po kojima stečaj više neće omogućavati nastavak poslovanja, već će se to rješavati u predstečajnoj nagodbi, a predviđen je i niz mjera za veću zaštitu radničkih prava u stečajnom postupku.

23. studenog – Erste & Steiermaerkische bank objavila da je izdala na domaćem tržištu kapitala obveznice u vrijednosti od 300 milijuna kuna, dospijeća 23. studenog 2017. Prinos na obveznice iznosi 5,875 posto, kupon 5,875 posto.

26. studenog – DZS objavio da stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u 2011. iznosi 21,1 posto. Prag rizika od siromaštva za samačko kućanstvo je 24.240 kuna, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece 50.904 kune godišnje.

27. studenog – Sabor većinom glasova prihvatio rebalans državnog proračuna kojim su prihodi povećani za 1,4 milijarde kuna, na 110,3 milijarde kuna, dok su rashodi povećani za 1,5 milijardi kuna, na 120,3 milijarde kuna. Tako je manjak proračuna povećan za 100 milijuna kuna i zadržan na razini razini 10 milijardi kuna.

27. studenog – Uprava Uljanika obavila da je ispunjen uvjet za uspješnost dokapitalizacije, odnosno upisano je najmanje 1.118.127 novih dionica Uljanika te da će konačna cijena novih dionica iznositi 90 kuna.

27. studenog – Nova Uprava Borova predstavila plan restrukturiranja pod nazivom "Borovo zaokret", a prema kojem taj vukovarski prozvođač obuće namjerava sa 2015. godinom izići iz postojeće krize kao potpuno restrukturirano i privatizirano društvo.

27. studenog – Fina objavila da je za sada zaprimila ukupno 114 prijedloga tvrtki za pokretanje postupaka predstečajne nagodbe, otvaranje prvih postupaka očekuje se do kraja godine. Konstruktor???

27. studenog – Vjerovnici Narodnih novina Press d.o.o. u stečaju, tvrtke koja je bila izdavač lista Vjesnik, na sudskom ročištu prihvatili izvještaj stečajnog upravitelja po kojem nema izgleda za nastavak poslovanja, a izgledi za naplatu vjerovničkih potraživanja su gotovo nikakvi.

27. studenog – Tvrtka More u Kuštanima, u općini Sveti Ivan Žabno, obilježila početak gradnje tvornice za preradu drveta, proizvodnju masivnih ploča i namještaja, a vrijednost ulaganja je 91,5 milijuna kuna.

27. studenog – Standard & Poor's objavio da je snizio kreditni rejting za dugoročno zaduživanje Zagrebačkog holdinga d.o.o. s BB – na B+, s negativnom prognozom. S&P gradu Zagrebu potvrdio ocjenu BBB- kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje, također s negativnom prognozom.

28. studenog – Društvo Alternative Private Equity objavilo da donijelo konačnu odluku o dokapitalizaciji Vaba banke Varaždin u iznosu od 50 milijuna kuna, a nakon toga planira provesti drugu fazu, odnosno integraciju Vaba banke i Centar banke.

29. studenog – Agencija Fitch izmijenila prognozu za hrvatski rejting iz stabilne u negativnu, navodeći kao razlog usporavanje konsolidacije proračuna. Fitch istodobno potvrdio važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti 'BBB-' i rejting za dugoročno zaduživanje u domaćoj valuti 'BBB'.

29. studenog – U organizaciji sindikata učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara udruženih u Maticu hrvatskih sindikata te Hrvatskog školskog sindikata Preporod održan jednodnevni štrajk upozorenja protiv Vladine politike štednje u javnim službama, zbog koje im se smanjuju plaće i materijalna prava.

29. studenog – Vlada dala jamstva za kreditno zaduženje HŽ-a od ukupno 1,18 milijardi kuna koje će se upotrijebiti za restrukturiranje HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Infrastrukture.

29. studenog – Vlada donijela uredbu kojom su povećane trošarine na cigarete i sitno rezani duhan, a zbog čega je najavljeno poskupljenje cigareta prosječno za kunu.

29. studenog – DZS objavio da je industrijska proizvodnja u listopadu porasla za 1,0 posto u odnosu na rujan, dok je u odnosu na listopad prošle godine pala za 5,8 posto. U prvih deset mjeseci industrijska proizvodnja pala za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

29. studenog – Radnici Jadrankamena u Pučišćima započeli dvodnevni prosvjed pod nazivom "Spasimo Jadrankamen", prosvjedujući zbog nezakonitog stečajnog postupka nad tom tvrtkom.

29. studenog – Hanfa odobrila Zagrebačkoj banci, koja je vlasnik 71,8 posto dionica Istraturista, objavljivanje ponude za preuzimanje te umaške hotelske tvrtke po cijeni od 156 kuna po dionici.

29. studenog – Ingra objavila da je potpisala drugi dio ugovora za izvođenje radova na inozemnom projektu vrijednom 56 milijuna eura.

30. studenog – DZS objavio prvu procjenu prema kojoj je BDP u trećem kvartalu pao za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje. To je četvrti kvartal zaredom kako gospodarstvo pada.

30. studenog – Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o PDV-u kojima se s početkom 2013. ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortpedska pomagala i kino-ulaznice, koji će se oporezivati stopom od 5 posto. Predviđena i snižena stopa PDV-a na plovila za sport i razonodu koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013., a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza.

30. studenog – DZS objavio da je u razdoblju od početka siječnja do kraja listopada ove godine hrvatski robni izvoz iznosio 60 milijardi kuna, što je 1,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz porastao za 1 posto, na 103 milijarde kuna. Iskazan u eurima robni je izvoz u prvih deset mjeseci iznosio gotovo 8 milijardi eura, što predstavlja pad od 0,1 posto, dok uvoz bilježi pad od 0,2 posto, na 13,7 milijardi eura.

30. studenog – Pulski Uljanik objavilo da je izdanje novih redovnih dionica izdavatelja bilo uspješno – u procesu dokapitalizacije upisano 1.119.997 novih dionica za koje je uplaćeno 100,8 milijuna kuna. Nadzorni odbor dao Upravi Uljanika prethodnu suglasnost na upućivanje pisma namjere za davanje ponude za kupnju riječkog 3. maja.

30. studenog – Švicarska industrijska grupacija Montana Tech Components (MTC grupa) objavila da je od Hypo Alpe Adria banke preuzela zadarsku Aluflexpack grupu, vodeću hrvatsku grupaciju na području proizvodnje aluminijske ambalaže.

PROSINAC

3. prosinca – Predstavnici sindikata triju poduzeća u stečaju – Jadrankamena, Montera i Uzora u Splitu potpisali sporazum o zajedničkom nastupanju, suradnji i pomoći.

3. prosinca – Na internet stranicama Fine objavljeno da je tvrtka Dalekovod d.d. predala sredinom studenog prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe u kojem stoji da su ukupna dugovanja te tvrtke na dan predaje prijedloga iznosila više od 1,56 milijardi kuna.

3. prosinca – Eurostat objavio podatke o riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, prema kojima je u Hrvatskoj riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti 2011. bilo izloženo 32,7 posto Hrvata ili 1,4 milijuna, prema 31,3 posto 2010. Po podacima za EU, 2011. riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti izloženo 24,2 posto stanovništva EU.

4. prosinca – DZS objavio prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u listopadu nominalno pao za 1,5, a realno za 5,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

4. prosinca – Hrvatski sabor većinom glasova donio državni proračun za iduću godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 113,7 milijardi kuna, a rashodi od 124,5 milijardi kuna, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna. Prema projekcijama Vlade, u 2013. godini planiran je rast BDP-a od 1,8 posto.

4. prosinca – Stotinjak članova Matice hrvatskih sindikata prosvjedovalo na Markovu trgu protiv novog državnog proračuna jer su u njemu znatno smanjena sredstva za zaposlene u obrazovanju, znanosti i zdravstvu.

4. prosinca – HEP Toplinarstvo izvijestilo da je dobilo službenu odluku HERA-e kojom je odobreno poskupljenje grijanja u šest gradova u kojima je ta tvrtka distributer toplinske energije. Grijanje za kućanstva poskupjet će u Osijeku za 19,2 posto, u Zagrebu 26 posto, Sisku 37,4 posto, Zaprešiću 37,7 posto, Velikoj Gorici 38,3 posto te Samoboru za 38,5 posto.

4. prosinca – HŽ Putnički prijevoz objavio da je zatražio povećanje cijena karata od početka 2013. za 15 posto.

4. prosinca – EBRD u Zagrebu predstavio Trasition Report u kojem za Hrvatsku u 2013. očekuje rast BDP-a po stopi višoj od 1 posto, no i napominje kako je vrlo lako moguće da će se ta prognoza revidirati s obzirom na visok rizik negativnog utjecaja krize na sastavnice BDP-a. Prioritet Hrvatskoj u 2013. treba biti provedba reformi nužnih da se potakne gospodarski rast i gospodarstvo pripremi za članstvo u EU.

4. prosinca – EBRD objavio da je Societe Generale Splitskoj banci odobrio kreditnu liniju od 75 milijuna eura za potrebe financiranja privatnih poduzeća i građana kako bi se potaknuo oporavak i rast hrvatskog realnog gospodarstva.

4. prosinca – Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar nakon četvrtog sastanka, održanog u Zagrebu, poručili da bi, ukoliko dvije vlade prihvate njihove zaključke, svoj prijedlog načina rješenja pitanja stare devizne štednje kod bivše glavne filijale Ljubljanske banke u Zagrebu predložili na idućem sastanku, koji bi se trebao održati do kraja ove godine.

4. prosinca – Povjerenstvo za izbor savjetnika za monetizaciju autocesta za savjetnika izabralo zajednicu ponuditelja u kojoj su Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte, a čija ponuda iznosi 50,8 milijuna kuna.

4. prosinca – U Vukovaru s radom započela pretovarna luka za utovar i istovar žitarica i uljarica vukovarskog Vupika, u čiju je izgradnju i opremanje koncern Agrokor uložio oko 80 milijuna kuna.

4. prosinca – Nadzorni odbor Brodosplita objavio da je, sukladno prijedlogu Vlade, razriješio dužnosti dosadašnjeg predsjednika Uprave Srđana Kovača, te za predsjednika Uprave imenovao Vladimira Kesslera, a za člana Uprave Antuna Čaglja.

5. prosinca – Coca-Cola HBC Hrvatska objavila da pokreće program preustroja koji obuhvaća prepuštanje poslova međuskladišnog prijevoza i dijela poslova skladištenja vanjskim dobavljačima te postupno zatvaranje punionice vode u Gotalovcu, a zbog programa preustroja bez posla će ostati 79 zaposlenika.

5. prosinca – INA izvijestila da proširuje svoje aktivnosti u Egiptu – na koncesiji East Yidma iskoristila je svoje pravo prvenstva za stjecanje 50 posto udjela od RWE Dea pa će Ina imati 100-postotni udio, a kao partner sa 50 posto ulazi na novu, svoju petu koncesiju u Egiptu s obzirom da je s kompanijom RWE Deal Nile potpisala ugovor za sudjelovanje kao partner na istražnom području koncesije Disouq.

5. prosinca – Ingra putem Zagrebačke burze objavila da zbog blokade računa nije u mogućnosti uplatiti iznos kamate po obveznici INGR-O-11CA.

6. prosinca – Nexe grupa izvijestila da imatelji obveznica (oznake NEXE-O-13CA) na skupštini nisu prihvatili prijedloge o izmjenama uvjeta izdanja te obveznice kojima se uz ostalo predviđala prolongacija njihova dospjeća do 2022. godine.

6. prosinca – Vlada najavila da u idućoj godini planira pokrenuti investicijski ciklus koji će osigurati rast investicija za 8,9 milijardi kuna, čime bi ukupni iznos ulaganja dosegnuo 72 milijarde kuna.

6. prosinca – Vlada odustala od gradnje nizinske pruge Zagreb – Rijeka, te će umjesto nje graditi novi kolosijek od Zagreba do Skradnika (mjesta na polovici puta Zagreb – Rijeka), a od Skradnika do Rijeke popraviti staru prugu i izgraditi devet kilometara nove dionice s tunelima.

6. prosinca – Mađarski MOL opovrgnuo pisanje nekih medija da vodi pregovore o prodaji Ininih dionica, ocjenjujući to potpuno neosnovanim glasinama.

7. prosinca – Hrvatski sabor donio novi Zakon o koncesijama koji bi trebao osigurati efikasniji i transparentniji način odobravanja i realizacije koncesija, od kojih bi država ubuduće trebala ubirati daleko veće prihode. U Zakon ugrađen i Vladin amandman po kojemu Sabor može na prijedlog Vlade predlagati određenu koncesiju strateškim nacionalnim interesom te posebna pitanja u vezi s tom koncesijom urediti posebnim zakonom.

7. prosinca – Sabor prihvatio Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode, kojima se od 1. siječnja 2013. ukidaju trošarine na luksuzne proizvode.

7. prosinca – Oko tisuću radnika Varteksa štrajkalo tražeći isplatu plaća za rujan i listopad.

7. prosinca – Ministarstvo financija objavilo kako je prijedlogom izmjenama Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje predloženo smanjenje postotka državnih poticajnih sredstava s 15 na 10 posto, odnosno sa 750 kuna na 500 kuna za maksimalan ulog od 5.000 kuna godišnje.

10. prosinca – Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika Hrvatske prosvjedovali uoči sjednice Nadzornog odbora HT-a protiv mogućih novih otkaza u toj kompaniji.

10. prosinca – Tužba protiv osam poslovnih banaka u Hrvatskoj, koju je u ime Udruge Franak podigao Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača Potrošač, na Trgovačkom sudu u Zagrebu prihvaćena u procesno pravnom smislu, čime su stvoreni temelji za nastavak sudskog procesa.

10. prosinca – Predstavnici EBRD-a i Erste & Steiermaerkische banke potpisali su ugovor o kreditu vrijednom 40 milijuna eura, a sredstva su namijenjena podršci poslovanja mikro, malih i srednjih poduzetnika.

11. prosinca – DZS objavio da je u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do listopada ove godine u komercijalnim smještajnim objektima zabilježeno gotovo 11,5 milijuna dolazaka turista, što je porast za 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a ostvarenih 61,9 milijuna noćenja povećanje je od 4 posto.

12. prosinca – Vlada i šest sindikata potpisali novi Temeljni kolektivni ugovor za javne službe i Dodatak TKU-u, kojim zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, socijalnoj skrbi i kulturi ostaju bez dvije božićnice i regresa, te im se smanjuju jubilarne nagrade, dnevnice i naknade za prijevoz, a zauzvrat se Vlada obvezuje na očuvanje njihovih plaća i radnih mjesta. TKU nisu potpisala četiri sindikata iz Matice hrvatskih sindikata te Hrvatski školski sindikat Preporod.

12. prosinca – Broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, prema dnevnim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, premašio 350 tisuća.

12. prosinca – Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio da će učiteljima i nastavnicima biti vraćen dodatak na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto kroz granske kolektivne ugovore za osnovne i srednje škole, ali više ne kao dodatak već kroz koeficijente

12. prosinca – HBOR predstavio novi kreditni program "Kreditiranje nove proizvodnje" koji omogućava kreditiranje obrtnih sredstava i više od 30 posto iznosa kredita, do kraja lipnja iduće godinu kamatna će stopa biti 2 i 3 posto, a poslije toga 2 i 4 posto. Krediti će se odobravati u kunama ili uz valutnu klauzulu, rok otplate je do 14 godina, uključujući poček do tri godine.

12. prosinca – Savjet HNB-a odobrio zahtjev društva Alternative upravljanje d.o.o., Zagreb za stjecanje više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu Vaba d.d. banke Varaždin.

12. prosinca – Vlada na zatvorenom dijelu sjednice usvojila zaključak u vezi s informacijom o zaprimljenom pismu namjere pulskog Uljanika za davanje ponude za kupnju Brodograđevne industrije 3. maj, a koje je Uljanik dostavio Ministarstvu gospodarstva koje je zaduženo da ga analizira i predloži hodogram aktivnosti privatizacije.

12. prosinca – Ministarstvo financija objavilo da je za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja odabrana ponuda KPMG-a i njegovih partnera, a koji za taj posao traže 29,4 milijuna kuna.

12. prosinca – Na ročištu vjerovnika TŽV Gredelj u stečaju, koje je zbog velikog broja sudionika održan u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, vjerovnici odlučili da se nastavi poslovanje u toj tvrtki i izradi stječajni plan.

13. prosinca – Za oko 123 tisuće kupaca, kućanstava i poslovnih potrošača u šest gradova u kojima posluje HEP Toplinarstvo poskupilo grijanje, a poskupljenje se za kućanstva kreće od prosječnih 19,2 posto u Osijeku, preko 26 posto u Zagrebu do prosječnih 38,5 posto u Samoboru.

13. prosinca – HNB objavio procjene za ovu i iduću godinu – za ovu procjenjuje da bi hrvatski BDP realno mogao pasti za 1,8 posto, a u idućoj predviđa rast za 0,3 posto, pri čemu su veći rizici za niži nego za viši rast. Najveći je rizik, kažu u HNB-u, eventualno gubljenje investicijskog kreditnog rejtinga što bi onda otežalo pristup svih sektora, pogotovo države, međunarodnim financijskim tržištima.

13. prosinca – Tvrtka Viadukt objavila da je potpisala ugovor o građenju, održavanju i upravljanju postrojenjima na odlagalištu otpada Jakuševac, investitor je Zagrebački holding, a vrijednost ugovora je 125,2 milijuna kuna.

13. prosinca – Ugovor o kreditu u iznosu od 25 milijuna eura potpisali PBZ i Green for Growth Fund, Southeast Europe, a kreditna linija namijenjena je za financiranje projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Hrvatskoj.

13. prosinca – Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Hongjoo Hahm najavio da će Svjetska banka u Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2017. biti usredotočena na tri glavna područja suradnje, a to su podrška makroekonomskoj održivosti, provedbi strukturnih reformi i maksimizaciji koristi od članstva u EU.

13. prosinca – Upravno vijeće Hanfe izreklo opomenu Zvonimiru Mršiću, predsjedniku Uprave Podravke, zbog njegove izjave na konferenciji Zagrebačke burze 18. listopada da slijede dobre vijesti iz Podravke, kojom je dao obmanjujuće signale u pogledu cijene dionice Podravke, a koja je utjecala na rast cijene Podravkine dionice toga dana.

14. prosinca – Hrvatski sabor prihvatio izmjene zakona o porezu na dohodak te o doprinosima, kojima se uvodi novi, jedinstveni obrazac za naplatu poreza i doprinosa, koji će zamijeniti šest sadašnjih obrazaca.

14. prosinca – Sabor donio novi Zakon o poštanskim uslugama, kojim se od 1. siječnja uvodi potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga.

14. prosinca – Hrvatski sabor prihvatio izmjene Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se ukida naknada iz litre goriva u korist HANDA-e. Financiranje rada te agencije i financiranje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata od 1. siječnja 2013. obavljat će se putem državnog proračuna.

14. prosinca – Hrvatski sabor donio Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenih u javnim službama kojim se, zbog gospodarske krize i manjka u državnom proračunu, zaposlenima u javnim službama uskraćuje isplata božićnice za ovu i iduću godinu te regresa za iduću godinu. Tom uskratom te uštedama na prijevozu i jubilarnim nagradama Vlada planira uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna.

14. prosinca – U povodu izglasavanja Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, čelnici pet sindikalnih središnjica izrazili neslaganje s takvim postupkom Vlade kao i nevjericu da su saborski zastupnici glasujući za Zakon poštivanje stranačke stege stavili "iznad univerzalnih i europskih, ali i nacionalnih standarda i vrijednosti".

14. prosinca – DZS objavio da je u studenome inflacija u Hrvatskoj skliznula na 4,4 posto na godišnjoj razini, što je drugi mjesec zaredom kako inflacijski pritisci slabe.

14. prosinca – Tvrtka Dioki izvjestila da je zaprimila pismo namjere u kojem tvrtka Crodux Plin iz Zagreba izražava interes za suradnju s Diokijem i to vezano za proizvodnju polistirena te razvoj novih projekata.

14. prosinca – Hrvatske autoceste potpisale ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 130 milijuna eura sa skupinom banaka, dio tog kredita utrošiti će se za plaćanje izvršenih građevinskih radova prema planu građenja, a dio za servisiranje dospjelih kreditnih obveza.

14. prosinca – Glavna skupština Leda donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala tvrtke izdavanjem najviše 93.750 novih redovnih dionica, sa 83,6 milijuna kuna, na iznos od najviše 119,3 milijuna kuna.

14. prosinca – Agencija Standard & Poor’s snizila kreditni rejting Hrvatske sa BBB-/A-3, na BB+/B, uz stabilnu prognozu, a smanjenje rejtinga oblazložila je nedostatnim reformama. Hrvatski kreditni rejting, po dosadašnjoj ocjeni te agencije bio je na investicijskoj razini, a sada je pao na neinvesticijsku (špekulativnu) razinu (tzv. junk ili smeće).

17. prosinca – S EBRD-om potpisan ugovor o zajmu od 18,8 milijuna eura za dogradnje vanjskih vezova u Luci Split.

17. prosinca – Agencija Standard & Poor's snizila rejting HBOR-a za dugoročno i kratkoročno zaduživanje s 'BBB-/A-3' na 'BB+/B', uz stabilnu prognozu, sukladno sniženom rejtingu Republike Hrvatske. U skladu s tim sniženi i kreditni rejtinzi grada Zagreba i Zagrebačke banke.

17. prosinca – Predstavljena publikacija Privrednog vjesnika "Poslovna očekivanja 2013." – hrvatski gospodarstvenici opće stanje gospodarstva u ovoj godini ocjenjuju 'mršavom dvojkom' – s prosječnom ocjenom 2,09, a što se tiče gospodarskog rasta u 2013. uglavnom ne očekuju promjene u odnosu na ovu godinu.

17. prosinca – Ljubo Jurčić treću godinu zaredom dobitnik nagrade Privrednog vjesnika "Gorazd Nikić" za ekonomskog analitičara godine.

18. prosinca – Ministar financija Slavko Linić izjavio da Vlada neće odustati od Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, tako da fiskalne blagajne kreću od 1. siječnja, pri čemu će Ministarstvo financija i Porezna uprava u prvih mjesec dana biti blagi prema obveznicima koji se nisu na vrijeme pripremili, no od veljače će biti vrlo rigorozni prema svim prekršiteljima zakona koji mogu očekivati visoke novčane kazne ili zatvaranje lokala.

18. prosinca – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio da Hrvatska tijekom sljedeće godine neće uvoditi nove poreze.

18. prosinca – Ministar financija Slavko Linić izjavio da nema razloga za odustajanje od poreza na nekretnine jer to nije novi porez nego zamjena za komunalnu naknadu i porez na vikendice.

18. prosinca – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio osnivanje nove zajedničke tvrtke Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb za održavanje i naplatu koja će početi raditi s 1. siječnjem iduće godine, kao i mogućnost prodaje dijela HŽ Carga te kadrovske promjene u svom ministarstvu.

18. prosinca – Izvanredna skupština Ine opozvala tri stara i izabrala ti nova člana Nadzornog odbora koje predlaže hrvatska Vlada – opozvani Davor Štern, Damir Vanđelić i Gordana Sekulić, a imenovani Željko Perić, Siniša Petrović i Mladen Proštenik. Uz njih na mandat od četiri godine, izabrani su i dosadašnji članovi Nadzornog odbora koje predlaže MOL – Szabolcs I. Ferencz, Ferenc Horvath, Jozsef Molnar, György Mosonyi te Oszkar Vilagi. Na sjednici Nadzornog odbora Siniša Petrović izabran za predsjednika tog tijela, a György Mosonyi za potpredsjednika.

18. prosinca – EBRD i predstavnici grada Šibenika potpisali u Šibeniku ugovor o financiranju projekta gradnje kolektora u istočnom dijelu grada, za što je EBRD odobrio zajam u iznosu od 10 milijuna eura.

18. prosinca – Hrvatska pošta predstavila smjernice razvoja od 2013. do 2018. te najavila da bi već iduće godine broj zaposlenih trebao biti smanjen za tisuću do 1.300.

18. prosinca – Ingra izvijestila o ugovoru vrijednom 8,6 milijuna kuna, prema kojem će tijekom šest mjeseci sanirati vibracije i regulirati povišenu temperaturu na generatorima hidroelektrane Dokan u iračkoj regiji Kurdistan.

Komentirajte prvi

New Report

Close