Novi ugovori za stomatologe, manje glavarine, dodatno će se plaćati kvaliteta i učinkovitost

Autor: Andreja Šantek /VLM , 05. veljača 2013. u 22:00
Stomatološke ordinacije će se poticati da se udružuju u grupne prakse te da pacijentima nude još više kvalitetnih usluga/FOTOLIA

HZZO uvodi novi model ugovaranja za stomatologe koji će uključivat četiri različita modela plaćanja, a mijenja se i minimalni odnosno maksimalni broj osiguranih osoba po timu.

Stomatolozi koji imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje od 1. travnja sklapat će nove ugovore prema izmjenjenim pravilima. Novi model ugovaranja uključuje četiri različita načina financiranja.

U temeljni dio prihoda stomatolozima će ulaziti hladni pogon u iznosu od 17.702 kune te glavarina koja će ovisiti o broju i dobi pacijenata i bit će za 75 posto manja od dosadašnje. Glavarine će za liječnike dentalne medicine prema budućim novim ugovorima iznositi za pacijente do 3 godine 20,20 kuna (umjesto sadašnjih 90,20 kune), za pacijente u dobi od 3 do 18 godina 47,33 kuna (umjesto sadašnjih 193,61 kuna), te za osiguranike starije od 18 godina 43,59 kuna (umjesto dosadašnjih 180,41 kuna). U HZZO-u ističu da će stomatolozi razliku u glavarini iz sadašnjih ugovora moći nadoknaditi obavljanjem dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTP). Izvršenje DTP postupaka limitirano je na timove koji imaju od 1425 do 1900 osiguranika do iznosa od 180 posto glavarine, a za timove koji imaju od 1901 do 2375 osiguranika do iznosa 165 posto glavarine. Stomatolozi će moći dodatno zaraditi i kroz stimulativni dio odnosno kroz praćenje indikatora učinkovitosti i indikatora kvalitete (i za jedan i za drugi indikator plaćat će se po 7,5 posto od zbroja prihoda glavarine i DTP-a). Drugi dio stimulativnog dijela prihoda stomatolozi će moći naplatiti kroz pružanje dodatnih usluga kao što su preventivni pregledi, udruživanje u grupne prakse i kroz program ordinacije s pet zvijezdica.

Za svaku od navedenih usluga stomatolozi će moći uprihodovati po dodatnih pet posto od glavarine.HZZO trenutno ima ugovore s 1949 stomatologa u primarnoj zaštiti. Prema važećim propisima, standardni broj pacijenata kod liječnika dentalne medicine je 2200 pacijenata, minimalni broj je 1600 pacijenata, te maksimalni broj 2750 pacijenata, no i to se mijenja od 1, travnja pa će tako standardni broj pacijenata biti 1900, minimalni broj 1425, a maksimalni 2375 osiguranika. Osiguranici HZZO-a i nadalje će kod doktora dentalne medicine imaju pravo na teret obveznog zdravstvenog osiguranja na kurativnu, palijativnu, preventivnu zdravstvenu zaštitu (npr.čišćenje kamenca do dva puta godišnje odnosno  sukladno medicinskoj indikaciji, upućivanje na specijalističko liječenje izdavanjem uputnice za teže zahvate po procjeni izabranog doktora dentalne medicine, liječenje zuba, vađenje zuba, liječenje paradentoze na uputnicu) te protetske radove. HZZO pokriva i trošak aparatića za zube osiguranim osobama do 18 godina starosti. Drugim riječima, osigurana osoba ima pravo na teret obveznog zdravstvenog osiguranja na pomične, nepomične i retencijske ortodontske naprave jednom tijekom provođenja ortodontske terapije odnosno jednom do navršene 18-te godine života, a procjena je liječnika hoće li mijenjati pomagalo u sklopu jedne započete terapije.

Prema važećim propisima, osiguranici na teret osiguranja imaju pravo i na kompozitski (bijeli) ispun za jedinicu, dvojku i trojku u gornjoj i donjoj čeljusti, a za ostale zube amalgamski ispun. Ako pacijent želi bijeli ispun na zubima od trećeg zuba nadalje što spada u iznadstandardnu uslugu, kažu u HZZO-u, tada plaća uslugu prema cjeniku Hrvatske komore dentalne medicine. Upozoravaju da pacijent treba dati pristanak potpisom u svoj zdravstveni karton te tražiti račun. Ukoliko pacijent smatra da mu je nešto naplaćeno mimo propisa i cjenika Komore, kažu, može uz račun HZZO-u dostaviti predstavku kao i zahtjev za kontrolu određene ugovorne ordinacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close