Ljubo Jurčić u misiji povezivanja ekonomista biznisa i politike

Autor: Marina Klepo , 14. travanj 2006. u 06:30

Teško je očekivati da će društvo hrvatskih ekonomista u skorijoj budućnosti slijediti uzor sličnih profesionalnih udruga u svijetu, ali dojam je da izbor Ljube Jurčića za predsjednika većina ipak smatra najboljim prijelaznim rješenjem

Glavni odbor Hrvatskog društva ekonomista (HDE) održao je ovih dana prvu sjednicu u novom sastavu i pod vodstvom novog predsjednika Ljube Jurčića. “U četverogodišnjem mandatu namjera mi je poplurazirati rad društva, čuvati dignitet struke i širiti svijest o važnosti ekonomije za društveni razvoj”, ističe Jurčić, koji je na skupštini HDE-a krajem veljače preuzeo predsjedanje Glavnim odborom od Vladimira Veselice.

Novi pristup
Prilično šaroliki sastav novog odbora, kojim je do sada dominirala starija generacija hrvatskih ekonomista, upućuje na novi pristup u radu samog društva. Za potpredsjednika Glavnog odbora izabran je Mladen Mlinarević, većinski vlasnik Inženjerskog biroa, tvrtke koja je proteklih godina bila glavni organizator opatijskih skupova hrvatskih ekonomista. Izbor jednog poduzetnika u vodstvo društva bio je pomalo iznenađujući onima koji očekuju da u vodstvu društva sjede renomirani ekonomisti, posvećeni znanosti. No Jurčić pojašnjava da on ne zamišlja HDE kao debatni klub, već kao stjecište svih predstavnika ekonomskog života. Kada je riječ o novom potpredsjedniku Mlinareviću, napominje da je njegov angažman vrlo koristan za rad društva koje sada nema nikakvu infrastrukturu. “Cilj mi je da društvo u budućnosti dobije uredski prostor i da imamo jednog stalno zaposlenog koji će voditi administrativne poslove”, kaže Jurčić.
Od predstavnika biznisa u Glavni odbor izabrani su također i Slavko Lončar, predsjednik Uprave Jadrolinije, te Dario Jurin, predsjednik Županijske gospodarske komore u Zadru i predsjednik uprave tvrtke Alufleks. Kako su članovi Odbora već na prvoj sjednici podijeljeni prema područjima, od menadžera se očekuje da artikuliraju svoje viđenje ekonomskih procesa. Namjera novog predsjednika HDE-a bila je i privući predstavnike mlađe generacije ekonomista, te regionalnih sveučilišta. Tako su u Odbor izabrani Željko Lovrinčević i Sandra Švaljek sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, Ivan Lovrinović, Darko Tipurić i Lorena Škuflić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, kao i predstavnici (uglavnom dekani) ekonomskih fakulteta u Splitu, Rijeci i Osijeku. “Osnovat ćemo posebnu znastvenu sekciju koja bi se trebala baviti znastvenim projektima i održavati okrugle stolove o društveno relevantnim temama”, objašnjava Jurčić.

Uloga društva
Uloga društva ekonomista do sada se uglavnom svodila na održavanje opatijskih skupova o aktualnoj ekonomskoj politici jednom na godinu. Ambicije novog predsjednika mnogo su veće pa među ostalim najavljujuje i održavanje jedne konferencije u Zagrebu koja bi bila posvećena mirkoekonomiji, a prva bi se trebala održati na proljeće iduće godine. U planu je također organiziranje okruglih stolova, a u doglednoj budućnosti Jurčić vjeruje da će biti moguće privući i ekonomiste iz Ekonomije moderne, udruge generacije mlađih ekonomista koja je nastala prije pet-šest godina. “Želimo biti otvoreno društvo i različitosti u ekonomskom promišljanju prihvaćati kao sastavni dio struke, a ne kao sukob”, kaže Jurčić. No aktivnosti Ekonomije moderne prilično su zamrle pa je moguće da se oni kojima je do većeg društvenog angažmana i pridruže Jurčićevu društvu. Njegove sposobnosti spajanja različitih interesa i “izmirivanja nepomirljivog” doista su zavidne. Osim što vodi strukovnu udrugu, on je i polički aktivan pa sada priprema ekonomski program za SDP. No napominje da on nije član SDP-a iako je na listi te stranke ušao u Sabor. Rad za političku stranku, po njegovu mišljenju, ne umanjuje kredibilitet društva ekonomista. “Ja uvijek nastupam s ekonomskih pozicija, a ekonomija ne ide bez politike. Svaka zemlja ima ekonomsku strategiju, a politika se potrebna da bi je provela i dala joj štih”, pojašnjava Jurčić. Izrada ekonomskog programa za SDP, čini se, prilično ga je zaokupila. Svoj pristup naziva “bottom-up”, što znači da obilazi Hrvatsku, snima stanje na terenu s namjerom da objedini industrijsku i regionalnu politiku.

Strategija za resurse
“Želimo utvrditi postojeće resurse, iskorištenost kapaciteta i stanje zaposlenosti, te koliko ljudi treba zaposliti i koliko će to stajati. Za svako područje izradit ćemo strategiju s namjerom da se optimalno zaposle resursi”, objašnjava Jurčić. Taj “terenski” pristup istraživanju prilično je neobičan za jednog profesora, a prilično su dvojbeni i dometi njegove koncepcije spajanja industrijske i regionalne politike. Premda, za izborene potrebe to može dobro zvučati. Pojedini ekonomisti prilično su rezervirani i u pogledu Jurčićeve namjere da društvu ekonomista doda i menadžersku dimenziju. “Ako se govori o društvu ekonomista, treba najprije definirati pojam ekonomist, a njime podrazumijevamo ljude koji proučavaju zakonitosti funkcioniranja ekonomije, odnosno one koji se bave znanošću”, kaže jedan ekonomist mlađe generacije. Možda je i teško očekivati da će društvo hrvatskih ekonomsita u skorijoj budućnosti slijediti uzor sličnih profesionalnih udruga u svijetu, ali dojam je da izbor Ljube Jurčića za predsjednika većina ipak smatra najboljim prijalaznim rješenjem. Njegove vještine pomirivanja različitosti svako treba cijeniti u socijalnom okruženju vrlo sklonom konfliktima.

Počasni glavni odbor za ‘veterane’

Na skupštini je izmijenjen i Statut Društva koji, uz ostalo, sada predviđa i postojanje počasnog Glavnog odbora. Njime predsjeda Vladimir Veselica, koji bi uskoro trebao postati i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. U počasnom odboru HDE još je desetak članova, uglavnom ekonomista starije generacije, uključujući Dragomira Vojnića, Zvonimira Baletića, Matu Crkvenca, Branimira Lokina i Dražena Kalogjeru.

Komentirajte prvi

New Report

Close