Lista zahtjeva za ministra i industriju

Autor: Božica Babić , 21. veljača 2012. u 22:00

Od snižavanja stope PDV-a na 8,5 posto, preko plavog dizela po pet kuna, subvencioniranja kamata na kredita do smanjenja carina

Tromjesečni prosjek otkupnih cijena mlijeka u EU 27 zahtjev je proizvođača mlijeka prema mljekarskoj industriji. Od Vlade i Ministarstva poljoprivrede, pak, traže zadržavanje izvanredne subvencije od 42 lipe za kilogram mlijeka do ulaska Hrvatske u Uniju, smanjivanje carina na uvoz stočne hrane i umjetnih gnojiva zatim, snižavanje PDV-a na 8,5 posto na sav materijal potreban poljoprivredi, fiksiranje cijene plavog dizela na pet kuna te preuzimanje obveze plaćanja dijela kamata na kredite uložene u mliječne farme.

Ti zahtjevi navedeni su u sporazumu koji će farmeri u srijedu ponuditi na potpis predstavnicima industrije i ministru Tihomiru Jakovini, izvijestio je u utorak Darko Pavičević, predsjednik pregovaračkog tima Stožera za obranu otkupne cijene mlijeka. Traže i da se na graničnim prijelazima uvede stroža kontrola uvoza svježeg i mlijeka u prahu. Danas će o problemima mljekara raspravljati i saborski Odbor za poljoprivredu, izvijestio je Pavičević. Prerađivači su, kazao je, prihvatili dolazak i razgovor o zahtjevima iz sporazuma no, još čekaju odgovor ministra Jakovine. “Ministar Jakovina izjavljuje da se to njega ne tiče. Pozivamo stoga premijera Milanovića neka umjesto Jakovine delegira nekog drugog koja će s nama razgovarati,” rekao je Pavičević ističući da ono što traže u sporazumu nisu nikakavi ultimatumi već realni problemi koji guše sektor i ne dopuštaju postizanje konkurentnosti.“Proteklih godina nismo izgradili temelje na kojima bi proizvođači mlijeka mogli graditi svoju konkurentnost već se problematika rješavala vatrogasnim mjerama,” ustvrdio je i poručio premijeru i ministru neka “naprave sidro kako plivajući inputi ne bi eskalirali i natjerali seljake da već za šest mjeseci opet s traktorima izađu na prometnice. Najavio je da do daljnjeg neće blokirati prometnice u Hrvatskoj niti traktorima dolaziti u Zagreb.

Dukat:

‘Štete još zbrajamo, nećemo tužiti seljake’
Samo prošli tjedan Dukata je uslijed blokada prometnica pretrpio velike poremećaje u poslovanju. Posljedice se još uvijek analiziraju, odgovorili su utorak iz Dukata na upit Burze je li točna informacija ‘da im je propalo milijun litara mlijeka’. O točnom iznosu štete, najavljuju, javnost će biti pravodobno obaviještena. Na upit namjerava li Dukat tužbom nadoknaditi štetu glasnogovornica Elena Wolsperger Dolezil tvrdi: “za sada ne razmišljamo o podizanju tužbe.”

Komentirajte prvi

New Report

Close