HZZO preporukom o najjeftinijem lijeku izazvao kaos

Autor: Andreja Šantek, Marija Crnjak , 05. rujan 2013. u 08:00
Prijeti li nam blokada opskrbe lijekovima?/FOTOLIA

Poseban problem zaskočio je proizvođače lijekova, čiji su lijekovi s osnovne liste do daljnjeg zatočeni na listi.

Preporuka Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mogu propisivati samo najjeftiniji generički lijek u suprotnosti je sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i nizom pravilnika HZZO-a koji iz tog Zakona proizlaze, uključujući i Pravilnik o propisivanju i izdavanju lijekova na recept.

Ona narušava tržišnu utakmicu jer vrlo jasno favorizira jedan proizvod, odnosno jednog unaprijed poznatog proizvođača, upozoravaju proizvođači lijekova i Hrvatska ljekarnička komora. Tvrde da je na tržištu nastao pravi kaos jer je radi uštede HZZO preko noći promijenio pravila igre koja nije uskladio s regulativom.

Blokada opskrbe
U HZZO-u ne odustaju od preporuke te objašnjavaju da su odstupanja moguća uz dobro obrazloženje. Na terenu se pak pokazuje da će rijetko kojem liječniku pasti na pamet na sebe navlačiti pažnju Zavoda, koji ih redovito kontrolira i broji svaku kunu. Ako se preporuka ne povuče, kažu naši izvori, u vrlo kratkom roku slijedi blokada opskrbe lijekova.Vijest o preporuci liječnicima primarne zdravstvene zaštite da propišu najjeftiniju paralelu s osnovne liste lijekova HZZO je pustio sredinom kolovoza, a odluka je, doznajemo, donesena unatoč brojnim upozorenjima iz stručnih krugova."Jednostavno rečeno, HZZO je započeo utakmicu po jednim pravilima i usred utakmice nastavlja igrati po drugim pravilima, zanemarujući vlastite propise i posljedice koje će izazvati odluka. Pritom se krši niz propisa", tvrdi Mate Portolan, predsjednik Hrvatske liječničke komore. Za početak, preporuka HZZO-a pobija članak iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, prema kojem osiguranik "u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja ima pravo na korištenje lijekova koji su utvrđeni osnovnom i dopunskom listom lijekova Zavoda, pod uvjetima i na način propisan općim aktima Zavoda". U Odluci o utvrđivanju osnovne liste lijekova pak stoji da Osnovna lista lijekova "sadrži popis lijekova koji se osiguranim osobama HZZO-a u cijelosti osiguravaju u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja".

Zatočeni na listi
Prema novoj preporuci HZZO-a, naime, pacijenti više nemaju pravo na skuplje inačice generičkih lijekova s osnovne liste. I ljekarnici slijedom toga gube pravo iz Pravilnika o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, da "bez prethodnog dogovora s doktorom koji je lijek propisao izdaju osiguranoj osobi istovrsni lijek iste ili niže cijene s liste lijekova".Poseban problem zaskočio je proizvođače lijekova, čiji su lijekovi s osnovne liste do daljnjeg doslovno zatočeni, i pritom nisu imali nikakvu mogućnost da to promijene."Ovo je hibridno rješenje čijim uvođenjem padaju u vodu cijeli sustav i procedura stavljanja lijeka na osnovnu listu, od utvrđivanja referentnih cijena lijekova u skladu s cijenama u referentnim zemljama, temeljem prometa u prethodnom razdoblju, sve do tendera na kojem se temeljem cijene odlučuje koji lijek ide na osnovnu, a koji na dopunsku listu lijekova. Lista je formirana, na njoj je više istovrsnih lijekova s različitim cijenama.

Ako liječnik smije propisati samo najjeftiniji od tih lijekova, što je sa svim onim lijekovima koji su skuplji? Njih liječnici neće propisivati jer se boje sankcija HZZO-a, pacijenti ih neće nikako moći nabaviti jer prema aktualnoj regulativi ne postoji mogućnost nadoplate za lijekove s osnovne liste, već samo s dopunske liste. Istodobno, proizvođačima nije ponuđena ni mogućnost usklađenja cijena (za što bi opet trebalo mijenjati cijelu regulativu), niti nam je ponuđena opcija da naši lijekovi prijeđu na dopunsku listu", kažu predstavnici proizvođača lijekova koji zasad s HZZO-om potiho pregovaraju kako bi ublažili  štetu.  

Izlaz: povlačenje       
I u Komori i u industriji, međutim, slažu se da zapravo ne postoji srednji put, već traže da se preporuka povuče. "Ako i dalje postoji namjera da se uvede takav sustav najjeftinije inačice, neka se to napravi u skladu sa zakonima, odnosnoa neka se izmijeni cijela regulativa", poručuju iz sektora.Kako su nam objasnili iz HZZO-a, provedba preporuke trebala bi izgledati ovako: najkasnije do 30. rujna u aplikacijama ordinacija primarne zaštite bit će implementirana nova tražilica lijekova, po kojoj je liječniku naznačen najjeftiniji lijek. U slučaju da se liječnik ipak odluči za skuplji lijek, ponuđeno će mu biti i 10-ak odgovora i slobodno polje za objašnjenje zbog čega nije propisao najjeftiniji lijek, primjerice, "pacijent alergičan na ovojnicu, psihički bolesnik koji novu terapiju ne prihvaća, dokazana nedjelotvornost, lijek nije dostupan na hrvatskom tržištu", kaže Tatjana Prenđa Trupec, zamjenica ravnatelja HZZO-a.

Zavod ustraje: i skupljim lijekovima šansa  

Kako prekršiti preporuku

Liječnicima će najlakše biti prekršiti preporuku u slučaju da najjeftinijeg lijeka nema na tržištu jer na to nemaju utjecaj. Popis lijekova kojih nema na tržištu, kažu u HZZO-u, bit će na stranicama Zavoda, a liječnici će ih moći vidjeti i na svojim aplikacijama. Liječnici i dalje imaju mogućnost propisati i lijek s dopunske liste uz suglasnost pacijenta. U HZZO-u kažu da rezultati u prvih nekoliko dana pokazuju visok stupanj suradnje liječnika i pacijenata. "Očekujemo da će prvih tjedana biti nesnalaženja i molimo za razumijevanje jer će ušteđeni novac biti potrošen za lijekove za koje dosad nije bilo novaca", kaže Prenđa-Trupec.

Komentari (1)
Pogledajte sve

preporuka ne obvezuje.

New Report

Close