Grobari Kamenskog uništili Hana voćnjak, država gluha na apele našičkih vlasti

Autor: Saša Paparella (VLM) , 10. prosinac 2012. u 09:16
Ostali su samo oni: nekoć je u Vukojevcima pokraj Našica radnika bilo više, no odlazili su jer je plaća kasnila i po 22 mjeseca...

Voćnjak koji je poslužio za malverzacije još ima ugovor o koncesiji, našički gradonačelnik pisao Ministarstvu poljoprivrede, ali ništa…

Zašto Hrvatska uvozi hranu? Jedan od odgovora jest: zato što voćnjaci ne služe uzgoju voća nego za financijske malverzacije. Tako se barem dogodilo s Hana voćnjakom u Vukojevcima pokraj Našica, gdje šestero radnika već 14 mjeseci nije dobilo plaću iako uredno dolaze na posao.

Ništa neobično, jer s uništenih više od 200 hektara propalih nasada, uglavnom jabuka, gospodari Hana voćnjak Kukljaš, tvrtka u vlasništvu Vilinskih poljana d.o.o., proslavljenih u aferi Kamensko. Našički voćnjak, čini se, neće proći bolje od spomenute tvornice. Tvrtka je zrela za stečaj, račun je već 700 dana u blokadi, isključeni su struja i telefon. Davor Vlajčević, vlasnik Vilinskih poljana, posjetio je voćnjak nedugo nakon puštanja iz pritvora, u koji je zapao zbog afere Kamensko. Tada je obećao da će, ode li tvrtka u stečaj, radnicima prepisati stan na zagrebačkom Laništu, pa neka se tako namire…"A što će nama taj stan? Pa mi trebamo novac odmah da nahranimo svoje obitelji", rekli su nam radnici, koje smo posjetili ovih dana. Nekoć ih je bilo više, no odlazili su jer je plaća kasnila i po 22 mjeseca. Hanu je 2006. godine kupio osječki Agroholding, udesetostručio mu temeljni kapital i prodao ga 2007. vukovarskom Ecomineralu, odnosno Miroslavu Kutli, koji je tada obišao voćnjak. Za direktora je postavio Matu Biluškovića, svog menadžera od povjerenja. Odmah potom Hana je opterećena založnim pravom zbog kredita koji je Ecomineral podigao u osječkoj Slavonskoj banci. Ecomineral je tada bio registriran na adresi vukovarskoga Berga, uspješne tvrtke uništene izvlačenjem novca, kojim su građeni stanovi na zagrebačkom Laništu.

U Bergu je bio registriran i Eko grad, preko kojeg su Kutlini suradnici Vlajčević i Antun Crlenjak od Fonda za razvoj i zapošljavanje (FRZ) dobili 14 milijuna kuna kredita za svoju već čuvenu, nikada podignutu farmu konja. Čini se da je i Ecomineral trebao poslužiti za izvlačenje državnog novca. Preko HBOR-ova programa financiranja pronalazaka pokušali su dobiti devet milijuna kredita za "proizvodnju ekoloških folijarnih gnojiva u Iloku", no nisu u tome uspjeli, iako je Ecomineral prethodno dobio preporuku Poslovno-inovacijske agencije RH (BICRO). Ecomineral je nakon 2008. prošao "face lifting": tvrtka se sada zove Novatech agro, sjedište joj je prebačeno u Ilok, promijenjena je djelatnost, a kao vlasnica se u sudskom registru navodi Martina Gašparinac, supruga Kutlina kuma Hrvoja Gašparinca. Novatech agro nema zaposlenih i duguje državi 400.000 kuna.  U međuvremenu, Hana je 2008. ponovno promijenila vlasnika. Umjesto Ecominerala pojavio se Vlajčević, koji je voćnjak kupio kreditom Slavonske banke, a jamčio je spominjanim stanovima na Laništu. Za direktora dolazi Antun Crlenjak mlađi, sin Kutlina suradnika poznatog iz afere Kamensko. "Kad je došao Crlenjak, uplaćene su nam sve zaostale plaće i doprinosi. Početkom 2009. stigle su sadnice iz Srbije, zasadili smo 27 hektara jabuka i deset hektara šljiva i ponadali se da će napokon sve biti u redu", kažu radnici.Uskoro su plaće opet počele kasniti i voćnjak je propao.

Tek 2011., u istrazi oko afere Kamensko, otkrilo se da je projekt nasada jabuka u Hana voćnjacima poslužio za fiktivno podizanje vrijednosti tvrtke Dalta koju je Ninoslav Pavić, suvlasnik EPH i Vilinskih poljana, 2008. kupio od Miroslava Kutle za 33,6 milijuna kuna. "O projektu Hana voćnjaka znamo dovoljno da bi naš poslovni interes bio opravdan", izjavio je Pavić lani, kad se pojavila sumnja da je od njega dobiveni novac Miroslav Kutle uložio u dionice Kamenskog.Država se nije previše zabrinula zbog propaloga voćnjaka, no reagirala je gradska vlast. "Radnici Hana voćnjaka u izuzetno su teškoj situaciji. Pomažemo im novčanim donacijama jer bez redovita prihoda ne mogu plaćati osnovne životne troškove", rekao nam je Krešimir Žagar, gradonačelnik Našica. "S obzirom na stanje u tvrtki i način korištenja državnoga zemljišta, kao i zbog dugova gradskom, županijskom i državnom proračunu uslijed neplaćanja naknada za zakupa, Grad je reagirao više puta. Dopisima i upozorenjima od Ministarstva poljoprivrede tražili smo preispitivanje ugovora o koncesiji. Na naše upite nismo dobili odgovor, niti je pokrenut postupak raskida ugovora o koncesiji. Riječ je o izuzetno kvalitetnoj voćnjačkoj površini i silnim neiskorištenim hektarima", kaže našički gradonačelnik. Kad je voćnjak propao, vlasnik je radnicima rekao da će se ubuduće baviti proizvodnjom briketa, potom je najavio gradnju energane, a onda im se prestao javljati.

Komentirajte prvi

New Report

Close