Fina će i bez svih papira otvarati predstečajne nagodbe

Autor: Suzana Varošanec , 13. prosinac 2012. u 22:01
Požurit će se otvaranje postupaka nagodbi kako bi se spriječio kolaps velikih tvrtki te im se odblokirao žiroračun kako bi- što prije mogli početi normalno poslovati

Dužnike će nadzirati povjerenici predstečajnih nagodbi, Fina i Ministarstvo financija kako bi se spriječile zlouporabe i omogućilo poštivanje ugovora s bankama i dobavljačima.

Financijska agencija će od sredine idućeg tjedna moći otvarati postupke predstečajne nagodbe unatoč manjkavoj dokumentaciji koju su predali dužnici! Taj problem ima Dalekovod, Konstruktor, Dina Petrokemija… odnosno čak 75 posto dužnika koji su predali svoje prijedloge.

Banski dvori će, doznajemo, požuriti otvaranja postupaka nagodbe kako bi se brozopotezno odblokirao žiroračun dužnicima – pripremljen je prijedlog izmjena Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a očekuje se da će biti donijet u siječnju. Kako bi se pak spriječio kolaps velikih tvrtki, Vlada je pripremila i uredbu na 10-ak stranica po kojoj će Fina djelovati i prije zakonskih izmjena."Vlada će intervenirati uredbom koja bi idućeg tjedna trebala biti objavljena u Narodnim novinama", navodi upućeni izvor, a zakonski tekst promjena u ponedjeljak će ići na Vladinu koordinaciju. Te promjene pogurat će postupke kod velikih dužnika koji su na korak od stečaja, dakle prijeti im nepopravljiva šteta, a imaju tržište i zapošljavaju velik broj radnika. Bit će to time-out od ovrha. No, dužnici istodobno dolaze pod nadzor povjerenika predstečajne nagodbe, Fine i Ministarstva financija kako bi se spriječile zlouporabe i omogućilo poštivanje tekućih ugovora. Ključno pitanje postat će tako hoće li vjerovnici postići dogovor s dužnikom oko nagodbe, a loptica se prebacuje na teren razlučnih vjerovnika.

Oni će imati glavnu riječ u otpisu potraživanja, prolongatima i pretvaranju potraživanja u kapital jer će navodno imati pravo glasa o nagodbama. S druge strane, bankari će dobiti prioritetno osiguranje novih tražbina. Injekcije svježeg kapitala koje odobre dužnicima nakon što se otvori postupak predstečajne nagodbe naplaćivat će se iz redovnog poslovanja, što znači da se bankarskom sektoru neće stvarati novi dugovi. Da ne bi bilo iznenađenja nakon postignute nagodbe, svi će se vjerovnici morati javiti u postupak nagodbe – inače će izgubiti prava. S revizora pak Vlada skida velik teret: oni neće morati sastavljati i odgovarati za izvješće o procijenjenoj vrijednosti tvrtke, te održivosti programa operativnog restrukturirnja. Nova rješenja su najvećim dijelom u cijelosti prihvaćena od strane svih članova široke Radne skupine za zakonske izmjene, no doznajemo da je poslodavcima i bankarima sporno novo rješenje oko rezervacije sredstava za vjerovnike koji pobijede u parnicama. Ukoliko taj dio prođe, a naš izvor blizak Ministarstvu financija daje 80 posto šansi tome, to bi značilo slično kao u stečaju Peveca rješenje spornih parnica kroz rezervaciju imovine za takve vjerovike.

No, ako novo rješenje ne prođe, to znači da bi svi dužnici za koje se u postupku utvrdi da imaju više od 25 posto osporenih tražbina, po sili zakona morali ići u stečaj. Za takve se ne bi mogao voditi postupak predstečajne nagodbe! Odvjetnik Mićo Ljubenko, član Radne skupine, smatra da je postojeće rješenje podložno zluoporabi vjerovnika koji mogu prijavom osporenih tražbina preko 25 posto minirati postupak koji bi inače uspio. "Da bi ovaj zakon postigao efikasnost ne smije se prijeći granica zakonitosti, a nju predstavlja ograničenje Fini da umjesto suda presuđuje u spornim odnosima. To znači da prava vjerovnika koja su osporena moraju na odgovorajući način biti rezervirana po uzoru na stečajne modele", rekao je Ljubenko.Inicijativa za ubrzanje postupaka moguće je da dolazi iz bankarskog sektora, čija su potraživanja u pravilu nesporna. No, ostali vjerovnici nemaju takav privilegij, a apriorno osporavanje ili priznavanje tih spornih prava je, tvrde pravnici, nezakonito. Fina bi time preuzela ulogu suda, a ona je tog svjesna i daje do znanja da to ne želi. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nadgledanje, uredbe, odredbe, zabrane, nadzor… već cijelu godinu pokazuju samo kontraefekt.
Zlouporabe,kršenje ugovora, zakona i prava je jedino što se stvarno događa.
Bit će da nešto nije u redu.

New Report

Close