EK bi mogla predstečajne dužnike lišiti potpora

Autor: Suzana Varošanec , 05. ožujak 2013. u 22:00
Olgica Spevec, čelnica AZTN-a, nadležnost Agencije nad potporama prepušta 1. srpnja Europskoj komisiji/PIXSELL

Varteks, Dalekovod, Magma, Nexe i svi koji puno duguju državi trebali bi dostaviti AZTN plan financijskog restrukturiranja radi provjere da država ne preuzima veće obveze od drugih vjerovnika, što EU ne dopušta.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja najavila je da će pokrenuti postupke nadzora dodijeljenih potpora u svim postupcima predstečajnih nagodbi.

Takvo je postupanje u skladu sa Zakonom o državnim potporama, podsjećaju na svoje ovlasti iz Agencije.  Svojim su dopisom, kako iznose, izvijestili Ministarstvo financija o osobitoj važnosti aspekta potpora u konkretnim postupcima, kao i o koracima koje će AZTN poduzeti. Zanimljivo je da u vezi najave AZTN-a nismo mogli dobiti komentar Ministarstva financija. Nakon te najave postaje jasno da suglasnost i pozitivno mišljenje AZTN-a, te Europske komisije na donošenje Zakona o predstečajnoj nagodbi, neće biti dovoljni. Kontroli podliježu dodjeljene potpore koje nije odobrio AZTN i nakon ulaska Hrvatske u EU. Agencija će imati nadzor samo do ulaska Hrvatske u EU, nakon čega nadležnost prelazi na Europsku komisiju.

Ako se tijekom nadzora utvrdi da je država preuzela više obveza od drugih vjerovnika, poduzetnik će dobiti nalog da vrati potporu i to s kamatama. Na taj način neposredno uoči učlanjenja u EU otvara se vruća tema dodjela potpora u predstečajnim postupcima, te su pritom ključni financijski planovi restrukturiranja poduzetnika koji su veliki dužnici državi. Oni bi trebali obratiti pozornost na aspekt državne potpore, upozorava Agencija, posebno istaknuvši Varteks, Dalekovod, Magma, Nexe grupa, te slične tvrtke koje puno duguju državi. "Ako postoje indicije da bi se pri financijskom restrukturiranju moglo raditi o dodjeli državne potpore trebalo bi konkretni program dostaviti AZTN-u. U suprotnom, dodjela potpora bez odobrenja nadležnih tijela podliježe nalogu za povrat zajedno s kamatama", navode iz Agencije objašnjavajući da se "ponašanje države koje isklju­čuje postojanje državne potpore u odlukama EK i europskih su­dova naziva ispunjenjem testa privatnog investitora".

Po srijedi je test kojim se isključuje davanje prednosti dužniku na tržištu kroz državnu potporu, pa potpore nema ako se država u tom postupku ponaša kao bilo koji drugi poduzetnik i vjerovnik, te ne preuzima veće obveze od ostalih vjerovnika. Putokaz državi mogu dati banke, koje su konzervativne i dubinski procjenuju rizike. Ako su banke, primjerice, spremne pretvoriti svoja potraživanja u temeljni kapital ili dokapitalizirati poduzetnika i otpisati kamate, ista takva mjera od strane države ne bi sadržavala državnu potporu. Ako, pak, samo država iskazuje interes za pretvaranje potraživanja ili dokapitalizaciju, vrlo je teško dokazati da je riječ o ulaganju države na tržišnim načelima, poručuje AZTN. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zanimljiv je stav AZTN-a, međutim, miješati državne institucije i poduzeća u većinskom državnom vlasništvu s financijskim indstitucijama jest miješanje krušaka i jabuka.

Naime, kao razlućni vjerovnici, financijske institucije su u daleko boljem položaju od ostalih vjerovnika, pa tako i države. Država u ps nagodbama ima jednaka prava kao i ostali neosigurani vjerovnici, dakle gotovo pa nikakva.

AZTN treba samo procijeniti bi li se država više naplatila u slučaju stečaja. Ako ne bi, onda će svaka uspješna ps nagodba predstavljati ekonomski opravdan potez.

A to je ujedno i suština Zakona o financijskom poslovanju i predsteačjnoj nagodbi, da se vjerovnici naplate više nego u stečajnom postupku.

New Report

Close