‘Boban je Todoriću zatajio dugove Medije’

Autor: Danijela Jozić / VLM, Ivica Profaca (VLM) , 06. ožujak 2013. u 22:01
Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor/PIX

U koncernu Agrokor nisu željeli komenitrati optužnicu protiv splitskog poduzetnika, a potvrdili su nam da žele prodati tvrtku Media.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv splitskoga poduzetnika Matka Bobana, kojega terete za kazneno djelo prijevare.

Stavlja mu se na teret da je prilikom prodaje svoje tvrtke zatajio kupcu dugove, premda je znao da je njegovo "trgovačko društvo kao jamac platac i sudužnik zaključilo tri ugovora o kreditu i da korisnici tih ugovora (trgovačka društva čiji je direktor i osnivač njegova supruga) neće izvršavati svoje obveze po kreditima zbog nedostatka novčanih sredstava". Riječ je o transakciji kojom je Boban 2008. prodao svoju tvrtku Media Agrokoru Ivice Todorića, koji mu je nešto prije toga pomogao da preuzme Zagreb Plakat, jednoga od najvećih igrača u biznisu vanjskog oglašavanja. Prema optužnici, Agrokor je Mediju platio nešto manje od 21,5 milijuna kuna, premda je realna tržišna vrijednost bila 13,8 milijuna. Kad je vlasništvo promijenjeno, prispjela su jamstva na kredite tvrtki Bobanove supruge Aide, koje je platila Media, odnosno Agrokor.

Boban je tako Todorićev koncern oštetio za 7,7 milijuna kuna, kolika je bila razlika između ugovorene i realne cijene Medije. Kad je Media uz Agrokorova jamstva kupila 49 posto Zagreb Plakata, imala je temeljni kapital od 20 tisuća kuna, a za kupnju te oglašivačke tvrtke ponudila je 109 milijuna kuna, potisnuvši svu potencijalnu konkurenciju i izazivajući sumnje u podrijetlo kapitala koje su se dijelom obistinile kad je objavljeno da je Agrokor preuzeo Mediju.

U Agrokoru nisu htjeli komenitrati podizanje optužnice. Na naše pitanje kako posluje tvrtka Media poručili su da su zadovoljni jer je lani ostvarila rast od 13,5 posto. Potvrdili su nam i da razmatraju njezinu prodaju. O tome se šuškalo posljednjih godina, a kao najizgledniji kupac spominjala se francuska tvrtka JC Decaux. Inače, Matko Boban danas ima nekoliko tvrtki za nekretnine, a najveći posao bio mu je gradnja Filomena Spa hotela na Žnjanu, uz koji je i stambena zgrada. No, za tom investicijom ostalo je mnogo repova, zgrada je prekoračila gabarite, a kupci stanova ne mogu se uknjižiti jer objekt nema uporabnu dozvolu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Todorić dao svojim kreativnim stručnjacima odriješene ruke:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

New Report

Close