Ako vlasnik tri godine ne plaća porez, nekretnina postaje dužnik

Autor: Poslovni.hr , 06. ožujak 2013. u 10:42
Ilustracija Guliver/Thinkstock

Na taj se način može puno lakše oduzeti nekretnina vlasniku, koji čak i da je solventan može izgubiti imovinu zbog duga.

Hrvatska udruga poslodavaca nedavno se sastala s ravnateljicom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec i njezinom zamjenicom koje su im predstavile porez na nekretnine, doznaje Večernji list. Gospodarstvenicima je predstavljen Nacrt zakona o porezu na nekretnine, koji je u fazi javne rasprave, što znači da prijedlog koji su dobili nije konačan.

Prema tom nacrtu, ako vlasnik nekretnine tri godine ne bude redovito plaćao porez na nekretninu, sama nekretnina postaje dužnik i kao takvu je se može ovršiti. Večernji piše kako je to rješenje problematično za sve, jer se time može puno lakše oduzeti nekretnina vlasniku, koji čak i da je solventan može izgubiti imovinu zbog duga koji može biti višestruko manji od njezine vrijednosti.

Problem je i porez na treću nekretninu. Prva nekretnina je ona u kojoj se živi, a druga ona koju se povremeno koristi i osnovica za porez na nekretnine određuje se uz olakšice od minimalno 70 posto.  No, na treću nekretnitnu nema popusta. Porez na takvu nekretninu može biti i do 3000 posto veći od komunalne naknade, upozoravaju poslodavci.

Više pročitajte ovdje.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Nekretnina je predmet plaćanja poreza, i kao takva nositelj obveze, u njeno ime to radi vlasnik . To je zbog toga što je to , kako i samo ime kaže – NEKRETNINA .

Može doći do 10000 promjena vlasti i vlasnika, nekretnina je tu i nitko je neće odnijeti preko grane . To je Hrvatsko . I zato, nekretnina može postati dužnik, te nakon toga i preći u vlasništvo duženom . Čisto kao suza, po svim pravnim aspektima i jako logično .

Vi se u stavri bunite zbog načela poreza na istu, ali, to ste izglasali prije više od godine dana….

da, probleme će imati država, tj. moguća odšteta će teretit proračun, no kada se to dogodi odgovorni dužnosnici će već odavno bit negdje drugdje, a stvarnu štetu će osjetit oni koji pune proračun. kao i uvijek.

To ne smijete dopustiti, jer je protivno Ustavu i zakonu. Nekretnina nije napravila dug, nego osoba. To bi bila čista protupravna naplata, od strane države,
dužnik može vratiti dug kako želi, može prodati televizor, pa vratiti dug.

Ma, prste k sebi, državo pohlepna!!! Imati ćete problema s Međunarodnim sudovima.

U moru glu_posti ovaj prijedlog poreza na nekretnina je definitivno krajnje gl_up i najbolje govori o inteligenciji njegovih autora.

New Report

Close