Ako radite s državom, dio novca možete dobiti i unaprijed

Autor: Marija Brnić , 13. travanj 2012. u 17:35

U HGK pozdravljaju Vladin potez jer potiče investicije i omogućava domaćim tvrtkama da lakše konkuriraju za poslove

Od četvrtka je u Hrvatskoj na snazi velika promjena politike u plaćanju poslova za državu – uveden je dosad zabranjen institut plaćanja predujma u postupcima javne nabave. Sva ministarstva i drugi korisnici državnog proračuna, te javna poduzeća i tvrtke u kojima ima većinske vlasničke udjele do kraja 2013. moći će avansno plaćati naručene radove u maksimalnom iznosu od 10 posto ugovorene cijene bez PDV-a.

Ta je mjera bila najavljivana još u sklopu predizbornog programa Kukuriku koalicije, a kako je poentirao prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, cilj je tvrtkama olakšati da na vrijeme servisiraju svoje obveze prema kooperantima i prema državi. Naravno, i u toj mjeri Čačić naglašava distanciranje od prethodne HDZ-ove vlade, koju je prozvao jer je u velikoj mjeri prouzročila i generirala nelikvidnost u gospodarstvu. Ovom mjerom, istaknuo je, ide se u suprotnom smjeru, prema olakšavanju poslovanja i realizaciji cilja pokretanja investicija u zemlji. Ta će mjera, složio se Čačić, predstavljati i trošak za proračun i za državne tvrtke, no nemjerljivo manji u odnosu na pozitivne efekte koje će se, uvjeren je prvi potpredsjednik, njome postići. Koliki su mogući troškovi, u Banskim dvorima nisu precizirali, no kako je prema Vladinu planu investicija usvojenom u veljači za ovu godinu spremno za pokretanje 1,8 milijardi eura vrijednih projekata u javnom sektoru, za koje bi do 1. lipnja trebali biti objavljeni i natječaji, to bi značilo da bi se avansno u gospodarstvo moglo usmjeriti i do 180 milijuna eura. U usvojenim Vladinim dokumentima navodi se kako je ova mjera predviđena u slučaju javnih i državnih poduzeća za ugovore o građenju, odnosno ugovore o javnim radovima ako su naručitelji ministarstava i drugi proračunski korisnici, s tim da u njihovu slučaju procijenjena vrijednost javnih radova mora biti najmanje dva milijuna kuna. Svaki pojedinačni ugovor koji predviđa avansno plaćanje u slučaju proračunskih korisnika morat će najprije odobriti ministar financija Slavko Linić. Čačić podsjeća da je taj institut uvela koalicijska vlada Ivice Račana 2000. godine, suočena sa sličnim zastojem u likvidnosti, no koliko je poznato, taj se model avansnog plaćanja koristio samo u gradnji autocesta. Ta politika nije se raširila u javnim poslovima, a posljednjih godina potpuno je bila zabranjena prije svega zbog, kako tvrde analitičari, problema naplate u slučaju neispunjenja obveze i završetka posla, odnosno potrebe osiguranja jakih instrumenata naplate.

Na taj problem Vladi ukazuju i gospodarstvenici, koji redom pozdravljaju odluku o plaćanju predujmom. “Osobno ne poslujem s državom, ali takav je institut uobičajen u svijetu. Ono na što svakako valja pripaziti je u kakvom su stanju tvrtke s kojima se ulazi u posao jer poznato je da su građevinci u teškim problemima i poslovati s avansnim plaćanjem imat će efekta samo ako je riječ o poduzećima koja imaju izgleda preživjeti. U suprotnom bi se samo produživala agonija i pogoršavala ukupna situacija”, ističe poduzetnik Branko Roglić. Ivan Ergović, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, apsolutno podupire promjenu Vladine politike i vidi je kao “konkretnu mjeru koja će donijeti pomoć gospodarstvu u predstojećim investicijskim projektima”. Hrvatska gospodarska komora pozdravlja Vladin potez jer on s jedne strane potiče investicijsku aktivnost koja nam je nužno potrebna za izlazak iz krize, a s druge strane omogućava domaćim poduzećima, posebno građevinskoj operativi, da lakše konkurira za te poslove. Dodaju kako je dugotrajna kriza i rastuća nelikvidnost već ostavila traga na poduzećima, posebno građevinskim, koja više ne raspolažu dovoljnim vlastitim sredstvima za pripremu sudjelovanja u značajnijim investicijskim zahvatima, što im se ovom mjerom Vlade omogućava. Stoga ovu mjeru vide kao dobar temelj suradnje javnog i privatnog sektora u poticanju investicijskih projekata. No upozoravaju u Komori, taj će sustav biti efikasan samo ako osim predujma država i tvrtke u njezinu vlasništvu budu plaćale i ostale obveze prema izvođačima radova bez kašnjenja.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Prva dobra vijest u zadnjih godinu dana. Na redu su ugovarači poslova kroz javnu nabavu, a oni bi trebali biti transparentni, kako se opet ne bi “zabranjivalo” avansno plaćanje zbog “prije svega zbog, kako tvrde analitičari, problema naplate u slučaju neispunjenja obveze i završetka posla, odnosno potrebe osiguranja jakih instrumenata naplate”….. pitam se kako je 10% plaćene cijene ugovorenih radova moglo imati utjecaj na završetak radova??? Možda je u pitanju bilo ovo “valja pripaziti je u kakvom su stanju tvrtke s kojima se ulazi u posao”. Pitanje: zašto ova mjera samo za građevinarstvo? Ono je doista u krizi. Zašto ne i za druge proizvodne djelatnosti koje nisu u krizi i kod kojih bi avansno plaćanje omogućilo novo zapošljavanje? Osim trgovanja, naručito onog koje ima obilježja monopola ili nečeg sličnog?

Do 10 % za poslove iznad 2.000.000,00 kn !

taman da se ne čeka provizija

New Report

Close