Vjetroelektrane dižu cijenu struje

Autor: Darko Bičak , 20. lipanj 2012. u 22:00
PXL

Energija iz obnovljivih izvora zahtijeva visoka ulaganja u elektroenergetski sustav (EES), rečeno je na okruglom stolu “Hrvatski EES uz povećano prožimanje vjetroelektranama”, koji se u organizaciji HAZU u srijedu održao u Zagrebu.

U hrvatskim vjetroelektranama instaliran je 131 megavat snage, a do kraja godine očekuje se i 200 MW. Energetičari upozoravaju da će se protežiranjem obnovljivih izvora energije i zapostavljanjem ulaganja u klasične izvore te energetsku infrastrukturu sustav urušiti. “Ministarstvo gospodarstva je izdalo suglasnosti za izgradnju 6000 MW snage u vjetroelektranama. Ako se uzme u obzir da investicija u megavat vjetroelektrane iznosi 1,5 milijuna eura, jasno je da je riječ o ukupno devet milijardi eura te da se najveći dio tih ulaganja neće ostvariti”, kaže Marko Lovrić, pomoćnik direktora HEP-OPS-a. Lovrić pojašnjava da se mora napraviti infrastruktura kako bi se struja iz VE, ili drugih manjih obnovljivih izvora, uopće mogla pustiti u sustav. No u HEP-u navode da se dalekovod planira i gradi osam do deset godina te da nitko ne može pretpostaviti koliko će zanimanje ulagača biti za 10 ili 30 godina i hoće li tada biti instalirano 200 ili 6000 megavata. Vjetroelektrabne ovise o metereološkim uvjetima pa je nužno izgraditi gotovo iste zamjenske kapacitete u klasičnim energetskim izvorima koji mogu pokriti prekid rada u VE. Akademici su složni da su obnovljivi izvori budućnost, no upozoravaju da država mora napraviti dugoročnu strategiju koja će postaviti jasna pravila na tržištu i u konačnici izbjeći energetski slom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pa naravno da VE poskupljuju struju. Ne trebate ici daleko da pogledate kako OI utjecu na ekonomiju neke drzave. Njemacka ekonomija prosperira zbog izvoza industrijskih proizvoda ali pogledajte sto se dogadja na trzistu energije nakon sto je stranka zelenih vec duze vrijeme imala izraziti utjecaj na energetsku politiku. Sve je kulminiralo proklamacijom napustanja nuklearne energije nakon Fukusime a rezultat je… cijena struje je otisla u nebo i skoro cetvrtina kucanstava u bogatoj Njemackoj ima problema s placanjem racuna za struju.

S druge strane zemlje koje objektivno promisljaju svoju buducnost grade NE sakom i kapom. Npr. Finska.

Možda onda najbolje da se vratimo na petrolejke i svijeće za osvjetljenje? Bez reklamnih televizija (RTV) koje “pod prisilom zakona” plaćamo bi ionako izdržali a hlađenje/čuvanje hrane i sl. ponovno vratiti u podrume, trapove, zakapanje u pijesak……

New Report

Close