Sardina i Cromaris najavljuju nove investicije

Autor: Ivor Fuka,VLM , 14. travanj 2011. u 22:00

Premda je izvoz tune u Japan ove godine povećan za čak 272 posto, ribari upozoravaju da se vrlo lako može raditi o grešci u statistici

Čak 274,2 posto iznosi povećanje hrvatskog izvoza ribe ostvareno u prva dva mjeseca ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani. Riječ je o podacima Državnog zavoda za statistiku, za koje će Miro Kučić, predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe Hrvatske gospodarske komore, reći da se radi tek o statistici koja može opasno prevariti. “Bitno je znati da statistika za dva mjeseca ovisi isključivo o tuni. Njen izlov je u prosincu, siječnju i veljači, a u tim mjesecima tuna čini 90 posto ukupnog izlova. Stoga se ovdje može raditi o tome da je u prosincu 2009. godine izlovljena velika količina tune i statistički je pribrojana u 2009., a ne u 2010. godinu, dok se ove godine izlovljavalo u siječnju pa je sva tuna ušla u ovogodišnju statistiku i bitno je popravila”, smatra Kučić, dodajući kako je nezadovoljan kvotama za izlov ove ribe koje su određene krajem godine. Naime, ovogodišnja izlovna kvota plavorepe tune iznosi 376 tona, što je za 17 tona manje nego lani, a gotovo dvostruko manje nego 2009. godine. Međutim, Kučić se ipak nada da bi ovo moglo biti zadnje snižavanje kvota.

Oštra konkurencija
Ribari se već žale da je tune na Jadranu sve više i da nezaustavljivo tamani njihov ulov – sitnu plavu ribu, uništavajući im mreže. Kučić je zadovoljan i s ovogodišnjom cijenom tune, jer se bitno popravila, pogotovo u odnosu na 2009. godinu kada su cijene bile katastrofalne. Rezimira da je općenito protekla sezona podbacila, pogotovo u dijelu male plave ribe, čiji je ulov bio sedam, osam posto manji, ali zapravo se financijski gledano radilo i o 30 posto manjim prihodima, jer kvaliteta izlovljene ribe nije bila zadovoljavajuća. Predviđajući ovu sezonu, drži da je situacija teška, da će ribari ispuniti određene im kvote, ali općenito smatra da do sada ribari nikad nisu bili u težoj situaciji i da su mnogi danas pred bankrotom. U bračkoj Sardini, jednoj od vodećih hrvatskih tvrtki za preradu ribe, kažu da im ne ide loše. U ponudi imaju riblje konzerve, riblje brašno i uzgojenu bijelu ribu. Konzerviraju srdelu, skušu, tunu i oslić. “Naša proizvodnja uglavnom se temelji na ulovu srdele i nekih drugih vrsta sitne, ali i krupne ribe, te uzgoj visokokvalitetne ribe”, objasnit će nam direktor prodaje u Sardini Marko Jelinčić. U Sardini uzgajaju tunu te lubin i komarču, odnosno oradu za koju će mnogi gastronomi istaknuti da se radi o najukusnijoj bijeloj ribi. Predsjednik uprave Mislav Bezmalinović kaže da je potražnja bitno veća nego trenutni kapaciteti Sardine. Zato će u Postirama do kraja iduće godine otvoriti novu tvornicu. Procjenjuju da će se ulaganje popeti na 12 milijuna eura. “Postoji potražnja, ali sve je oštrija i konkurencija pod kojom posebno mislim na Maroko, Filipine i Tajvan. Naša riba zasigurno je kvalitetnija, ali konkurencija to nadoknađuje povoljnijim cijenama. Inače, čini mi se kako kriza nije previše utjecala na konzumaciju ribe”, smatra Bezmalinović.

Ove godine, kaže, Sardina je imala preko tisuću tona tune, što je više nego nekih ranijih godina, a jedino njeno odredište je Japan. Međutim, naglašava, da je lani ipak bio slab ulov male ribe. U Sardini godišnje uzgoje oko 1500 tona visokokvalitetne ribe iz uzgoja, te na tržište stavi 2.700 tona sitne i krupne plave ribe, odnosno oko 18 milijuna konzervi, a nadaju se da će nova tvornica povećati ove brojke. “Što se tiče lubina i komarče, oni uglavnom završavaju na trpezama u Italiji. Solidno smo zastupljeni i u državama bivše Jugoslavije, ponajviše u Srbiji, a nešto manje u Sloveniji te Bosni i Hercegovini” zaključuje Bezmalinović. Zadnjih godinu i pol na hrvatsko tržište ribe ušla je i Adris grupa putem Cromarisa iz Zadra koji je objedinio poznate tvrtke za uzgoj i preradu ribe – Cenmar, Marimirna i Marikultura Istra. Navodno je u projekt investiran 21 milijun eura, a polovicu proizvodnje tvrtka plasira na inozemna tržišta. Kako doznajemo u ovoj tvrtki trenutno je u planu povećanje temeljnog kapitala sa 60 na 214 milijuna kuna. Prošle godine uspjeli su proizvesti 3000 tona ribe i kažu kako to mogu zahvaliti investiranju u tehnologiju automatizacije hranjenja riba. “Normu za prošlu godinu smo ispunili. Ove godine plan nam je 2500 tona. Već iduću godinu namjeravamo skočiti na 3500 tona, a do sezone 2013./2014. planiramo dosegnuti 5000 tona”, objašnjava Julijan Matulina, direktor marketinga i prodaje u Cromarisu čime bi postali jedna od vodećih tvrtki na Mediteranu gdje dominiraju grčki i turski konkurenti.

Kornatska Hama
Cromarisovo mrijestilište u Ninu prostire se na 7300 četvornih metara i u njemu je lani proizvedeno 17 milijuna komada mlađi. Nakon mrijesta riba se premješta u jedno od četiri uzgajališta Cromarisa. Velike nade polažu i u pokretanje bio-proizvodnje. Trenutno u ponudi imaju brancin i oradu iz vlastitog uzgoja, te njihove dimljene filete i marinirane “verzije” ribe, kao i dagnje iz Limskog parka prirode. Kažu da su primijetili da u pojedinim trgovinama pada prodaja ribe. Podigli su i prodajnu mrežu otvaranjem ribarnica. Samo u Zagrebu lani su otvorili tri ribarnice. Nedavno su ponudili i kornatsku hamu, koja se desetljećima nije viđala po hrvatskim ribarnicama. Radi se o autohtonoj jadranskoj bijeloj ribi, koja živi na dubinama većim od 30 metara. Uzgajaju je s južne strane Pašmana, nedaleko od otočja Kornati. Ove godine planiraju pustiti u prodaju oko 40 tona. Matulina otkriva da će se u Cromarisu svim snagama baciti i u osvajanje francuskog i austrijskog tržišta, te promijeniti sadašnje stanje prema kojem 90 posto izvezene ribe plasiraju u Italiju, a ostatak u Sloveniju, Mađarsku, Poljsku, Srbiju i BiH. Požalit će nam se kako zbog proceduralnih razloga još uvijek dagnje ne mogu izvoziti u EU.

Adria šuti

U zadarskoj Adriji, koja se proslavila brendom Eva, u ponudi imaju nekoliko vrsta ribljih konzervi – sardine, skuše, tunu te inćune. Prema dostupnim informacijama tvrtka danas zapošljava petsotinjak djelatnika, a proizvodnja se procjenjuje na preko 10.000 tona ribljih prerađevina. Evu je prije nekoliko godina kupila Podravka, navodno za 15,5 milijuna kuna. Nedavno je tvrtku pogodila afera oko slučaja “Spice2”. Uz “Podravkaše” Sašu Romca i Josipa Pavlovića, uhićen je i direktor Adrije Miodrag Lacić, zajedno sa svojom pomoćnicom Tinom Perić. Vjerojatno zato u u Adriji nisu željeli odgovoriti na naša pitanja, poručivši tek da “direktorica kaže da nismo zainteresirani”.

Komentirajte prvi

New Report

Close