Proizvodnja povrća zadovoljava 50 posto domaće potražnje, a voća samo trećinu

Autor: Sandra Livajić , 10. prosinac 2008. u 22:00

Udruga korisnika služnosti na šumarskom zemljištu zalaže se za skraćivanje procedure za dobivanje zemljišta u služnost i veće poticaje države

Udruga korisnika služnosti na šumskom zemljištu (KRŠ) traži da bude ravnopravan partner pri donošenju odluka vezanih uz Vladin operativni program podizanja trajnih nasada iz 2004. prema kojem se šumsko zemljište daje u služnost na rok od 50 godina radi podizanja nasada.

Udruga koja je osnovana prije godinu dana i broji 33 člana zalaže se za skraćivanje procedure za dobivanje zemljišta u služnost, te za povećanje udjela kapitalnih ulaganja kroz poticaje koje daje država. “Dobijete šumsko zemljište kao da je poljoprivredno a i dalje se tretira kao poljoprivredno zbog čega, primjerice, ne možete izgraditi pogon za obradu plodova”, kazao je predsjednik Udruge Mihovil Štimac. Pozivajući se na procjene Ministarstva poljoprivrede, Štimac je istaknuo kako podizanje 13.000 hektara vinograda znači zapošljavanje 4000 obitelji, a 5500 hektara maslina zapošljava 1000 obitelji. Do danas su članovi Udruge podigli 600 hektara nasada, a u pripremi je novih 1000 hektara.“Ove brojke nisu dio stvarnih mogućnosti. Vladin projekt ima za cilj okrupnjivanje poljoprivredne proizvodnje, a indirektno maslina i loza mogu unaprijediti i turističku ponudu kroz agroturizam”, naglasio je poznati vinar Antun Plančić.

Jedan od najvećih hrvatskih izvoznika voća i povrća, Nikola Vrcan, vlasnik tvrtke Vrci, kazao je kako domaća proizvodnja povrća zadovoljava tek polovicu domaće potražnje, dok voće pokriva tek trećinu potražnje. “Moja je želja zasaditi na području Sinjske krajine najveći voćnjak u ovom dijelu Europe. Klima je izuzetno povoljna, a novi nasadi bi trebali biti prioritet prije ulaska u EU”, smatra Vrcan.Početkom stoljeća u Hrvatskoj je bilo 200.000 hektara vinograda, dok ih je danas tek 58.000, a od nekadašnjih 40 milijuna stabala maslina danas ih je tek 5 milijuna. Vladin operativni program ima za cilj podizanje što većeg broja trajnih nasada do ulaska Hrvatske u EU, kada će doći će do zabrane sadnje novih vinograda i maslinika, dok u slučaju voćarstva podizanje novih nasada nije u sustavu kvota. Tim programom planirano je sufinanciranje sađenja 15 tisuća hektara novih voćnjaka, 13 tisuća hektara vinograda i oko 5500 hektara maslinika do ulaska Hrvatske u EU. Prema izmjenama iz srpnja ove godine, ciljevi programa su obnova postojećih i podizanje novih vinograda, zatim obnova i podizanje 4500 ha maslinika, 8000 voćnjaka, osiguranje samodostatne proizvodnje voća i maslinova ulja, te usklađivanje proizvođačke organizacije, kao i tržišnih standarda, te i domaćeg zakonodavstva s proizvodnjom i zakonima u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close