OpenERP počeo graditi partnersku mrežu u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 23. studeni 2011. u 22:00

U startu privukli jednog od najvećih partnera Microsofta i Oraclea, koji zbog krize tako širi vlastitu ponudu

STORM grupa, četvrti največi sistemski integrator u Hrvatskoj postala je službeni partner OpenERP-a pomoću kojeg planira nuditi barem 30 do 40 posto jeftinije ERP-ove od tvrtki-partnera SAP-a, Microsofta i Oraclea, doznaje Poslovni dnevnik. ERP su poslovno-informatička rješenja kojima se informatizira cijela tvrtka od računovodstva, proizvodnje do nabave i prodaje, a sve češće uključuje analitičke i CRM alate za upravljanje odnosima s kupcima.Štefanija Đurak, direktorica Odjela poslovnih aplikacija i savjetnica Uprave STORM grupe ističe da OpenERP uključuje sve to i da će s njim ciljati ne samo na male i srednje već i na najveće korisnike.

Šire ponudu
“Ključna prednost naše nove ponude, koju temeljimo na partnerstvu s OpenERP-om je da u startu možemo ponuditi cjenovno povoljnije ERP rješenje našim klijentima od američke i njemačke konkurenata, jer su OpenERP licencije besplatne a one u pravilu čine 30 do 40 posto troška uvođenja poslovno-informatičkog sustava”, ističe Đurak.Nova ponuda STORM grupe tim je zanimljivija kad se zna da je riječ o jednom od najuglednijih i najvećih partnera Microsofta i Oraclea u Hrvatskoj, kojima je OpenERP konkurent. “Kriza je dosta toga promijenila, a ponajviše stanjila budžete tvrtki potencijalnih klijenata i stoga je STORM grupa odlučila ponuditi jedan drugačiji pristup jačanju konkurentnost domaćih tvrtki – kroz model otvorenog koda – model koji je u Europi sve više u trendu”, ističe Đurak.

Dodaje da STORM želi ostati partner Microsofta i jedan od vodećih isporučitelja njegovog ERP-a Navisiona pa i NAV-ove cloud inačice. U tom smislu ističe da Navision i OpenERP za njih nisu konkurentska rješenja. “Imajući oboje mi nadopunjujemo ponudu i dajemo korisnicima mogućnost bogatijeg izbora kao i u trgovini gdje mogu izabrati tenisice i traperice različitih brendova pa tako kod nas mogu birati softverska rješenja različitih brendova”, pojašnjava savjetnica Uprave STORM-a. Mirko Erić, direktor Infokoma, domaćeg proizvođača ERP-a koji se lani priključio OpenERP zajednici i time postao njena prva tvrtka partner u Hrvatskoj, kaže da zajedno sa STORM-om, labinskim Vintehom i zagrebačkim Slobodnim programima planira pokrenuti udrugu OpenERP korisnika. “Kroz udrugu bi osnažili logistiku, lokalizaciju, promociju i podršku OpenERP korisnicima u Hrvatskoj”, kaže Erić.

Potencijalni lider
Dodaje da je to ključno, jer “već sada u nekim segmentima Open ERP nadilazi domaće, američke i njemačke konkurente, a do kraja iduće godine predstavljat će vrh onoga što domaće tvrtke u ERP-u mogu ponuditi”. Pojašnjava da taj stav temelji na dvije godine rada s OpenERP-om i 20 godina razvoja vlastitog ERP sustava kojeg koristi 300 tvrtki. Marnix Coenaerts, voditelj partnerske mreže OpenERP-a, kaže da u Hrvatskoj zasad imaju dva partnera. “Plan je širenje, jer globalno imamo više od 400 partnera, a naša rješenja koristi 1200 kompanija među kojima su Danone, Thomas Cooku, Whirpool i Singer”, zaključuje Coenaerts.

Trendovi i iskustva

Ofanziva otvorenog koda
Štefanija Đurak iz STORM grupe i Mirko Erić iz Infokoma slažu se da će u idućih pet godina u Hrvatsku doći do značajnog prodora poslovnih rješenja temeljenih na otvorenom kodu. “Riječ o velikoj prekretnici, jer je globalno tržište zasičeno softverom zatvorenog koda”, kaže Erić.

OpenERP u Elgradu
U Hrvatskoj OpenERP ima tri veća korisnika Elgrad, Pavletić i Zepter. Josip Cvitaš iz Elgrada, koji ima promet od 21 mil. eura, 243 radnika i 9 drvnih centara po Hrvatskoj, kaže da su u šest mjeseci uveli OpenERP u proizvodnju, nabavu i prodaju, a do kraja 2012. njime če pokriti sve.

Komentari (1)
Pogledajte sve

OpenERP je odlično rješenje za srednje velike tvrtke.
Primjenjujemo ga kod više korisnika, sa hrvatskom inačicom računovodstva, kadrovske, plaća, e-porezne, e-regosa, e-izvoda, itd….
Vaš link

New Report

Close