Najuspješniji u IT industriji prošle godine povećali prihode

Autor: Bernard Ivezić , 29. lipanj 2011. u 22:00

Usporedba prihoda i dobiti desetak najvećih informatičkih tvrtki u prodaji računala i pružanju IT usluga pokazuje da su u prosjeku prihode povećale do 16,4 posto, a dobit za 71,8 posto u odnosu na godinu ranije

Prošla je godina označila početak stvarne konsolidacije hrvatskoga informatičkog tržišta. Iako se očekivalo da će je započeti međunarodni igrači iz informatičke industrije, ipak ju je započeo Hrvatski telekom, preuzevši za gotovo 200 milijuna kuna drugoga najvećeg sistemskog integratora u Hrvatskoj, dubrovačku tvrtku Combis.

To je preuzimanje znatno utjecalo na informatičku potrošnju telekomunikacijskih operatera i izazvalo veliko preslagivanje snaga na informatičkom tržištu. Prema Fininim podacima, koja se ravna isključivo prema registraciji tvrtke u sudskom registru, najveća informatička tvrtka je IT veletrgovac Recro kojem je promet lani porastao sa 333,9 na 367,5 milijuna kuna. Slijedi najveća informatička državna tvrtka APIS IT čiji je prihod sa 175,5 skočio na 183 milijuna kuna, dok je na trećemu mjestu IT veletrgovac ASBICS-CR s rastom prometa sa 152,1 na 162,6 milijuna kuna.Fina ipak zbog svog načina računanja u obzir nije uzela četiri najveće IT kompanije. Riječ je o M San grupi, najvećem IT trgovcu i proizvođaču računala u Hrvatskoj, kojem je lani prihod porastao za 2,1 posto, na 1,69 milijardi kuna. Slijedi King ICT, tvrtka iz sastava šire M San grupacije, koja je lani imala pad prometa od 14,9 posto, na 458,5 milijuna kuna. Tu je još IBM Hrvatska koji je lani uprihodio 223,8 milijuna kuna uz smanjenje prihoda od 3 posto i veletrgovac Microline koji je zabilježio rast od 42,8 posto, na 188,8 milijuna kuna.

Veći prihodi
Bez obzira uzmemo li u obzir informatičke tvrtke koje su registrirane za IT ili pak one koje se bez obzira što nisu tako registrirane bave tim poslom, vidljivo je da su najuspješnije među njima lani ili održale ili povećale i prihode i dobit. Neke od njih poput Kapsch TIS-a, koji je prethodno preuzeo TIS i Rig Datacom, lani su povećale dobit za 104,7 posto, na 2,24 milijuna kuna. Usporedba prihoda i dobiti desetak najvećih informatičkih tvrtki u prodaji računala i pružanju IT usluga pokazuje da su u prosjeku prihode povećale do 16,4 posto, a dobit za 71,8 posto. Zanimljivo je da je najveći porast profitabilnosti zabilježio APIS IT, čija je neto dobit skočila sa 3,96 na 11,9 milijuna kuna. U privatnom sektoru to je uspjelo još tvrtkama poput grupe IN2, inače najvećega hrvatskog proizvođača softvera i naše najveće softverske tvrtke, čija se dobit lani udvostručila na 10,4 milijuna kuna, zatim trgovca Linksa, koji je zahvaljujući velikom preslagivanju snaga u maloprodaji IT opreme zabilježio velik rast prihoda, ali i rast dobiti od 118,5 posto na 1,82 milijuna kuna. I konačno, neke su velike međunarodne kompanije poput IBM-a Hrvatska lani zabilježile velik rast dobiti. IBM-u je neto dobit skočila za 62,2 posto, na 50,1 milijun kuna. Osim rasta prihoda i profitabilnosti najuspješnije su informatičke tvrtke lani dobile i dugoočekivane konkurente na tom tržištu.

Naznaka oporavka
Tako je vlasnica Privredne banke Zagreb Intesa SanPaolo u Hrvatskoj sa svojim informatičkim odjelom koji djeluje u okviru zasebne tvrtke Intesa SanPaolo Card lani imala promet od 122,4 milijuna kuna i 190 zaposlenih. U IDC Adriaticsu ističu da je ukupno informatičko tržište u Hrvatskoj lani ipak palo, i to za 5,3 posto, na 1,06 milijardi dolara. Iako negativan, taj se pokazatelj tumači kao naznaka oporavka jer je godinu prije pad IT tržišta u Hrvatskoj bio 16,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close