Kako do izvrsnosti u industrijskoj proizvodnji

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2012. u 22:00

Neki elementi vođenja industrijskih procesa su izravno uključeni u upravljanje potrošnjom energije

Današnji uređaji i sustavi za mjerenje, regulaciju i automatsko upravljanje industrijskim postrojenjima i procesima mogu nam pružiti vrlo detaljan uvid u rad postrojenja . Prvi prioritet kvalitetnog vođenja industrijskog procesa je postizanje i održavanje procesnih uvjeta i parametara za uspješnu proizvodnju.

Da bi se to ostvarilo, katkad je neizbježno trošenje golemih količina energije: ekstremni slučaj je proizvodnja tehničkih plinova separacijom zraka u kojoj je glavna “sirovina” zapravo besplatna (zrak), a trošak proizvodnje se odnosi na energiju potrebnu prije svega za hlađenje zraka na vrlo niske temperature radi ukapljivanja. Među funkcijama sustava za vođenje procesa koje ne utječu izravno na kvalitetu proizvoda, osim nezaobilazne sigurnosti procesa, sve veću važnost ima i energetska učinkovitost. Neki elementi vođenja procesa su izravno uključeni u upravljanje potrošnjom energije – kao na primjer obračun utrošaka energenata ili upravljanje vršnim opterećenjem selektivnim uklopom i isklopom potrošača električne energije. Ovdje želimo staviti veći naglasak na neizravan utjecaj vođenja procesa na energetsku učinkovitost. Lako opisiv primjer je održavanje temperature u kemijskom reaktoru pomoću sustava za grijanje i hlađenje. U optimalnoj regulaciji za stabilnu radnu točku tipično će se uklapati samo jedan od sustava – grijanje ako je zadana temperatura viša od temperature okoline, a hlađenje ako je zadana niža temperatura ili ako reakcija oslobađa toplinu. Ako regulacija nije optimalno podešena, može se dogoditi bitno viša potrošnja energija. Pri tome treba uzeti u obzir sve elemente koji utječu na kvalitetu regulacije – smještaj, kvalitetu i karakteristiku odziva mjernih osjetnika temperature, svojstva medija za prijenos toplinske energije, aktuatore, eventualne naslage materijala koje otežavaju prijenos topline…

Neki od tih elemenata mogu se mijenjati tijekom rada postrojenja, pa i to treba uzeti u obzir. U konačnici, kao što “meka noga” na papučici gasa donosi uštedu goriva u vožnji, optimalna regulacija uz smanjenje oscilacija poboljšava energetsku učinkovitost. Katkad je uz minimalne dodatne investicije moguće postići važna poboljšanja koja dugoročno daju uštede. U upravljanju crpkom često je zbog procesnih zahtjeva na raspolaganju mjerenje tlaka na potisnoj strani i mjerenje protoka također na potisnoj strani. Uz dodatak mjerača tlaka na usisnoj strani crpke te primjenu pametnog uređaja za upravljanje motornim pogonom, može se u realnom vremenu pratiti karakteristika crpke i njezina radna točka. Praćenjem odstupanja trenutne radne točke od projektirane karakteristike moguća je automatska korekcija režima rada. Kroz širok portfelj mjerne, sklopne i automatizacijske tehnike, s integriranom komunikacijom u konceptima “Totally Integrated Automation” i “Totally Integrated Power” te iskustvom vlastitih inženjera i mrežom partnera, Siemens pruža vrhunska rješenja procesne automatizacije i energetske učinkovitosti za sve grane industrije uključujući i navedene primjere.

Sven Pavlaković, voditelj projekta u sektoru Industrije Siemens Hrvatska

Komentirajte prvi

New Report

Close