Izazovi pristupanja Uniji vezani uz tržište rada

Autor: Poslovni.hr , 27. lipanj 2012. u 22:00

Predstavnici hrvatskih građevinara prvi put u Bruxellesu na skupu socijalnih partnera na bipartitnoj razini

Predstavnici HUP-UPG-a prvi su put sudjelovali na plenarnom polugodišnjem sastanku europske Federacije poslodavaca graditeljstva (FIEC) i Europskog sindikata građevinara i radnika u drvnoj industriji (EFBWW-a) održanom 14. lipnja. Na sastanku su bili Zdenko Karakaš i Tatjana Gračić iz HUP-UPG-a. Europski socijalni partneri često istupaju sa zajedničkim stavovima o pitanjima koje su od velike važnosti, i za poslodavce i za radnike. Ono što partneri zaključe nipošto nije nevažno, i to bude osnova za nova zakonska rješenja na europskoj razini. Po prirodi stvari, sindikati i poslodavci ne mogu se složiti o svim pitanjima, ali mnoga su pitanja, ponajprije uređenost tržišta i poštivanje pravila zdrave konkurentnosti i “fer playa”, zasigurno zajednički interes. Najčešće zajedničke teme i stavovi tiču se zaštite na radu, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja itd.

Ilegalni radnici
Raspravljalo se o stanju zajedničkih projekata Europske unije, npr. o projektu vezanom uz azbest i druge opasne supstancije. Pripremljen je i “Vodič za zaštitu zdravlja i zaštitu na radu”, koji će se objaviti na nizu jezika Unije, kao i radionice o toj temi po zemljama članicama (i dalje neslavno visok broj nesreća na radu u sektoru). Govorilo se o problemima, koji nas se možda zasad ne tiču, ali već za godinu dana hoće – slobodi nastanjivanja stranih radnika, lažnom samozapošljavanju, direktivama povezanim sa zapošljavanjem radnika u sezonskim djelatnostima koji dolaze iz trećih zemalja (Afrike, zemalja Trećeg svijeta itd.) i o strukovnom obrazovanju i zapošljavanju. Kao i svugdje, teško je mlade zainteresirati za sektor koji tradicionalno nije na glasu. Za nas je bila vrlo zanimljiva tema europskih identifikacijskih kartica za radnike na gradilištu, način na koji bi se mogao smanjiti, ako ne i ukinuti rad stranih ilegalnih radnika i rad na crno. Primijećeno je da strana radna snaga iz siromašnijih zemalja često ima više nesreća na radu (niža razina osposobljenosti). Kako se i naša vrata za stranu radnu snagu pristupom u Uniji otvaraju, pitamo se koliko ćemo biti spremni i koliko smo svjesni promjena koje slijede? Mobilnost i otvorenost tržišta rada zacijelo će odvesti naše radnike i tvrtke u druge zemlje članice Europske unije, ali i dovesti strance, i radnike i tvrtke. Jesmo li svjesni promjena koje nam slijede?

Malverzacije
Na radionici o stanju na terenu vezano za slobodni nastan i rad u EU, koju je organizirala Federacija sindikata EFBWW sljedeći dan, puno se pozornosti posvetilo problemima stranih radnika kad tvrtke ne posluju pošteno. Izloženi su brojni slučajevi (cases) iz više zemalja članica Europske unije i Norveške, a ponajviše je bilo govora o poljskim radnicima na radu izvan Poljske (ali i baltičkim i inim radnicima). Sve to s namjerom da se “bottom-up” (odozdo) pristupom zakonodavcima i socijalnim partnerima ukaže na to kakvo je stvarno stanje i koje su promjene nužne u tzv. posting direktivi, koja definira kao zahtjev “fer i nediskriminirajuću tržišnu utakmicu” i promovira “slobodu kretanja tvrtki”. Nažalost, nove tržišne mogućnosti otvaraju mogućnosti za nove vrste malverzacija te se u izmjenama i dopunama Direktive o slobodnom nastanu i radu izvan granica domicilne zemlje traži jasniji koncept što je to strani radnik iz zemlje članice, što je samozaposleni radnik kao i prevencija kriminala i zloporabe tog prava, kao i primjena radnog zakonodavstva zemlje u kojoj se izvode radovi. FIEC je osudio malverzacije i nepoštene prakse te je istaknuo da Federacija poslodavaca u graditeljstvu zastupa određene standarde u poslovanju koji poštuju red i zakon. Ipak, navedeni slučajevi nisu tako česti. Kao što znamo, o primjerima koji su dobri često se nema što puno reći, a o crnim stranama medalje ipak se češće govori.

Komentirajte prvi

New Report

Close