Iskon pokreće svoj inkubator

Autor: Bernard Ivezić , 07. lipanj 2012. u 22:00

Suradnja sa startupovima zanimljiva je HT-u Vipnetu, Croatia osiguranju, Plivi, Ini, HEP-u i Vindiji

Nakon što je Iskon, tvrtka kćer Hrvatskog telekoma, najavila da na jesen pokreće vlastiti startup program Poslovni dnevnik istražio je da li druge velike hrvatske kompanije planiraju ulagati u startupe, surađivati s njima na istraživanjima i razvoju ili im pružiti priliku da dobiju prvu referencu. S izuzetkom telekomunikacijskih operatera te Croatia osiguranja, HEP-a, Ine, Plive i Vindije niti jedna druga veća kompanija nije bila zainteresirana za razgovor na tu temu.U SAD-u i Zapadnoj Europi velike kompanije intenzivno surađuju s malim, inovativnim tvrtkama i ta suradnja nije ograničena samo na tehnološki sektor.

Berlinski inkubator
Tako primjerice globalni farmaceutski div Merk suradnju s novim, inovativnim tvrtkama razvija kroz Merk Global Health Innovation Fund, a logistička kompanija UPS preko UPS Strategic Enterprise Funda.U Hrvatskoj su velike kompanije prije krize bile spremne ulagati u private equity fondove poput Quaestusa u koje su najviše ulagali građevinari poput Nexea, Dalekovoda, Kontruktor inženjeringa i IGH, ali i Agrokorova Jamnica i najveća informatička kompanija M San. No, takva su ulaganja išla uglavnom prema srednjim i velikim kompanijama poput Hospitalije, Metroneta i Tele2.Španjolski operater Telefonica lani je pokrenuo novi val suradnje s novim, inovativnim tvrtkama kroz posebnu poslovnu jedinicu Telefonica Digital Venture Capital te je u Velikoj Britaniji, Kolumbiji i Brazilu osnovao poslovni akcelerator Wayru. Na taj je izazov odgovorio Deutsche telekom, većinski vlasnik Hrvatskog telekoma, koji je u svibnju najavio da pokreće svoj poslovni inkubator nazvan Hub:Raum u Berlinu. DT navodi da će Hub:Raum osiguravati prostor, poslovno mentorstvo, tehnologiju, ali i do 300.000 eura sjemenske investicije. Thomas Kiessling, direktor proizvoda i inovacija DT-a kaže da im je cilj da u Berlinu stvore most između startup scene i korporativnog svijeta. Prema prvim informacijama iz Iskona u Hrvatskoj bi sličan projekt u pilot fazi s nekoliko startupa trebao početi raditi do kraja godine.U Hrvatskom telekomu kažu da inovativnost jedna od polazišnih osnova svih projekata u kompaniji, a da kreativnom potencijal neupitno leži i u manjim, startup tvrtkama, te inovativnim pojedincima i skupinama.“Zato smo okrenuti suradnji i podršci kroz razne oblike hrvatskim startupima, a u prilog tome govori i kreiranje ApliCentra čija je namjera bila stvaranje zajednice hrvatskih developera koji na toj stranici mogu ponuditi svoje aplikacije prilagođene potrebama hrvatskih korisnika te takve i slične oblike suradnje namjeravamo razvijati i u narednom periodu”, kažu u HT-u.

Stotine ideja
U Vipnetu kažu da u posljednje tri godine aktivno surađuju s više hrvatskih kompanija, među kojima su i startupi.“Tako smo s tvrtkom Mobilna informatika, koja je razvila servis Salespod, zajednički razvili vlastito cloud rješenje aplikacije za upravljanje terenskom prodajom Vip nadzor prodaje”, kažu u Vipnetu.Dodaju da su sa GDI Gisdatom, drugom najvećom hrvatskom softverskom tvrtkom ušli u zajednički istraživačko-razvojni projekt iz kojeg je nastala usluga Vip auto nadzor te da su razmotrili nekoliko stotina ideja za nove projekte. “Vipnet je izuzetno otvoren za suradnju s malim kompanijama i startupima, a osnovni kriterij odabira usluge ili proizvoda kojeg možemo zajednički realizirati jest tržišni potencijal i inovativnost predložene suradnje”, zaključuju.

Šira slika

Stroga ulagačka pravila
U Croatia osiguranju su nam pojasnili da su ulagali u Quaestus kao investicijski fond u sklopu strogo zakonski definiranih okvira. Iako su u Agrokoru primjerice planirali kupiti prvi hrvatski električni automobil od Dok-Inga, nisu odgovorili na naš upit. Isto je postupila i Adris grupa koja je više usmjerena na velike investicije u energetiku i turizam. U Plivi su nam pak rekli da zbog burzovnih pravila ne mogu dati komentar. Iz Vindije smo tek neslužbeno saznali da imaju takve projekte, ali u okviru svoje industrije. HEP navodno jača suradnju s akademskom zajednicom, a u Ini kažu da će takvih vijesti najvjerojatnije imati vrlo skoro.

Komentirajte prvi

New Report

Close