Građani plaćaju dvostruko više od operatera

Autor: Bernard Ivezić , 27. svibanj 2012. u 22:00

Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2 lani su u proračun za radiofrekvencije uplatili 130 milijuna kuna, a građani i tvrtke 234 milijuna kuna

Dok mobilni operateri upozoravaju da će ih Vlada kroz planirane izmjene Pravilnika o naknadama za radiofrekvencije oporezivati više nego sa sadašnjih 6% harača, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uzvraća da trenutno u proračun po toj stavci uplaćuju godišnje upola manje nego građani. Jelena Bralić, glasnogovornica ministarstva kaže da su Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2 lani u proračun na taj način uplatili 130 milijuna kuna, a građani i tvrtke 234 milijuna kuna.

“Prema važećem pravilniku od ukupno 364 milijuna kuna koje su u proračun došle od uporabe radiofrekvencija u pokretnim mrežama dvije trećine otpada na naknadu koju su na svojim računima platile tvrtke i građani, a Vlada predlaže da se taj teret prebaci sa gospodarstva i građana na operatere”, pojašnjava Bralić.Izmjenama pravilnika godišnja naknada mobilnim operaterima za radiofrekvencije povećala bi se s 0,5 na 5% godišnjeg bruto prihoda. U ministarstvu procjenjuju da bi povećanje bilo oko 300 milijuna kuna. Iako se u branši komentira da bi to bila osnova za ukidanje mobilnog harača od kojeg država ubire isti iznos i za koji je Europska komisija oštro kritizirala Hrvatsku, Bralić kaže da su sve odluke o mobilnom nametu od 6 posto u nadležnosti Ministarstva financija. O tome kad bi se mogao ukinuti namet od 6 posto daje naslutiti napomena iz ministarstva da bi nove naknade bile na snazi od 1. siječnja iduće godine.HT i Vipnet Vladin su prijedlog opisali kao suprotnost europskoj regulativi, dok je Tele2 ostao suzdržan. U HT-u kažu da bi im umanjio investicijski potencijal i godišnje uzimao više od 150 milijuna kuna što je više od 6 posto harača. Vipnet prijedlog naziva jednostranom izmjenom koncesijskih uvjeta koje će operaterima izbiti 4 milijarde kuna namijenjenih investicijama.

Činjenice

Više od sedam posto
U HT-u kažu da je prijedlog suprotan svim dosadašnjim razgovorima s ministarstvom i da će njihov mobilni ostati bez više od 7% prihoda za taj poseban porez. “Ovakav prijedlog daje odgovor zašto u Hrvatsku ne dolazi kapital”, kažu iz odjela za OJ HT-a kojeg vodi Maja Weber.

Nemoguće poslovati
U Vipnetu kažu da prijedlog obezvrjeđuje poslovne planove svih potencijalnih i postojećih koncesionara u drugim prometnim granama i industrijama. “Ovo pokazuje da se u Hrvatskoj planirani povrat sredstava može jednostranom odlukom produžiti unedogled”, kaže Dubravka Jusić, voditeljica komunikacija Vipneta.

Komentirajte prvi

New Report

Close