Čakovečki mlinovi povećavaju dobit na 28 milijuna kuna

Autor: Biserka Ranogajec , 08. rujan 2010. u 22:00

U maloprodaji radi 1085 radnika koji ostvaruju više od 70 posto prihoda, dok je u proizvodnji zaposleno još njih 600

Ništa posebno nije se dogodilo. Radimo normalno i tržište je prepoznalo naše proizvode. Tim je riječima najveći pojedinačni dioničar i direktor grupe Čakovečki mlinovi Stjepan Varga komentirao jagmu za dionicama ove kompanije koja vlada posljednjih tjedana. Dionica je postala prava meta za ulagače, posebno za obvezne mirovinske fondove. Među deset najvećih dioničara nalaze se mirovinci sa 7,2 posto udjela. Od početka godine dionice Čakovečkih mlinova porasle su više od 37 posto.

Provjereni dobavljači
Stjepan Varga sa suprugom Ružicom drži oko 26% kompanije, a u poduzeću radi više od 40 godina. Kaže da tvrtka redovno podmiruje sve obveze te da su u travnju ove godine isplatili dividendu od 50 kuna po dionici. U prošloj godini imali su 24 milijuna kuna dobiti, a do kraja ove Varga procjenjuje da će se ostvariti 28 milijuna kuna prije oporezivanja. Grupa je u prvom polugodištu uspjela doći do dobiti od 14,7 milijuna kuna unatoč padu cijena mlinskih proizvoda i rastu cijene pšenice. Naime, samo poskupljenje hrane, što je posljedica skoka cijene žita na svjetskim burzama, čine dionice takvih prehrambenih tvrtki privlačnijim ulagačima. Međutim, samo stabilne i dobro vođene kompanije mogu povećavati prihode istodobno s rastom cijena sirovina i padom cijena gotovih proizvoda. Cijene mlinskih proizvoda, tumače u Upravi, pale su u odnosu na lani, ali povećanim fizičkim obujmom proizvodnje u potpunosti su zadržani kupci i tržište što je dokaz da ih potrošači cijene. Pozitivnom se pokazala i lanjska odluka da u žetvi ne prihvaćaju pšenicu loše kvalitete tako da mogu jamčiti visoku kvalitetu proizvoda. Ove godine su odradili pripremu za prihvat pšenice za žetvu u srpnju. Sva preuzeta pšenica plaćena je u dva radna dana nakon preuzimanja. Varga tumači kako su osim toga ove godine povećali i njezinu cijenu na 0,98 kuna za kilogram zdrave i standardno suhe pšenice. Njihovi poznati dobavljači godinama siju sorte koje najbolje odgovaraju za proizvode. U svom asortimanu grupa ima sve vrste pšeničnog i kukuruznog brašna, pivarski griz te stotinjak vrsta kruha, peciva i kolača te ulje od bundeve. Raduje ih, dodaju, što je tržište u poplavi jeftine robe sumnjivog porijekla i upitne kakvoće prepoznalo njihov asortiman. Osim kvalitete, grupa uspijeva poslovati dobro i zbog prihoda koji dolaze iz vlastite maloprodaje u kojoj je zaposleno 1085 radnika koji ostvaruju više od 70 posto ukupnih prihoda. Oko 15 posto prihoda dolazi od mlinarstva, a desetak iz pekarstva. U proizvodnji radi oko 600 zaposlenih. Čakovečki mlinovi imaju danas u stopostotnom vlasništvu u Čakovcu društvo METSS, lanac vlastitih prodavaonica i onih od bivšeg Trgocentra te u Zadru od 2007. pekaru Vražap. U Opatiji drže 52,5% dionica pekarskog i trgovačkog poduzeća Radnik, a u Malinskoj 86,2% tvrtke Trgovina Krk.

Kupujemo kada treba
Većinski udio od prošle godine grupa ima i u Trgostilu iz Donje Stubice, dok su manjinski dioničari Trgocentra iz Virovitice koji nije uključen u konsolidiranu bilancu. “Stalno pratimo kako stoje proizvodne i trgovačke tvrtke. Kada nam se ukaže prilika, kupujemo ih”, poručio je Stjepan Varga.

Komentirajte prvi

New Report

Close