‘Uz dobre pripreme Petrokemija može biti privatizirana za 6 do 12 mjeseci’

Autor: Tin Bašić , 30. ožujak 2012. u 13:15

Nakon što je dionica Petrokemije od početka tjedna bila u snažnom fokusu investitora zbog najava o privatizaciji, što je rezultiralo rastom cijene od gotovo 25 posto, u četvrtak je taj rast zaustavljen. Vrijednost dionice pala je za 5,1 posto, što je njezina najveća korekcija od sredine kolovoza prošle godine.

Pritisak investitora na prodaju bio je snažan od samoga jutra. Iako je u prvim minutama cijena dionice dotaknula i gotovo 295 kuna, do kraja dana su, čini se, investitori odlučili kapitalizirati dosadašnji rast. Na kraju dana vrijednost dionice kutinske kompanije zaključena je na 270 kuna. Ukupno je protrgovano 5,8 milijuna kuna, a 20.907 dionica promijenilo je vlasnika. No bez obzira na pojačanu prodaju dionica na burzi, što bi se mogla smatrati reakcijom investitora na to da nema novih informacija o privatizaciji, neki stručnjaci smatraju kako bi prodaja te kompanija bila dobar potez Vlade.

“Mislim da ovo može biti prilika da država napravi dobru privatizaciju. Ako uistinu postoji interes nekoliko kupaca, Vlada treba postaviti svoje ciljeve i izabrati pametan način prodaje u kojemu bi se na optimalan način ostvarila kombinacija ciljeva svih uključenih – Vlade, ostalih dioničara, samoga poduzeća i lokalne zajednice”, objašnjava konzultant Željko Perić. Upozorava kako je najčešća mana dosadašnjih privatizacija bila da se nisu unaprijed definirali ključni strateški ciljevi i postavio efikasan mehanizam kasnije kontrole i penalizacije neizvršenja preuzetih obveza. Dodaje da, ako se naprave dobre pripreme, privatizacija može biti završena u roku od šest do 12 mjeseci. “Vladi kao i onima koji bi eventualno kupili Petrokemiju, važno je znati sve informacije o poslovanju kako bi realno procijenili sve aspekte valuacije kompanije. Dakle, tržišnu poziciju, snagu proizvodnog portfelja, stanje tehnologije, adekvatnost upravljačke i stručne strukture, realnu razinu duga i potrebnih investicija, potencijal za budući rast. Glavnina vrijednosti svake kompanije, pa tako i Petrokemije bazira se na budućem poslovanju”, objašnjava Perić.

Petrokemija ‘oduševila’ generalnog direktora Fertilizers Europea

Članovima NO-a Petrokemije mjesečne nagrade od 2.000 kuna

Na tržištu se zbiva rotacija kapitala iz Petrokemijine u dionicu HT-a

Na Zagrebačkoj burzi danas, posljednjeg trgovinskog dana u tromjesečju, trgovanje se odvija u pozitivnom raspoloženju; Crobexi su na dobitku gotovo 1 posto i to ponajviše zahvaljujući nastavljenom oporavku cijene dionice HT-a. Crobex indeks oko podneva bio je na dobitku 0,96 posto, na 1.831 bod, a Crobex10 0,97 posto, na 1.002 boda. Oba indeksa na putu su ostvarivanja dobitaka u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Trenutno je Crobex u plusu 5,2 posto, a Crobex10 2,65 posto. Redovni promet dionicama dosegnuo je do podneva 8,5 milijuna kuna, što je otprilike 800.000 manje nego jučer u ovo doba.

“Crobex indeks posljednja dva dana ponajviše raste na temelju oporavka cijene dionice HT-a. Na tržištu se zbiva rotacija kapitala iz Petrokemijine u dionicu HT-a. Nakon oštre korekcije od početka veljače, ta je dionica zašla u područje preprodanosti, pa se dio investitora pozicionira u nju iz fundamentalnih razloga”, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Dionica HT-a do podneva je poskupjela 3,46 posto, na 218,5 kuna, uz promet od 1,44 milijuna kuna. Cijena te dionice oporavlja se drugi dan zaredom, nakon što se od početka veljače, s otprilike 242 kune, stropoštala se na 205 kuna ili nešto više od 15 posto. I dio dobivenog novca od dobitonosnih prodaja u prvom dijelu tjedna također se trenutno nešto više ulaže u dionicu HT-a, zbog njezina defanzivnog karaktera. Ujedno, dio investitora pozicionira se u HT uoči isplate drugog dijela dividende“, dodaje Balgač.

Najveći promet i danas je ostvaren dionicom Petrokemije, 1,86 milijuna kuna. Nakon jučerašnjih dobitonosnih prodaja i pada njezine cijene za 5,1 posto, danas se ponešto oporavila, te je trenutno u plusu 0,42 posto, na 279 kuna. Među milijunašima danas su i povlaštene dionice Adrisa, kojima je cijena poskočila 1,42 posto, na 211 kuna, te dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora. Cijena te dionice ojačala je 4,11 posto, na 1.099 kuna. Među likvidnijim izdanjima većina cijena dionica ostvaruje dobitke. Pritom najveće dobitke bilježi dionica Viadukta, koja je poskupjela 6 posto, potom Đure Đaković holdinga, 2,65 posto, te Dalekovoda, za 2,05 posto. (H)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Na tržištu se zbiva rotacija kapitala iz Petrokemijine u dionicu HT-a.

A šta se to događalo kada je HT bio na 237 kn. a PTKM na 190kn??
Nije bilo tada komentara o prelijevanju,koje je bilo očito, iz HT-a u građevinare,pa potom u PTKM.
Budite korektni kad objašnjavate događanja na burzi i nemojte ulagače navoditi na “nečiji” mlin!!

Ne gubite vrijeme rješavajući pojedinačne slučajeve!

New Report

Close