Stanje na Zagrebačkoj burzi najlošije je u posljednjih osam godina

Autor: Tin Bašić , 02. srpanj 2012. u 09:25

Letargiju lipnja oslikava i najlikvidnija dionica – HT koji je dva trgovinska dana imao promet manji od milijun kuna

Domaće tržište kapitala u najlošijoj je situaciji u posljednjih osam godina. Promet dionicama u lipnju bio je samo 132,3 milijuna kuna. To je najmanji mjesečni promet na Zagrebačkoj burzo od lipnja 2004. godine. Posljedica je to izrazito loše investicijske klime u Hrvatskoj, sve lošijeg stanja u gospodarstvu te straha ulagača od ulaganja u vrijednosne papira jer se boje da ih neće moći unovčiti.

Koliko je taj strah snažan, pokazuje podatak da je u lipnju u samo četiri trgovinska dana od ukupno 18 ostvaren promet veći od deset milijuna kuna. Također, potpunu letargiju na burzi prošloga mjeseca oslikava i najlikvidnija dionica – HT koja je dva trgovinska dana imala promet manji od milijun kuna.Proširi li se slika, u prvih pola godine na domaćem tržištu kapitala protrgovano je 1,7 milijardi kuna vrijednih dionica. To je najlošiji rezultat prvoga polugodišta od 2004. godine kada je šestomjesečni promet iznosio 894 milijuna kuna. Ipak, unatoč izrazitom pesimizmu, analitičari nisu iznenađeni postojećim stanjem. “Situacija na burzi je očekivana. Prvo tromjesečje temeljilo se na euforiji koja se stvorila zbog izbora i najave privatizacije. Stvorila se dobra ‘smjesa’. No, uslijedio je drugi kvartal u kojemu nije bilo nikakvih vijesti niti potvrda informacija. Odluke koje je donijela politička nisu bile optimistične za građanstvo, pa tako ni za investitore”, izjavio je za Poslovni dnevnik nezavisni analitičar tržišta kapitala Roman Rinkovec. Ističe kako je zbog svega toga, posljedica na burzi potpuno izgubljeni interes investitora. Razloge malim prometima, smatra Davor Špoljar iz Erste banke, valja tražiti i u smanjenim kapitalizacijama listanih tvrtki. “Izolirane privatizacijske priče poput Petrokemije i Croatia osiguranja su u prvom polugodištu donijele nešto živosti, međutim u zadnjih nekoliko tjedana u nedostatku korporativnih vijesti ponovno je zavladala letargija”, objašnjava Špoljar. Mjerilo kretanja domaćeg tržišta, dionički indeks CROBEX u prvih šest mjeseci ove godine pao je ispod psihološke razine od 1700 bodova. Sredinom mjeseca dotaknuo je najnižu razinu od kraja ožujka 2009. godine. U petak je zaključio na 1693,85 bodova. Analitičari kažu kako tijekom ljeta ne treba očekivati velike promete, no nitko ne može prognozirati što će se dogoditi nakon toga. “U ovisnosti o promjeni globalnog sentimenta i naznakama ekonomskog oporavka odvijat će se povratak investitora na burzu”, kaže Špoljar. No, pitanje i je li domaće tržište dotaknulo dno. “Ne znam jesmo li dotaknuli dno. U ljeto se ionako ništa ne događa na burzi, a jesen će biti izazovna. Ne usuđujem se ništa prognozirati. Držim fige da bude bolje, ali bojim se da će na jesen biti svega”, kaže Rinkovec.

Može li burza privući ulagače

Nagli potezi tjeraju ulagače
Utjecaj burze na likvidnost je neizravan, smatra predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić.“Nadam se da ćemo ove godine vidjeti privatizaciju. Nažalost, država s nama o tome nije aktivno komunicirala. Nadali smo se da će taj proces ići brže. Čudno je što se sada raspisuju natječaji za konzultante, što bi značilo da se neće ništa dogoditi prije jeseni”, kaže Gažić. Rizik u Hrvatskoj su i nagle promjene zakona. “Većna stranih investitora dolazi preko skrbničkih banaka. Zanima ih što je važno, koje proizvode mislimo uvesti i kakvi su zakoni. Mi im to sve objasnimo i onda Vlada uvede porez na dividendu, a taj ih iznenadni potez dodatno obeshrabri”, zaključuje Gažić.

Komentirajte prvi

New Report

Close