Loše upravljanje krizom

Autor: Tomislav Klauški , 16. ožujak 2007. u 06:30

Puna dvadeset i dva dana nakon nesreće s ispuštanjem ugljičnog dioksida iz Karlovačke pivovare konačno se oglasila predsjednica Uprave Monique Peters. Ali ne s isprikom, ni obitelji unesrećenog Zdravka Martinovića, inače umirovljenog djelatnika Pivovare, ni javnosti ili samim konzumentima njihovih proizvoda. Ne, predsjednica Uprave u kratkom obraćanju naglasila je da Karlovačka pivovara “nažalost ne može ozdraviti Martinovića” iako “od početka suosjeća s njegovom obitelji”. U Hrvatsku nije stigla prije doći “jer je bila u inozemstvu”, a šutnju zbog cijelog slučaja objasnila je “internom istragom u suradnji s krim-policijom i nadležnim inspekcijama”. Sada pak kad se oglasila povodom nesreće, iskoristila je priliku da istakne “snagu brenda Karlovačko” iza kojeg stoji “filozofija iskrenosti”. Unatoč tome nije objasnila zbog čega je Pivovara priznala krivnju šest dana nakon nesreće. I zašto je tajila da je riječ o ugljičnom dioksidu, uporno govoreći kako nije ispušten amonijak. Iza Monique Peters bogata je karijera u Heinekenu. U Karlovac je došla s položaja predsjednice upravnog odbora Heinekenove pivovare u Novoj Kaledoniji, a prethodno je radila kao direktorica za poslovni razvoj srednje i istočne Europe kao voditeljica poslovnih operacije Heinekena u Velikoj Britaniji, direktorica za međunarodni marketing u Heinekenovoj središnjici u Amsterdamu te direktorica marketinga u pivovari Heineken Nizozemska. Dakle, bogato iskustvo u jednoj od vodećih tvrtki u pivskoj industriji. Pa ipak, u krizi koja je rezultirala privremenim zatvaranjem Karlovačke pivovare, podizanjem kaznenih prijava, odštetnim zahtjevom obitelji unesrećenog,te naglim gubitkom ugleda u hrvatskoj javnosti mnoge stvari odrađene su loše, gotovo amaterski. Krešimir Macan, stručnjak za PR, nabrojio je četiri “smrtna grijeha” menadžera Karlovačke pivovare. Prvo, nisu smjeli priznati nesreću nakon što je ona dokazana; drugo, nisu smjeli ne pokazati suosjećajnost; treće, nisu smjeli biti nedostupni na mjestu događaja; i četvrto, nisu smjeli postaviti se kao moćna golema tvrtka kojoj nitko ništa ne može. Dobar dio tih grijeha Monique Peters nije uspjela spriječiti. Jedina dobra vijest u cijeloj priči za predsjednicu Uprave Karlovačke pivovare dolazi iz redova sindikata u Pivovari. Sindikalna čelnica usprotivila se tvrdnjama da je Karlovačka pivovara uzrok trovanjima, argumentirajući to činjenicom da bi u tom slučaju i sami radnici bili žrtve. Osim toga, demantiraju se priče o otkazima radnicima, međutim bez otkaza cijela ova afera sigurno neće proći. Monique Peters mora odlučiti koliko visoko će se ići.

GUBITNICI

Vladimir Zagorec
Ako se umirovljeni general i direktor RH-Alana mislio u Beču skrivati od potjernice hrvatskog suda, nije mu uspjelo. Uhićen je u akciji austrijskih specijalaca i očekuje se njegovo izručenje na istražni postupak koji počinje krajem mjeseca.

Vlado Zec
Nakon šest mjeseci u pritvoru Vlado Zec, predsjednik Uprave Kamen Ingrada, konačno je dočekao podizanje optužnice za stjecanje protupravne koristi od 31 milijuna kuna. Za to kazneno djelo predviđena je kazna od osam godina zatvora.

Ivan Šuker
Hrvatska je po otvorenosti državnog proračuna, odnosno pristupnosti građana informacijama o državnim financijama, u društvu Gane i Malavija. Odnosno, 33. od ukupno 59 ispitivanih zemalja u kategoriji zemalja koje “pružaju samo neke informacije građanima”.

DOBITNICI

Ljubo Jurčić
Nakon kolebanja, a istovremeno s povratkom Ivice Račana u Zagreb, autor gospodarske strategije SDP-a priznao je (opet!) da bi mogao biti budući predsjednik Vlade. Jasno, ako se s time slože njegove kolege iz stranke čiji bi član on uskoro mogao postati.

Makro Mikro
Željko Brigljević, direktor Makro Mikra, odbio je mirenje s agencijom za Zaštitu autorskih muzičkih prava pred Gospodarskom komorom i spreman je bitku protiv petpostotnog poreza na sve digitalne uređaje i medije za pohranu podataka nastaviti na sudu. Paralelno s time, pojačava se reklamna kampanja pod nazivom “Makromikro: recepti za pljačku”.

Goranko Fižulić
Magma d.d. prošlu godinu završila je s dvoznamenkastim rastom prihoda, a sada planira širenje na mađarsko, rumunjsko i bugarsko tržište.

Komentirajte prvi

New Report

Close