Anđeli ulagači financiraju nove poslove u zamjenu za udio u poduzeću

Autor: Ozren Podnar,VLM , 28. lipanj 2012. u 22:00

Skupina anđeoskih ulagača iz SAD-a će u sklopu projekta Geeks on a Plane (Štreberi u avionu) u drugoj polovici rujna posjetiti Hrvatsku

Geeksi su se dvoumili između Hrvatske i Poljske, a za Hrvatsku su se opredijelili zahvaljujući poticaju koje su im dali predsjednik Josipović i ministar poduzetništva Gordan Maras.

Josipović je probio led uputivši na Facebooku poziv u Hrvatsku Daveu McClureu, čuvenom anđelu ulagaču i inicijatoru projekta Geeksa. McClure je osnivač i čelnik organizacije 500Startups, koja financijski i menadžerski pomaže novim kompanijama s područja internetskih tehnologija. Ulagači poput McClurea imaju običaj okupljati se u klubovima ili mrežama i zajednički tragati za obećavajućim projektima. Klubovi ili mreže služe anđelima da skupljaju sredstva u zajednički fond iz kojega financiraju odabrane projekte dijeleći rizik. Takva je praksa bezbolnija za svakoga pojedinog ulagača nego da djeluje sam. Danas u svijetu djeluje 400.000 anđela ulagača udruženih u 300 klubova. Od osvita 20. stoljeća poduzetnici koji nemaju dovoljno vlastitih sredstava obraćaju se dobronamjernim bogatašima, koji iz pobuda širih od puke želje za zaradom pomažu ostvarenju njima zanimljivih projekata. U pravilu su to projekti u branši industrije u kojoj i sami djeluju ili su djelovali pa su joj osobito privrženi. U svijetu u kojemu ne vlada obilje izvora financiranja anđeli ulagači su za mnoge vlasnike ideja jedina nada da će njihovi snovi ikada zaživjeti.

Mnogo više od novca
Anđeli ulagači ili poslovni anđeli nisu darodavci i njihova strategija ima razumnih temelja. “Anđeoski” doprinos nije ograničen na kapital jer povrh novca ulažu i znanja i kontakte. Pomaganjem neafirmiranim tvorcima potencijalno komercijalnih ideja raspršuju svoj financijski rizik, uvećavaju si ugled i uživaju u stvaralačkoj moći. Obveznice egzotičnih zemalja, košarice valuta i budućnosnice roba ne pružaju im jednako zadovoljstvo kao sudjelovanje u nastanku i razvoju nečeg novog. Uobičajeno ulažu vlastiti novac za razliku od fondova rizičnoga kapitala (venture capital), koji ulažu tuđi novac prikupljen u fondu prema procjeni menadžera. Istraživanja pokazuju da novostvorene kompanije imaju veće izglede za opstanak ako im je početni kapital osigurao anđeo, nego ako su se oslanjale na druge izvore financiranja. Anđeosko ulaganje po obujmu se nalazi između novčane pomoći koju poduzetniku pružaju prijatelji i rodbina i ulaganja koje osiguravaju fondovi rizičnoga kapitala. Dok poduzetnikovi bližnji rijetko mogu pridonijeti više od nekoliko desetaka tisuća eura, do stotinjak tisuća u bogatijim sredinama, većina ulagačkih fondova ne ulazi u posao ako ne ocijene da im se isplati uložiti barem milijun eura. Tako mnogi projekti ostaju bez priljeva rizičnoga kapitala jer je nadležni menadžer ocijenio da posao neće dosegnuti razmjere koji njega zanimaju. Za anđele su najprivlačnija ulaganja u računalne programe, na koje otpada više od četvrtine uloženog iznosa. Slijede medicinska pomagala i usluge, biotehnologija i druga područja visoke tehnologije. Budući da su anđeoska ulaganja vrlo rizična jer mnoge novostvorene kompanije brzo propadaju zajedno s ulogom, mnogi anđeli biraju samo projekte za koje procjenjuju da će im donijeti barem desetorostruki profit u prvih pet godina.

Ždralova zlatna jaja
Kad se uračunaju svi dobici i gubici od svih ulaganja, prosječan poslovni anđeo ostvaruje dobit od 20 ili 30 posto. U Hrvatskoj od 2008. djeluje mreža poslovnih anđela CRANE, koja okuplja ulagače zainteresirane za financiranje proizvodnih i inovativnih tvrtki u početnom stadiju razvoja. CRANE je kratica od Croatian Angel Network, no riječ istodobno na engleskom znači ždral, što je i simbol udruge. CRANE (Crane.hr) je “dijete” hrvatskih poduzetnika Damira Sabola i Hrvoja Prpića te nekoliko institucija – Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, Poteza Ventures, Hrvatske Private Equity, Venture Capital asocijacije, Udruge za poticanje softverskog i online poduzetništva “Initium”. Odabranim projektima ulagači umreženi u CRANE pružaju financiranje u iznosima između 25.000 i 250.000 eura te “know-how”, što uključuje širok raspon stručnih znanja i kontakata. CRANE navodi da su najvažnije odrednice prema kojima njegovi članovi donose odluku o investiranju “inovativnost, tržišna privlačnost i koliko se projekt i poduzetnik, ili poduzetnički tim, svide pojedinom investitoru”.

Kako privući anđele

Anđeoska ulaganja imaju znatno dužu tradiciju u anglosaksonskim zemljama pa pogledajmo savjete koje potencijalnim tražiteljima financijske podrške daje portal ulagačke mreže www.angelinvestorfunding.com.
– Izradite poslovni plan koji naglašava vašu održivu prednost nad konkurencijom. Malo koji poduzetnik uspije nagovoriti privatnog ulagača a da nije jasno definirao tržišne okolnosti svojeg projekta i pokazao da njegov projekt ima jasnu prednost pred konkurencijom.
– Imajte na umu da “imati dobru ideju” nije uvijek dovoljno za dobivanje kapitala od privatnih ulagača te stoga morate napraviti domaću zadaću i pružiti dokaz vrijednosti svojeg projekta. U ulagačkom svijetu poznato je da su dobre ideje brojne, a kvalitetna izvedba je rijetkost. Sama ideja, bila ona i odlična, ne jamči uspjeh.
– Budite svjesni da prikupljanje kapitala podrazumijeva i troškove. Proces prikupljanja kapitala odvijat će se uspješnije ako unajmite usluge profesionalaca koji će vam pomoći u izradi troškovnika, slanju i primanju korespondencije, obavljanju telefonskih razgovora, davanju pravnih savjeta i drugom. Takve profesionalce vjerojatno ćete morati platiti, osim ako ne pristanu na rizik, primjerice na postotak od eventualne zarade.
– Potrebno je da pronađete i kontaktirate anđele koji su pogodni za vas. Zaobiđite ulagače specijalizirane za područje ili branšu bitno različite od vašeg. Jedan od kriterija kojima se anđeo ulagač rukovodi je naklonost prema određenoj djelatnosti s kojom se i sam bavi ili se bavio.
– Imajte na umu da prikupljanje kapitala od anđela ulagača zahtijeva vremena. Možda ćete tom poslu morati posvetiti tri do šest mjeseci i na to trošiti 50 do 70 posto svog radnog vremena.
– Nemojte prestati tražiti dodatne anđele ulagače dok vam na račun ne sjednu sredstva od onih s kojima ste prethodno dogovorili suradnju. Netko od onih koji su se isprva pokazali zainteresiranima može odustati ili smanjiti svoj ulog. Pravi je ulagač samo onaj čija su sredstva uplaćena na vaš račun ili čiji je ček prošao bankovnu provjeru.
– U svoj poslovni projekt trebali biste uložiti i nešto vlastitog novca. Budite spremni uložiti barem 20 posto sredstava s kojima raspolažete. Tko nije voljan preuzeti takav rizik, u opasnosti je da ga potencijalni ulagači ne shvate ozbiljno.

Komentirajte prvi

New Report

Close