Zaboravite Silicijsku dolinu, ovo je Balkan

Autor: Stjepan Škramić , 03. prosinac 2012. u 21:15
Steve Keil, predsjednik kompanije MammothDB

Forum je okupio više od 40 startup tvrtki koje su se natjecale za odlazak u Berlin, a poznati svjetski investitori prenijeli su im svoja, vrlo korisna iskustva.

Drugi Balkan Venture Forum koji je održan u beogradskom hotelu Metropol privukao je velik broj posetitelja koji su imali priliku poslušati neke od najpoznatijih savjetnika startup kompanija. Forum je okupio više od 40 startup tvrtki koje su se natjecale za odlazak u Berlin i sudjelovanje na European venture Summitu.

Potrebna podrška države
Strateški savjetnik i predsednik Technoin Club 100, Eli Opper, prenosi Netokracija, iznio je nekoliko ključnih činjenica kada je u pitanju pokretanje bilo kakvog tehnološki orijentiranog projekta. On je rekao da se dvije ključne stavke – društvene potrebe i ekonomske prilike – često zanemaruju i da u svijetu postoji pregršt problema koji samo čekaju da budu riješeni. Opper je dodao da je ključ tehnološke revolucije zapravo podrška države jer bez nje bilo koji projekt ima vrlo male šanse da se probije na tržište i donese prihod poduzetnicima, a na kraju krajeva i državi. "High risk research", kako je rekao, ponekad je neisplativ ili isplativ tek nakon niza godina. Tipičnim "seed investicijama" takvo ulaganje nije isplativo te je na državi da osigura novac za projekte koji bi omogućili zajednici da se razvija: "U svijetu će uvek postojati administrativne prepreke zato je na nama, zajednici, da se borimo protiv njih i mijenjamo sustav u kome živimo."Steve Keil, predsjednik kompanije MammothDB, održao je zanimljivu prezentaciju na temu financiranja i zaobilaženja uobičajenih prepreka sa kojima se mladi poduzetnici susreću tijekom ranih faza poslovanja. Slično Opperu, Keil je predstavio tri faktora koji najviše utiču na projekte –  država, obrazovanje te način poslovanja.

Inzistirati na promjenama
Keil je istaknuo da zapadne zemlje imaju dugu tradiciju te je nemoguće očekivati od tranzicijskih  balkanskih zemalja da se uklope u taj sustav. Samim tim, nerealno je očekivati atmosferu i radne uslove Silicijske doline. Da situacija ipak nije toliko loša, objasnio je Keil, pokazuje činjenica da su zemlje na Balkanu vrlo prilagodljive, a upravo društvene promjene, na kojima treba inzistirati, utjecat će na to da se broj startupa poveća i odnos države prema njima promijeni.

Investitori

Tri milijarde čekaju na investiranje

Više od 40 investicijskih fondova i privatnih investitora s investicijskim portfoliom većim od tri milijarde eura sastalo se s predstavnicima malih i srednje velikih tvrtki iz zemalja regije kako bi pronašli najpovoljnije prilike za investiranje te kako bi pronašli poslovne partnere. Investitori su došli iz raznih investicijskih podskupina, od startup i seed fondova, preko poslovnih anđela, do legendi venture capitala i privatnog financiranja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tko još neće soliti pamet a sva mudrost je u radu i poštenju I shodno tome zločinu i kazni.

New Report

Close