Vlada smanjila potporu za La Voce del popolo

Autor: Saša Paparella , 26. travanj 2016. u 21:59
Ministar kulture/ Davor Visnjic/PIXSELL

Izdavač dobiva 50 posto manje novca.

Teška kriza potresa izdavačku kuću Edit, jedinu koja izdaje dnevni list na talijanskom jeziku La Voce del popolo, jer je Ministarstvo kulture drastično smanjilo dotacije.  Kako javlja Novi list, u listu koji kontinuirano izlazi već 70 godina najavljena su masovna otpuštanja.

Osnivač Edita je Talijanska unija koja pokušava pronaći rješenje za izlazak iz ove teške krize, no Upravng vijeće Edita namjerava broj zaposlenih smanjiti za barem 50 posto. Sindikat novinara Edita uputio je molbu za pomoć Sindikatu novinara Hrvatske u kojem naglašavaju da se novinsko-izdavačka ustanova Edit nalazi se u vrlo teškoj financijskoj situaciji i prijeti joj zatvaranje. "U ovom trenutku su plaće smanjene za 20 posto i upitno je što će se dogoditi sa sljedećom i da li će uopće biti isplaćena.

Naime, s uspostavom nove Vlade, Ministarstvo kulture je smanjilo dotacije prema Editu za punih 50 posto, a Ured za manjine za 10-15 posto. Uza sve to, uplata dotacija kasni zbog aktualne blokade Ureda za manjine od strane Državne revizije. Nastali su problemi i s dotacijama iz Italije. Kako ne bi došlo do smanjenja plaća smanjen je broj stranica sa 32 na 24, prekinuta je suradnja s vanjskim suradnicima", stoji u pismu.

Komentirajte prvi

New Report

Close