Vlada RH ipak spašava Hinu

Autor: Saša Paparella , 20. kolovoz 2014. u 12:37
Branka Valentić, ravnateljica Hine/Tomislav Miletić/PIXSELL

Nakon što je lani smanjila proračunsko financiranje novinske agencije sa 21 na 16 milijuna kuna, Vlada će sada nadodati tih pet milijuna.

Hina neće nestati kao Vjesnik- ministrica kulture Andrea Zlatar javno je rekla, te dodatno potvrdila za Poslovni dnevnik, da će se iz državnog proračuna namiriti pet milijuna kuna, neophodnih za opstanak te novinske agencije.

Taj je potez ujedno i priznanje vlade da je lani ishitreno smanjen proračunski izdatak za državnu agenciju sa 21 na 16 milijuna kuna. Prilikom kresanja te stavke, rečeno je da se Hina mora okrenuti i "drugim izvorima financiranja", no ostalo je nejasno na koje se tu izvore konkretno misli. "Drago mi je da iz Vlade stižu takve vijesti, iako za sada nismo dobili službenu potvrdu. Restrukturirali smo i tehnički unaprijedili agenciju, udio prihoda s tržišta porastao je na trećinu, gubitke smo smanjili za 2,5 milijuna kuna i primakli se pozitivnom poslovanju", rekla nam je Branka Valentić, ravnateljica Hine. Dodatna dobra vijest je stav Europske komisije da, u ime javnog interesa, francuska Vlada smije dotirati novinski servis AFP, a što znači da i hrvatska vlada može financijski pomagati Hinu.

U tom bi slučaju, kako nam je rekla ravnateljica Valentić, trebalo odvojiti računovodstva i sadržaje Hine dodatno otvoriti za javnost. U javnosti se pojavila ideja o financiranju agencije iz pristojbe HRT-a. "Takvim modelom, nepoznatim u EU, nitko se nije ozbiljnije bavio i sumnjam u njegov uspjeh. Bilo bi mi drago da smo manje ovisni o proračunu, pa se javljamo na razne europske natječaje. Želimo se baviti našom temeljem djelatnošću, a ne nezakonitom prodajom press- clippinga, kao što se radilo o doba HDZ-a", rekla nam je Branka Valentić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close