Vegeta, Smoki, Dorina…, samo neki od domaćih najbrendova

Autor: Vladimir Nišević , 29. svibanj 2014. u 22:00
Na ljestvici najpoznatijih brendova u regiji dominiraju Podravkini proizvodi

Snaga brendova izračunata je na osnovu prepoznatljivosti, iskustva i korištenja istih, a brend je definiran kao potrošački brend.

Agencija Valicon, jedna od vodećih agencija za tržišno savjetovanje i istraživanje na području regije jugoistočna Europa, s posebnim fokusom na zemlje bivše Jugoslavije je krajem prošle godine izmjerila snagu brendova na području cijele bivše Jugoslavije – riječ je o Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji.

Snagu brendova u Hrvatskoj Valicon prati skoro već 11 godina. Vodeća dva mjesta na ljestvici se dominantno izdvajaju, dok su brendovi od treće do osme pozicije uglavnom prilično blizu jedan drugome, gdje svaki od njih ima određene prilike na kojima se može raditi i određene "poteškoće" koje treba rješavati kako bi se snaga brenda očitovala i pozicijom na ljestvici. Dakle kod gornjih pozicija uglavnom govorimo o zadržavanju pozicije ili skoku prema vrhu ljestvice. O poziciji brenda na ljestvici od 3. do 10. mjesta uistinu odlučuju nijanse, što svakako valja imati na umu kada govorimo o "padu" ili "rastu" pojedinog brenda. Već iduće godine situacija između dva brenda može biti drugačija.Da se podsjetimo, iz liste se može prepoznati određeno "pravilo" po kojem neki brend može naći svoje mjesto na Valicon listi najjačih TOP25 regionalnih brendova široke potrošnje.

Radi se o brendovima prisutnima u cijeloj regiji. Na taj način teško možemo naći neki od lokalnih brendova na ljestvici najsnažnijih, u onim kategorijama za koje je značajno da u njima dominiraju upravo lokalni brendovi, poput kategorija piva, kave, voda, mliječnih proizvoda, sladoleda… Ipak, već se vide prvi pokušaji u nekim od spomenutih kategorija, npr. brend Jana u vodama, Heineken i Laško u kategoriji piva… Sve su to superiorni proizvodi na kojima proizvođači rade i pokušavaju ih (još jače) regionalizirati, što se naposljetku odražava u njihovoj snazi i poziciji na ljestvici.Također, teško ćemo naći brendove koji se nalaze u kategorijama koje nemaju veliku raširenost, poput cigareta, ženskih i muških proizvoda ili brendova iz premium segmenta. Neke kategorije imaju manje, a neke više izražene lidere. Zbog veličine nacionalnog tržišta srpski brendovi imaju nešto prednosti pred ostalima. Prednost je dvojaka, s jedne strane utjecaj veličine tržišta, s druge strane još uvijek neprisutnost diskontnih trgovaca i privatnih trgovačkih marki u tolikoj mjeri kao recimo na tržištima Hrvatske i Slovenije.

Snaga brendova izračunata je na osnovu prepoznatljivosti, iskustva i korištenja istih. Brend je definiran kao potrošački brend koji se koristi za proizvod unutar pojedinačne kategorije. Nadalje, ako se isti brend upotrebljava u različitim kategorijama, na primjer Paloma u kategoriji toalet papira i Paloma u kategoriji maramica, snagu brenda Paloma ne računamo zajednički za sve kategorije u kojima se nalazi, nego posebno za svaku kategoriju.Istraživanje je bilo provedeno u svibnju i lipnju 2013. u gotovo svim zemljama regije, na veličini uzorka od n=1000 do n=1500 po zemlji. Ove godine istraživanje nije bilo provedeno na najmanjim tržištima – Crnoj Gori i Kosovu. Rezultati su predstavljeni na način koji im jamči reprezentativnost za područje cijele ex-Jugoslavije. Dakle, snaga brenda u Sloveniji doprinosi snazi brenda u cijeloj regiji upola toliko koliko doprinosi jednako snažan brend u npr. Hrvatskoj, koja je dvaput veća.

Komentirajte prvi

New Report

Close