Uz više poticaja filmski setovi 2014. bi nam mogli donijeti više od 100 mil. kuna

Autor: Majda Žujo , 02. rujan 2013. u 22:01
Producenti Igre prijestolja za dva mjeseca snimanja u Hrvatskoj ove će godine potrošiti 40 milijuna kuna/PIXSELL

Lani je iznos subvencija bio nešto manji od šest milijuna kuna, a ukupna potrošnja inozemnih produkcija u Hrvatskoj viša od 33 milijuna.

Hrvatska filmska industrija iduće bi godine mogla prijeći granicu od 100 milijuna kuna uloženih u proizvodnju, odnosno potrošenih na filmskim setovima u zemlji. No, da bi se to dogodilo, kaže Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC), u državnoj bi se blagajni moralo naći više novca za poticaje.

Prije dvije godine Hrvatska je, naime, uvela subvencije za one koji snimaju filmove u Hrvatskoj. Subvencija je 20 posto ukupnog iznosa opravdanih troškova, a daje se u obliku povrata novca nakon što je producent dokaže da će u Hrvatskoj potrošiti određeni iznos. Lani je tako iznos subvencija bio nešto manji od šest milijuna kuna, a ukupna potrošnja inozemnih produkcija u Hrvatskoj bila je nešto viša od 33 milijuna kuna.

"Tijekom 2012. i 2013. sustav poticaja potrošio je svaku lipu u proračunu rezerviranu za tu namjenu, što znači da je zaradio svaku moguću kunu. Da smo imali više novca za poticaje, proizveli bismo jamačno više i zaradili više. O tim temama upravo razgovaramo s Vladom i Ministarstvom financija", kaže nam Hribar, dodajući kako osim velike promocije za državu poticaji omogućavaju i razvoj domaće filmske industrije.

"Cijela nacionalna javna potrošnja na stavci audiovizualne djelatnosti – koja srećom ili nesrećom također stoji u gabaritima nekoliko desetaka milijuna kuna – biva kompenzirana javnim prihodima koje ostvaruje sustav poticaja. Na taj način Hrvati svoj film dobivaju besplatno ili gotovo besplatno. A sam film dobiva povlasticu razvijati se u okviru stvarnih brojki i realnih ekonomskih načela, makar u jednom dijelu bio čista umjetnost financirana nekomercijalnom državnom potporom", poručuje Hribar.

Posljednjih je godina tome najviše prinijelo snimanje jedne od najpopularnijih serija svih vremena, Igre prijestolja. Producenti te serije ove će godine za dva mjeseca snimanja u Hrvatskoj potrošiti 40 milijuna kuna, za razliku od prošle, kada su potrošili oko 1,5 milijuna dolara.

"Naša će zarada biti znatno viša nego ranije. Financijska strana priče razvidna je iz studije Instituta za javne financije, koja tvrdi da za svaku kunu isplaćenu kroz ove filmske poticaje javni sustav u Hrvatskoj zarađuje 2,4 do 2,5 kuna", kaže Hribar, dodajući kako odmah nakon Igre prijestolja u Hrvatskoj počinje snimanje se danskog filma Itsi Bitsi, zatim Korsice, američkog neovisnog srednjobudžetnog krimića, te Borgije.

Potonja se serija radi u francusko-češko-njemačkoj produkciji, a dosad se snimala u Češkoj. Iako je snimanje Borgije u Hrvatskoj trebalo trajati pet mjeseci, Hribar kaže kako se ono sada skratilo na dva mjeseca, a najvjerojatnije će početi potkraj godine.

"Koliko ćemo zaraditi 2015., a koliko 2016., ovisi o našoj lokalnoj i o svjetskoj konjunkturi. Siguran sam da bismo mogli postati svjetska filmska meka i hit destinacija, ali točan odgovor znat ćemo kada dođe vrijeme", zaključuje Hribar.

Komentirajte prvi

New Report

Close