Time Warner glatko odbio Murdochovih 80 mlrd. dolara

Autor: Tomislav Oharek , 18. srpanj 2014. u 09:51
Reuters

Time Warner odlučno je odbacio Murdochov prijedlog, istaknuvši da ponuda podcjenjuje taj medijski konglomerat.

Kompanija Twenty-First Century Fox Ruperta Murdocha dala je drsku ponudu za Time Warner koja će, ako uspije, preobratiti američku televizijsku scenu i zacementirati status tog 83-godišnjaka kao najmoćnijeg magnata u tamošnjoj medijskoj i industriji zabave.

Dok je Time Warner, čije vlasništvo uključuje HBO kabelski kanal i Warner Bros filmski studio, odbacio ponudu od 80 milijardi dolara, Murdoch vjerojatno neće odustati i odlučan je sklopiti posao, javlja Reuters, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom. Ulagači očekuju da će on na kraju povećati ponudu za preuzimanje gotovinskim sredstvima, koja u prvoj ponudi iznose 40 posto, te dovršiti posao.Murdochov prijedlog je agresivno hrabar čak i za tog medijskog tajkuna čije su ambicije legendarne, a zajedno bi Fox i Time Warner imali niz medijskih i sportskih sadržaja te vrlo snažan pregovarački položaj u odnosu na kabelske i satelitske distributere.

Ipak, Time Warner odlučno je odbacio Murdochov prijedlog, istaknuvši da ponuda podcjenjuje taj medijski konglomerat i povećava strahove od dominantne uloge koju će igrati njegova obitelj, kazala je druga osoba bliska situaciji.Upravu Time Warnera brine buduća vrijednost dionica Fox-a, koje predstavljaju 60% ponude za preuzimanje. Ti strahovi su uvećani nedostatkom glasačkih prava tih dionica, kazao je izvor iz Time Warnera, jer bi se tako koncentriralo previše moći u rukama Murdocha i njegovih sinova. Predsjednik Uprave Time Warnera Jeffrey Bewkes poručio je svojim radnicima da će samostalan strateški plan kompanije stvorili vrijednost "superiornu bilo kojoj ponudi" koju bi Fox mogao dati.Ta akvizicija, ako uspije, predstavljala bi drugo po veličini preuzimanje u medijskoj industriji u povijesti, iza Time Warnerovog preuzimanja AOL-a 2000. godine. 

Prednosti

Prihod od 60 mlrd. dolara

Fox procjenjuje da bi zajednička kompanija imala 60 milijardi dolara godišnjeg prihoda, a uštedjela bi barem milijardu dolara. Fox ipak, zasad, neće ići s novom ponudom.

Komentirajte prvi

New Report

Close