Stvorili smo prepoznatljive studentske novine, a uskoro pokrećemo i portal

Autor: Marta Duić , 26. studeni 2015. u 22:00
Milan Dalmacija, Mislav Lugonjić, Silvija Vuković i Mia Meglić/Tomislav Miletić/PIXSELL

Global je dobio Posebnu rektorovu nagradu i odgojio grupu novinara koji se inače ne bi imali mogućnost isprofilirati tijekom studija.

Studentske novine Global, čiji je prvi broj javnosti predstavljen u svibnju 2014., još jedan su medij proizašao sa Fakulteta političkih znanosti koji studentima omogućuje da steknu novinarsko iskustvo i praksu i prije no što u rukama imaju diplomu. Rubrike koje ova novina pokriva svaki mjesec su Studentski život i Srednja, Kultura, Društvo, Sport, Tehnologija, Poduzetništvo, Lifestyle, Novac, Kolumne komentari i mišljenja, Intervju, Svijet i EU, a osim ozbiljnih tema koje su zanimljive i široj publici tu su i križaljka, sudoku i kulinarski recepti namijenjeni studentskim budžetima.

"Iza nas je 11 brojeva, godina i pol dana rada i učenja i iako je generalno ideja bila inicirana od strane profesora, studenti su je pozdravili jer im je to bila idealna prilika za praksu. Ideja je nastala na smjeru tiskanih medija na trećoj godini gdje su profesor Igor Kanižaj i urednik mentor Zlatko Herljević odlučili da uz Televiziju Student i Radio Student treba stvoriti i treći studentski medij, odnosno novine da napravimo svojevrsnu konvergenciju u medijima", kaže Mislav Lugonjić, student pete godine novinarstva i izvršni urednik te urednik rubrike Sport u Globalu.

Milan Dalmacija, urednik rubrika Tehnologija i poduzetništvo, diplomirao je prije dva mjeseca, ali i dalje radi u Globalu. Objašnjava nam kako je 'zametak ideje Globala' nastao prije više od tri godine i tada se startalo s novinama Student koje su kako tvrdi, prilično neslavno završile. "Na temeljima novine Student smo učili, dakle doslovno smo učili na njihovim greškama. Od kad smo počeli s Globalom naše novinarsko iskustvo sa svakim brojem sve više i više raste˝, otkriva nam Milan Dalmacija.

Od muka do slatkih briga
Kako kažu ovi poduzetni studenti, od samog starta je bilo i pohvala i kritika, što je za ove mlade novinare posebno važno da bi mogli dodatno napredovati. Pohvalili su se kako im se čitatelji sami javljaju s temama, hvale njihove problemske teme i samu ideju novine jer dokazuje da su i studentski problemi važni te da se i o njima treba izvještavati premda domaći mainstream mediji to ne čine toliko često. Prepreke na koje su nailazili bile su kako kažu, klasične novinarske prepreke.

"Prvo je trebalo privući ljude da dođu raditi, svi su se pitali što je to Global. Čak ni na našem fakultetu ljudi nisu bili informirani˝, kaže Dalmacija. Kao i svaki početak tako je i početak ove priče bio težak, no sa svakim problemom su se spremno uhvatili u koštac. Iako je manjkalo sluha i financijskih sredstava, kroz ovih godinu i pol ovi studenti su se uspješno izborili za sebe i etablirali se kao važan medij koji se danas tiska u 5000 primjeraka. Mia Meglić, apsolventica novinarstva i članica promo tima Globala nam otkriva kako su članke iz posljednjeg Globala prenijeli i citirali i drugi mediji, a bilo su i medijski pokrovitelji studentskih događanja poput CEO konferencije i nedavno održane Smotre sveučilišta. Dalmacija nam pak pohvalio kako privlače i mnoge relevantne sugovornike i time iz broja u broj sadržajno napreduju.

"Pomalo je smiješno povući paralelu s početcima Globala kad smo se mučili i praktički žicali kolege da nam napišu tekst za Global, sa trenutnom situacijom u kojoj se suočavamo sa 'slatkim brigama' i kada od deset tekstova koje imaš ispred sebe moraš odabrati pet koje ćeš staviti u rubriku. Na početku je ljudima bilo čudno jer nisu bili upoznati s projektom, nismo imali tu prepoznatljivost s obzirom na to da smo tek krenuli, i ljudima smo tijekom kolportaže morali objašnjavati da je riječ o studentskim novinama koje rade studenti s Fakulteta političkih znanosti, ali kako smo odmicali s brojevima tako su i reakcije bile pozitivnije", poručuje Lugonjić.

Važan je entuzijazam
Global dijele sami studenti koji u njemu i pišu i to po svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, domovima, menzama i srednjim školama. "Budući da nas je sad puno, naime imamo više od 50 novinara, ako želite da vam uđe tekst u novinu morate kolportirati. Ako želite biti dio našeg tima bitna je samo volja i želja za odlazak na teren, 'visiti' na telefonu, slati mailove, prikupljat kontakte i samostalno tražiti teme. Nužni faktori kod nas su samo volja za radom i entuzijazam", otkrila nam je Mia Meglić, apsolventica novinarstva i članica promo tima Globala. U ovom timu nisu važne ni godine niti je ključno da ste student novinarstva jer su se Globalu priključili i brojni studenti drugih fakulteta, a imaju i jednu maturanticu u timu.

˝Imamo glavnog urednika Igora Weidlicha i urednika mentora profesora Zlatka Herljevića te desetak urednika koji vode računa o rubrikama. Sve više studenata shvaća da se u Globalu može puno naučiti. I ja sam došla u ovu redakciju kao brucošica, a već danas sam urednica. Čak i ako nemate iskustva, naučit ćete", poručuje Silvija Vuković, studentica druge godine novinarstva i urednica rubrika Studentski život i Srednja. Na pitanje koje je najveće dostignuću Globala do sada jednoglasno su se složili da je to Posebna Rektorova nagrada.

"To je zasigurno naše najveće priznaje, ali još jedna velika stvar Globala je ta što je odgojio jednu grupu novinara koji se inače ne bi imali mogućnost isprofilirati tijekom studija", kaže Lugonjić. Logističku i financijsku potporu pružio im je fakultet, a kako kaže Lugonjić prepoznatljivost Globala je sve veća i tim su počeli privlačiti partnere i nadaju se da će time 'rasteretiti' fakultet. Od planova za budućnost otkrili su nam kako žele pokrenuti i portal kako bi mogli objavljivati što više tekstova, a trenutno se bave organizacijom božićnog partyja redakcije Globala koji će se održati u Pepermintu 16. prosinca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close