Studenti će novine dobivati preko iksice?

Autor: Marta Duić , 29. srpanj 2014. u 22:00
Miroslav Ivić

Šef HUP- ove Udruge novinskih izdavača smatra da studenti mogu pomoći spašavanju tiskanih medija.

Dok zemlje EU već godinama provode čitav niz potpora tiskanim medijima, u Hrvatskoj se tek razmišlja o tome kako spasiti novine.

Miroslav Ivić, predsjednik uprave Slobodne Dalmacije i predsjednik Udruge novinskih izdavača pri HUP-u, došao je na ideju da se studentima omogući kupovina novina na x-icu. ˝Imam kći studenticu u Zagrebu koja voli čitati novine, ali tih 500 kuna mjesečno teško može izdvojiti. Istovremeno, većina studenata budžet novca koji im je na raspolaganju na iksici ne uspijeva potrošiti˝,pojasnio nam je Ivić odakle dolazi ideja. Tvrdi kako bi uvođenje takve mjere uvelike pomoglo izdavačima da zadrže broj zaposlenih i prošire čitateljsku publiku, jer mladi žele čitati novine i biti informirani, no često nemaju mogućnosti za to. ˝Glavni cilj nam je da dnevne novine budu dostupnije studentima. Taj bi taj potez svakako, bio i demokratski iskorak i vjerujem da će ideja biti prihvaćena˝, konstatirao je Ivić.

Osim toga, predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije predlaže da se na oglase objavljene u tiskanim medijima ne plaća puni iznos PDV-a, već samo pet posto. Ivić tvrdi kako bi smanjenje PDV-a na oglašavanje pomoglo ne samo medijima nego i oglašivačkoj industriji, koja također prolazi kroz krizu. Procjene Hrvatskog novinarskog društva govore kako je od početka krize u tiskanim medijima posao izgubilo između 30 i 35 posto novinara. Izdavaštvo je lani ušlo u rizičnu skupinu HBOR-a, pa ta državna banka medijima više ne izdaje kredite na obrtna sredstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close